16.5.22

Να μην χάσει την ευκαιρία της ζωής του: Ο Πρωθυπουργός πρέπει να καταγγείλει την κατοχική Τουρκία στην ομιλία του στο Κογκρέσο

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal


Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει αύριο Δευτέρα το κατώφλι του Λευκού Οίκου για την πολύ σημαντική συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Οι Αμερικανοί επέλεξαν να αποδώσουν μεγάλες τιμές στον Έλληνα Πρωθυπουργό και αυτό το γεγονός από μόνο του είναι εξαιρετικό. Η επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, οι υψηλού επιπέδου επαφές και η ομιλία του σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας αποτελούν καλές εξελίξεις για την Ελλάδα. Αλλά και για την Κύπρο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης μεταφέρει προσωπικό μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον κ. Μπάιντεν.

Ελπίζουμε το μήνυμα να μην αφορά τα έωλα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), διότι πρόκειται για καραμπινάτη αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον όπου ενημέρωσε φίλους της Κύπρου στο Κογκρέσο για τα ΜΟΕ εισέπραξε απαντήσεις που σίγουρα δεν του άρεσαν. Διότι η υπόθεση των ΜΟΕ είναι ακόμα μία δυσάρεστη εξέλιξη για την Κύπρο. Ακόμα μία υποχώρηση στις απαιτήσεις της Τουρκίας.

  • Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουν καλύτερες θέσεις για το Κυπριακό οι Αμερικανοί νομοθέτες από το Προεδρικό Μέγαρο και το υπουργείο Εξωτερικών. Και αυτή είναι μία από τις πολλές μικρές τραγωδίες της Κύπρου.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ασχοληθεί με τα σοβαρά θέματα, που αφορούν την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία απειλεί ευθέως την Ελλάδα και την Κύπρο και όχι με ενέργειες που διασώζουν την κατοχική δύναμη. Και τα περίφημα ΜΟΕ, που ευτυχώς για την Κύπρο απέρριψε η Άγκυρα, εξυπηρετούσαν την Τουρκία και όχι την εθνική υπόθεση της Κύπρου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ουάσιγκτον σε μία εποχή κατά την οποία η Τουρκία αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ο στόχος της είναι ξεκάθαρος: Η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τα οποία στη συνέχεια -χωρίς την παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων- θα είναι εύκολη λεία για τον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δυνάμεις του «κατευνασμού» στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν έχουν, δυστυχώς, κανένα απολύτως πρόβλημα να αποδεχθούν την απαίτηση της Τουρκίας. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ξεκάθαρος με τους συνομιλητές του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πρέπει να πει λόγια τσεκουράτα και να καταγγείλει την Τουρκία και δημόσια.

Οι φίλοι της Ελλάδας και της Κύπρου στο Κογκρέσο, που παλεύουν για τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα θέλουν να ακούσουν τον κ. Μητσοτάκη να λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Διότι υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να ομιλούν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές για τον τουρκικό κίνδυνο, και ο Πρωθυπουργός να «το πάει μαλακά» επειδή ελπίζει πως με τον τρόπο αυτό θα «ημερέψει» το τουρκικό θηρίο.

Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ και το γνωρίζει. Η Τουρκία έχει σχέδιο εναντίον του Ελληνισμού και ο Πρωθυπουργός είναι πλήρως ενήμερος και πρέπει να το καταγγείλει από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου.

  • Εκατομμύρια Αμερικανοί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Έχει, λοιπόν, μοναδική ευκαιρία να ενημερώσει το αμερικανικό ακροατήριο, ότι ενώ η Ελλάδα παραμένει μία φιλειρηνική χώρα, αντιμετωπίζει καθημερινά πολεμικές ενέργειες από μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Πρωθυπουργός πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τώρα που η Ομογένεια σε συνεργασία με βουλευτές και γερουσιαστές δίνει τη μεγάλη μάχη για να αποκρουστεί η προσπάθεια πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, όπως και η αναβάθμιση των μαχητικών που είχε αγοράσει στο παρελθόν.

