11.5.22

Ο “Δούρειος Ίππος” του Ερντογάν: Η υποψηφιότητα του Mehmet Oz στις εκλογές για τη Γερουσία αφορά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

 


Το περιοδικό Washington Examiner φιλοξενεί άρθρο του Michael Rubin με τίτλο «Mehmet Oz’s explanation of why he kept Turkish citizenship makes no sense», σχετικά με την υποψηφιότητα του τουρκικής υπηκοότητας Mehmet Oz, στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την εκλογή του υποψηφίου του που θα διεκδικήσει την έδρα της Pennsylvania στη Γερουσία.

Ο κ. Rubin εξηγεί γιατί θα πρέπει να αποτραπεί η εκλογή του Mehmet Oz. Αν και ο Oz δεν είναι ο πρώτος υποψήφιος διεκδικητής μίας έδρας στην Γερουσία που έχει γεννηθεί εκτός ΗΠΑ, ωστόσο υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που κάνουν την υποψηφιότητά του προβληματική.

Ο πρώτος λόγος είναι οι δεσμοί του με την Τουρκία οι οποίοι δεν περιορίζονται στο γεγονός ότι γεννήθηκε εκεί. Υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό και ψήφισε στις πρόσφατες τουρκικές εκλογές, κάτι που δεν έκανε στις ΗΠΑ.

Η εγκάρδια σχέση του με τον αντιαμερικανό δικτάτορα Recep Tayyip Erdogan ο οποίος έχει φυλακίσει χιλιάδες, επιτίθεται κατά των θρησκευτικών ελευθεριών και έχει κρατήσει έναν Αμερικανό Πάστορα, τον Andrew Brunson, ως πολιτικό όμηρο, είναι χαρακτηριστική.

Για το ίδιο θέμα:

Το ABC News αναδημοσιεύει ανταπόκριση του AP με τίτλο Oz’s ties to Turkey attacked in Pennsylvania’s Senate race μεταδίδει ότι οι αντίπαλοι του Mehmet Oz στις ανταγωνιστικές προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων της Πενσυλβάνια για τη Γερουσία των ΗΠΑ κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στις διασυνδέσεις του διάσημου καρδιοχειρουργού με την πατρίδα των γονιών του, την Τουρκία, θέτοντας την εκλογή του ως πιθανό ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Εάν εκλεγεί, ο  Oz θα είναι ο πρώτος μουσουλμάνος γερουσιαστής των ΗΠΑ.

Ο Oz, ο οποίος γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει τουρκική υπηκοότητα, υπηρέτησε στον στρατό της Τουρκίας και ψήφισε στις εκλογές του 2018, αλλά λέει ότι θα παραιτηθεί από τη διπλή του υπηκοότητα στην Τουρκία εάν εκλεγεί.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Trump και διευθυντής της CIA, Mike Pompeo, είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ο Oz οφείλει μια εξήγηση για το «εύρος και το βάθος της σχέσης του με την τουρκική κυβέρνηση». Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν εάν ο Oz είναι «κατάλληλος για καθήκοντα», είπε ο Pompeo.

Ο Οζ έχει επίσης οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία. Στην έκθεση οικονομικών στη Γερουσία, ο Oz αποκάλυψε περιουσία που κατέχει στην Τουρκία, περιουσιακά στοιχεία από τον πατέρα του, που είναι δεσμευμένα σε δικαστικές διαδικασίες, και μια συμφωνία έγκρισης με την Turkish Airlines, η οποία ανήκει εν μέρει στην τουρκική κυβέρνηση.

Σε πρόσφατες συζητήσεις, ο McCormick – παρασημοφορημένος βετεράνος του στρατού των ΗΠΑ στον Πόλεμο του Κόλπου – κατηγόρησε τον Oz ότι κατέχει άσκοπα διπλή υπηκοότητα στην Τουρκία. Οι ιστορικοί της Γερουσίας δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε έναν Αμερικανό γερουσιαστή που διατήρησε τη διπλή υπηκοότητα.

https://hellasjournal.com/