23.6.22

Σοβαρό το πρόβλημα: Ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε διμερή συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Ερντογάν στη Μαδρίτη

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Παρά το γεγονός ότι διπλωμάτες και αναλυτές στην Ουάσιγκτον αναμένουν ότι ο κ. Τζο Μπάιντεν θα αναγκαστεί να αναμειχθεί για να αρθεί το απαράδεκτο βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εν τούτοις δεν προβλέπεται συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν στην Μαδρίτη.

Ανώτερη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μιλώντας την Τετάρτη στους δημοσιογράφους υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανακοίνωσε τις διμερείς συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου στην ισπανική πρωτεύουσα, αλλά σε αυτές δεν περιλαμβάνεται επίσημη επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί διμερώς με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες και τον βασιλιά Φελίπε, δήλωσε άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η ανώτερη αξιωματούχος τόνισε ότι “αν και προφανώς η μορφή αυτών των συναντήσεων αφήνει πολλές ευκαιρίες στους ηγέτες να εμπλακούν στο περιθώριο». Εννοεί ότι στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ διεξάγονται πολλές συζητήσεις, οι οποίες όμως δεν χαρακτηρίζονται διμερείς.

  • Η άρνηση του κ. Μπάιντεν να αποδεχθεί διμερή συνάντηση με τον Ερντογάν, όπως αυτός απαίτησε, αναμένεται να οξύνει ακόμα περισσότερο την κρίση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Ο κ. Μπάιντεν απέφυγε να έχει κάθε επαφή με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Σημειώνουμε ότι η τελεταία συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη. Αρχικά δεν είχε προγραμματιστεί συνάντηση αλλά τελικά αυτή έγινε όταν ο έξαλλος Ερντογάν απείλησε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Σε εκείνη τη συνάντηση συζητήθηκε το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά 40 αμερικανικών μαχητικών F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80 ίδιου τύπου που διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία. Τα 80 αυτά αεροσκάφη έχουν σημαντικά προβλήματα και αν δεν επιδιορθωθούν θα καταστούν μη λειτουργικά.

Ο κ. Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Ερντογάν ότι θα υποστηρίξει το αίτημα του για την αγορά των F-16, αλλά του υπογράμμισε πως δεν εξαρτάται από τον ίδιο, καθώς την απόφαση θα λάβει το Κογκρέσο και ειδικά η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο τελευταίος φέρεται να έχει αποφασίσει να σταματήσει την πώληση των F-16 λόγω της αντισυμμαχικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Πάντως, εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα με τον Ερντογάν, η ανάμειξη του κ. Μπάιντεν στις συζητήσεις της Τουρκίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, θεωρείται απαραίτητη. Έτσι, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται συνάντηση με τον Ερντογάν οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο.

Οι αναλυτές επίσης τονίζουν ότι αν μία συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν δεν θα έχει σίγουρα επιτυχία, ο Λευκός Οίκος θα την αποφύγει. Και είναι φυσικό, διότι την αποτυχία θα χρεωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ενώ το πρόβλημα είναι επίσημα μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας, πολλοί αναλυτές εικάζουν ότι μια πιο άμεση ανάμειξη από τον κ. Μπάιντεν θα μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση για να σπάσει το αδιέξοδο.

Η κατάσταση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας είναι πλεόν στοι ναδίρ καθώς η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα βρίσκονται σε μία μόνιμη αντιπαράθεση για αρκετά ζητήματα:

  • Από τις απειλές της Τουρκίας για εισβολή στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων του YPG, που είναι οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, μέχρι τις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Φυσικά στην ατζέντα παραμένει η απαίτηση των Αμερικανών να σταλει πίσω στη Ρωσία το ρωσικό σύστημα S-400 για το οποίο η Αμερική επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία στη βάση του νόμου CAATSA.

Το τουρκικό βέτο εναντίον της Σουηδίας και της Φινλανδίας έχει εκνευρίσει τους Αμερικανούς παρά το γεγονός ότι διατηρούν χαμηλούς τόνους για να μην επηρεαστούν ακόμα περισσότερο αρνητικά οι σχέσεις τους με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν διατηρούν ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με τους ομολόγους τους, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ιμπραϊμ Καλίν, αλλά μέχρι της στιγμής η Τουρκία δεν έχει πειστεί να αποσύρει το βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναυϊκών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Οπότε, η μόνη ελπίδα για απόσυρση του βέτο απομένει μία συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε ακρόαση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, όπου δέχθηκε επίθεση από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (ΕΔΩ), η κ. Κάρεν Ντόνφριντ, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τις υποθέσεις Ευρώπης και Ευρασίας, δήλωσε ότι η Αμερική έχει αντιληφθεί ότι οι συνομιλίες μεταξύ των μερών (Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία) ήταν εποικοδομητικές!

“Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα επιλυθεί με θετικό τρόπο. Υπάρχει ευρεία και βαθιά υποστήριξη σε όλη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας”, δήλωσε η κ. Ντόνφριντ.

Πάντως οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Κρίστοφερ βαν Χόλλεν άσκησαν οξύτατη κριτική στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος που οφελείται από τα τουρκικά τερτίπια είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν.