13.6.22

Εντολή του Ισραήλ στους υπηκόους του να εγκαταλείψουν πάραυτα την Τουρκία: Κίνδυνος δολοφονιών ή απαγωγών

 

Israeli Prime Minister Naftali Bennett (R) and Foreign Minister Yair Lapid (L) attend a cabinet meeting at the Prime minister’s office in Jerusalem. EPA, ABIR SULTAN, POOL

Το Ισραήλ προέτρεψε τη Δευτέρα τους πολίτες του να αποφύγουν την Κωνσταντινούπολη ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εάν είναι ήδη εκεί, οξύνοντας μια συμβουλή της 30ης Μαΐου κατά των ταξιδιών στην Τουρκία λόγω, όπως ανακοίνωσε, απειλών και προσπαθειών να σκοτώσουν ή να απαγάγουν Ισραηλινούς που βρίσκονται σε διακοπές εκεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid είπε ότι μια «τεράστια προσπάθεια» των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ έσωσε «ζωές Ισραηλινών τις τελευταίες εβδομάδες» και ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση για τη συμβολή της.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο Reuters ότι η Τουρκία συνέλαβε αρκετούς ύποπτους «πράκτορες» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

“Καλούμε τους Ισραηλινούς να μην πετάξουν στην Κωνσταντινούπολη – και αν δεν έχετε έναν ζωτικό λόγο, μην πετάξετε στην Τουρκία. Εάν βρίσκεστε ήδη στην Κωνσταντινούπολη, επιστρέψτε στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατόν”, είπε ο Lapid σε τηλεοπτική δήλωση.

“Αυτές οι τρομοκρατικές απειλές στοχεύουν τους Ισραηλινούς που παραθερίζουν στην Τουρκία. Επιλέγουν, με τυχαίο αλλά σκόπιμα τρόπο, Ισραηλινούς πολίτες με σκοπό να τους απαγάγουν ή να τους δολοφονήσουν”, είπε.

“Θέλω, από εδώ, να μεταδώσω ένα μήνυμα και στους Ιρανούς. Όποιος βλάψει τους Ισραηλινούς δεν θα ξεφύγει. Το μακρύ χέρι του Ισραήλ θα τους πάρει, όπου κι αν βρίσκονται.”

Η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί να αντεπιτεθεί εναντίον του Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί για τη δολοφονία του Hassan Sayad Khodai, συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε πέφτοντας στο τιμόνι του αυτοκινήτου του από δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, στις 22 Μαΐου.

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη. Είναι η τυπική πολιτική του για τις κατηγορίες για δολοφονίες. Κατηγόρησε τον Khodai ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον των πολιτών του σε όλο τον κόσμο.

https://hellasjournal.com/