Αν η Τουρκία κερδίσει αυτή τη συμφωνία, τα F-16 θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν γίνεται να υπονομευθεί η προσπάθεια της Ομογένειας από τον κ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο ενός μπασταρδεμένου «κατευνασμού». Η Ομογένεια, ως γνωστό, μπόρεσε να ακυρώσει την αγορά των F-35 και να επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική δύναμη για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Οι πιθανότητες να μην προχωρήσει η αγορά των F-16 είναι πολλές. Οι ομογενείς μας είναι πλέον ξανά ισχυροί, και οι προσπάθειες τους υποστηρίζονται από νομοθέτες, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Τα πράγματα είναι οριακά και η ομιλία του Πρωθυπουργού μπορεί να βοηθήσει την ακύρωση κάθε προσπάθειας της Τουρκίας να αγοράσει τα F-16. Εάν, όμως, επιλέξει …”χαριστεί” στην Τουρκία, η Ομογένεια και οι φίλοι της Ελλάδας και της Κύπρου στο Κογκρέσο θα το θεωρήσουν κτύπημα σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα που ξεκίνησε για να προστατευθεί το Αιγαίο από την επιθετική μανία της Τουρκίας.

  • Είναι, λοιπόν, στο χέρι του Πρωθυπουργού να γυρίσει στην Αθήνα με ένα θρίαμβο για την Ελλάδα. Διαφορετικά, και εύχομαι να το γνωρίζει, θα αντιμετωπίσει την οργή των πολιτών, που βαρέθηκαν να βλέπουν την Τουρκία να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της χώρας χωρίς ισχυρή απάντηση από την Αθήνα.

Και βεβαίως δεν εννοώ απόκρουση της τουρκικής επιθετικότητας με πολεμικά μέσα -εκτός εάν αναγκαστεί- αλλά με δημόσια καταγγελία της Τουρκίας μέσω της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Και με τις δηλώσεις του στο Όβαλ Όφις, ενώπιον του Προέδρου της Αμερικής.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να τολμήσει. Δεν έχει καμία άλλη επιλογή παρά να ξεμπροστιάσει την τουρκική παραβατικότητα και επιθετικότητα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Ήταν αναμενόμενη η αντίδραση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διότι καταλαβαίνει ότι η δική του υποψηφιότητα τίθεται σε πραγματικό κίνδυνο. Μετά και την αναμενόμενη επιλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη από το ΑΚΕΛ, ο κ. Νεοφύτου, εάν παραμείνει στην εκλογική κούρσα που δεν το βλέπουν ούτε οι στενοί του συνεργάτες, θα έρθει τρίτος και καταϊδρωμένος. Και αυτό είναι σίγουρο. Είναι σημαντικό ότι καθαροί πολίτες, που δεν έχουν καμία σχέση με τη διαφθορά, όπως ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ. Μαυρογιάννης, κατεβαίνουν στον πολιτικό στίβο. Ο λαός βαρέθηκε τους επαγγελματίες πολιτικούς. Η διαφθορά στην Κύπρο αφορά το πολιτικό και το οικονομικό σύστημα. Και εύχομαι οι πολίτες να συντρίψουν στις κάλπες τους εκπροσώπους της διαφθοράς.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Επανέρχομαι στη διαφθορά με αφορμή τις αποκαλύψεις του δημοσιογραφικού οργανισμού OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) για τη ρωσική τράπεζα RCB. Όποιος έκανε τον κόπο να ασχοληθεί με το θέμα, θα είδε ότι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεργάστηκαν με την εν λόγω τράπεζα, η οποία δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ο «κουμπαράς» του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και επειδή συνεργάστηκαν έβγαλαν και τρελό χρήμα από τους Ρώσους. Ας μην ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα. Στο «Νησί των Αγίων» όλα είναι νόμιμα! Το διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει. Και βεβαίως όλα τα καλύπτει. Είναι αδιανόητο πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι να προσφέρουν έναντι αμοιβής κάλυψη σε παράνομες δραστηριότητες. Και ο δημοσιογραφικός κόσμος του νησιού πρέπει να σταματήσει να συναγελάζεται με το διεφθαρμένο σύστημα. Ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι άλλος. Για να τους εμπιστευθούν ξανά οι πολίτες.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal