27.5.22

Έρχεται «ανήσυχο καλοκαίρι» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας


Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikostantinou@naftemporiki.gr

«Θερμό καλοκαίρι» προοιωνίζεται η ένταση στα ελληνοτουρκικά, με την Αθήνα να αποστέλλει χθες επιστολή στον ΟΗΕ, απορρίπτοντας το αίτημα της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Πρωτοφανείς απειλές κατά της Ελλάδας απηύθυνε χθες η Τουρκία ενώ προχώρησε σε νέο μπαράζ 40 παραβιάσεων.

Έπειτα από πολύμηνη στάση αναμονής και ενώ μεσολάβησε το «γεύμα συμφιλίωσης» Μητσοτάκη Ερντογάν τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη, το υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε τελικά χθες επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ, με στόχο την πλήρη αποδόμηση των μονομερών και ανυπόστατων αιτιάσεων της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου. Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, απάντησε σε σχετική επιστολή που είχε απευθύνει ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, οκτώ μήνες νωρίτερα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

 Με την επιστολή, που -σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ- «αποτελεί προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες», απορρίπτονται στο σύνολό τους οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς ως αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων.

Ειδικότερα, απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αυτών.

Εν προκειμένω τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση. «

Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα» σημείωναν οι ίδιες πηγές και υπογράμμισαν ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121), έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα.

Ακόμη γίνεται σαφής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, με την επίκληση του casus belli, καθώς και τη στάθμευση έναντι των νησιών του Αιγαίου μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων. Παράλληλα επισημαίνεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, τόσο με τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους όσο και με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.

Η επιστολή καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν τη μοναδική τους διαφορά, ήτοι τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Επιμένει για τη Συρία

Η Τουρκία επιμένει στην προετοιμασία των νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Συρία, επικαλούμενη ζήτημα εθνικής ασφαλείας, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ. Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε ευθέως την Ελλάδα με επιθετική κίνηση σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

«Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε γιατί αυτά τα νησιά τούς παραχωρήθηκαν υπό όρους. Αν η Ελλάδα, που μιλάει συνέχεια περί Διεθνούς Δικαίου, δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω» ανέφερε. Παράλληλα η Τουρκία κλιμάκωσε τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με ακόμη 40 υπερπτήσεις από μαχητικά, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και κατασκοπευτικά drones.

https://www.naftemporiki.gr/