19.6.22

Ο Χένρι Κίσιγκερ θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα και την Κύπρο: Άρθρο-γροθιά του περίφημου Ρούμπιν

 


Υπό τον τίτλο «Henry Kissinger should apologize for serving Turkish imperialism» το περιοδικό Washington Examiner δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Michael Rubin ο οποίος προβαίνει σε μια εκτενή αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τον ρόλο που έπαιξε η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας εκ μέρους του τότε υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χένρι Κίσιγκερ (H. Kissinger).

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Κίσιγκερ ενημέρωνε παράλληλα τον τότε νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Τζέραλντ Φόρντ (G. Ford) περί της ορθότητας της τουρκικής τακτικής αναφορικά με την Κύπρο, δίνοντας ουσιαστικά πράσινο φως στην κατοχή μέρους του νησιού.

Όπως σημειώνεται, ο κ. Kissinger δεν έδωσε ποτέ εξηγήσεις για αυτή του τη στάση και την προδοσία ενός συμμάχου όπως η Ελλάδα. 

Ο συντάκτης ουσιαστικά λέει ότι η πολιτική Kissinger τότε πέρασε το μήνυμα στο ευρύτερο τουρκικό κατεστημένο ότι η επιθετικότητα και η ισχύς δουλεύουν (…)

Έτσι, όχι μόνο το βόρειο κομμάτι της Κύπρου παραμένει η τελευταία κατεχόμενη περιοχή της Ευρώπης, αλλά ο Erdogan τώρα πιστεύει πως η ισχύς θα του δώσει κατοχή των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, σημειώνει ο συντάκτης και καταλήγει:

«Ο Kissinger έκανε λάθος και θα χρειαστούν εξοντωτικές κυρώσεις στην Τουρκία, τερματισμός του κυπριακού στρατιωτικού εμπάργκο και περαιτέρω αναπτύξεις στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο για να διορθωθούν ιστορικά λάθη και να αποτραπούν νέες συγκρούσεις.

Στο μεταξύ, ο Kissinger θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν θα υπήρχε καλύτερος τρόπος να δοθεί το μήνυμα στην Τουρκία ότι η εποχή του ιμπεριαλισμού της έχει τελειώσει”.

ΠΗΓΗ: περιοδικό Washington Examiner, Michael Rubin 

 

 https://hellasjournal.com