27.5.22

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί αλλά δεν αποδοκιμάζει δημόσια την Τουρκία του Ερντογάν: Πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα;

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Το συμπέρασμα από τον προχθεσινό διάλογο στην ενημέρωση των διαπιστευμένων ανταποκριτών, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και από άλλες πληροφορίες που συλλέξαμε, είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για την κλιμάκωση που παρατηρείται στο Αιγαίο και στον Έβρο, και για την οποία υπεύθυνος είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Σίγουρα η αμερικανική πλευρά γνωρίζει ότι δημιουργεί τα προβλήματα η κατοχική Τουρκία, αλλά όπως σημειώσαμε πολλές φορές από αυτήν την ιστοσελίδα, τηρούν αυτή την περίεργη στάση, ως να φοβούνται τον Ερντογάν. Σίγουρα είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος, αλλά η Αμερική είναι η απόλυτη υπερδύναμη. Δεν γίνεται να επιτρέπει να εκβιάζεται από τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Αυτό δεν την τιμά…

ΑΣ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ: Ο βασικός λόγος που τηρούν αυτήν την στάση είναι ότι πιστεύουν πως μπορούν να του αλλάξουν γνώμη ώστε να γίνει ένας «καλός σύμμαχος» της Αμερικής και στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι δύσκολο να συμβεί διότι για να γίνει ο Ερντογάν ένας σοβαρός Δυτικός ηγέτης απαιτεί τον ουρανό με τα άστρα. Απαιτεί εκτός των άλλων και την κάλυψη της Αμερικής στις αναθεωρητικές θέσεις του που αφορούν την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

  • Σίγουρα για την Ελλάδα μπορούμε να πούμε ότι δεν θα την «πουλήσει» η Αμερική, διότι πλέον η στρατιωτική συνεργασία αφορά όλη την περιοχή από την Μεσόγειο μέχρι και την Μαύρη Θάλασσα.
  • Η βάση της Αλεξανδρούπολης, για την οποία διαμαρτύρεται ο Ερντογάν, είναι μία μεγάλη υπόθεση. Και θα κτιστούν και άλλες εγκαταστάσεις ενώ εκκρεμεί και το θέμα του λιμανιού της πόλης, που σίγουρα θα το πάρουν οι Αμερικανοί.

Ένα θέμα που τέθηκε ξανά στη προχθεσινή ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι τι θα κάνει η Αμερική εάν η Τουρκία επιτεθεί εναντίον των νησιών του Αιγαίου. Διότι πρόκειται για σχέδιο της κατοχικής δύναμης -ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Η Ουάσιγκτον πρέπει να τοποθετηθεί στο μείζον αυτό θέμα και πρέπει να το πράξει σύντομα.

Ο εκπρόσωπος μας είπε ότι είναι υποθετικό το ερώτημα μας, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. «Το μήνυμα μας», τόνισε ο κ. Πράις, «παραμένει και στους δύο συμμάχους μας -στην προκειμένη περίπτωση, την Τουρκία και την Ελλάδα- ότι θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση τυχόν διαφορών, με τη διπλωματία».

Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να στέλνει μήνυμα και στην Ελλάδα, διότι δεν απειλεί την Τουρκία. Το πρόβλημα το δημιουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν και οι κλώνοι του. Πρέπει να απευθυνθούν σε αυτόν, τον Τούρκο πρόεδρο, που εκτοξεύει καθημερινά πραγματικές απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Ένα άλλο συμπέρασμα που εξήχθη από την ενημέρωση είναι ότι οι Αμερικανοί ομιλούν και στις δύο πλευρές. Δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για μεσολάβηση. Κάνουν αυτό το τυπικό, καλούν τις δύο κυβερνήσεις σε αυτοσυγκράτηση.

  • Τις ενθαρρύνουν να επιλύσουν τις όποιες «διαφορές» τους διπλωματικά. Αλλά λέγοντας αυτό εμμέσως παίρνουν τη θέση της Άγκυρας διότι αυτή ισχυρίζεται ότι της ανήκουν πολλά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο.

Η Αμερική πρέπει να φερθεί επιτέλους ως η χώρα που εξυπηρετεί μεν τα συμφέροντά της, αλλά την ίδια στιγμή μάχεται για την Ελευθερία και την Δημοκρατία.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που φέρει απόλυτα την ευθύνη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχω συναντήσει αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν αλλάξει τις απόψεις τους για την Αμερική. Διότι συμβαίνει το αδιανόητο:

Στην Ουκρανία στέλνει -και καλά κάνει- δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικό υλικό, αλλά κλείνει τα μάτια στην εισβολή της Τουρκίας στο Κουρδιστάν της Συρίας και επιβάλλει εμπάργκο στην πώληση όπλων, στο θύμα, στην Κύπρο, και όχι στο θύτη… Έλεος πια.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.