5.5.22

Μια βασιλική γιορτή που ζέχνει θάνατο


 Η Ιστορία σηκώνει τα χέρια ψηλά και οι πρωταγωνιστές διερωτώνται αν υπάρχει σωτηρία: Η Κύπρος ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 70 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ Β’ το έτος 2022, σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι Βρετανικές Βάσεις και συμμετέχουν φιλανθρωπικές οργανώσεις, καλλιτέχνες, πολιτιστικός όμιλος. Το αρχαίο Κούριο αναμένει να ποδοπατηθεί από τη μπάντα των Βρετανικών Βάσεων, σε μια συναυλία που θα γιορτάσει τα 70 χρόνια μοναρχίας μιας βασίλισσας που πάτησε το κουμπί για εννέα απαγχονισμούς στην Κύπρο που επαναστατούσε για την αυτοδιάθεσή της. Η Ιστορία σηκώνει τα χέρια ψηλά και οι πρωταγωνιστές της διερωτώνται αν υπάρχει σωτηρία

Στις 2 Ιουνίου, λοιπόν, όπως γνωστοποίησε στους ιθαγενείς πριν καμιά εικοσαριά μέρες η διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων, φιλανθρωπική συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο Κούριο και «με αυτό το ιστορικό γεγονός θα εορταστεί το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η υπηρεσία της στο έθνος μας, για πάνω από 70 χρόνια, και η στενή στήριξη της στις Ένοπλες Δυνάμεις». Ταυτόχρονα, θα εορταστεί και «η φιλία και η συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλος της Κοινοπολιτείας». Το τονίζουν, για να μην ξεχνάμε πως η χώρα μας συμμετέχει σε θεσμό που διοικεί η Βασίλισσα, ούσα «μητριά» των αποικιών της.

Σημειώνει δε (η διοίκηση των βάσεων) πως «με φόντο το πανέμορφο σκηνικό του Κουρίου, όλα τα κέρδη που θα συγκεντρωθούν από την εκδήλωση, θα διατεθούν σε δύο κυπριακά φιλανθρωπικά ιδρύματα για αντιμετώπιση του καρκίνου των παιδιών (‘’Μικροί Ήρωες’’ και  ‘’Ένα Όνειρο, Μια Ευχή’’), καθώς και σ’ ένα βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα που στηρίζει οικογένειες στρατιωτικών, το SSAFA (σ.σ. ίδρυμα που στηρίζει και βετεράνους της Κύπρου και ας μην αναφέρουμε περισσότερα). Στη συναυλία προς τιμήν της βασίλισσας, που βασανίζει ακόμα τις πρώην αποικίες του στέμματος, θα συμμετάσχει και ο Πολιτιστικός Όμιλος «Διάσταση» και οι Κύπριες σοπράνο Αλίκη Χρυσοχού και Μαρία Παπαϊωάννου, ενώ... στρατιωτικό άρωμα (η φράση δεν ξέρουμε αν είναι του ΚΥΠΕ ή των Βάσεων) θα δώσει η μπάντα των Βάσεων «Royal Signals» και η χορωδία «Military Wives». 

Το «μεσοπολεμικό» αυτό συναπάντημα θα περιλαμβάνει επίσης και τελετή ανάμματος φλόγας για να σηματοδοτήσει τα 70 χρόνια υπηρεσίας της Βασίλισσας. Εξάλλου, σε δήλωσή του ο διοικητής των Βρετανικών Δυνάμεων Κύπρου, υποστράτηγος Rob Thomson, αναφέρει πως η θεαματική συναυλία «αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη στενή μας φιλία και συνεργασία με την Κύπρο και τους Κύπριους» και σαν μαφιόζος της δεκαετίας του ’60, υπενθυμίζει τη στήριξη της φαμίλιας του στις κυπριακές φιλανθρωπικές οργανώσεις. 

Τις ώρες, λοιπόν, που οι πρώην αποικίες του βρετανικού στέμματος, σε Ασία, Αφρική και Καραϊβική, ασφυκτιούν και ψάχνουν τρόπο να αποδράσουν από τα απομινάρια της αποικιοκρατίας, η Κύπρος γιορτάζει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Αυτού Μεγαλειότητας. Παραχωρώντας το αρχαίο Κούριο για συναυλία των Βάσεων και συμμετέχοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στους εορτασμούς για τα 70χρονα μιας γιαγιάς που στο βιογραφικό της κουβαλά αμέτρητα εγκλήματα. Με πρόσχημα τον φιλανθρωπικό σκοπό δε, αντιλαμβανόμαστε ότι στο κοινό δεν θα βρίσκονται μόνο Βρετανοί και η μοναρχία θα χειροκροτηθεί σε τούτα εδώ τα χώματα που ακόμα αισθάνονται τις μπότες των σκυλιών της Ελισάβετ. Των σκυλιών που έκαψαν ζωντανό τον Αυξεντίου, τον Μάτση, των σκυλιών που οδήγησαν στην αγχόνη 9 αντάρτες, των σκυλιών που εκτέλεσαν τον 7χρονο Δημητράκη σε διαδήλωση στη Λάρνακα. Των σκυλιών που έσερναν στο σκλαβοπάζαρο τους Κενυάτες μέχρι το 1950, των σκυλιών που ασελγούν επί του ιρλανδικού σώματος, των σκυλιών που αφαιμάζουν ακόμα τις «υπερπόντιες κτήσεις» τους. Η γιορτή ζέχνει θάνατο και πρέπει να ματαιωθεί άμεσα. Διότι η ιστορία εκδικείται.

alekos@phileleftheros.com

Α.Α

=============================================

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΔΗ,

γιου του ήρωα της αγχόνης Ανδρέα Παναγίδη,

συζύγου της Δημάρχου Λευκονοίκου

Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη.

_____________________________________________________________

 

May be a black-and-white image of 9 people, child, people standing and outdoors

 

ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ)

 

Του Αριστείδη Παναγίδη

4 Μαΐου 2022

 

Με έκπληξη διάβασα σε σημερινή εφημερίδα ανακοίνωση της διοίκησης των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο ότι προγραμματίζεται φιλανθρωπική εκδήλωση για τον εορτασμό των εβδομηντάχρονων της πιο πάνω «κυρίας» στον βασιλικό θώκο της Βρετανίας, στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου, μαγαρίζοντας έτσι ένα ιερό για τον Ελληνισμό της Κύπρου, χώρο.

Θα μου πείτε ότι σε δικό τους κυρίαρχο χώρο ό,τι θέλουν μπορούν να κάνουν. Καμία αντίρρηση. Εκείνο, όμως, που δεν καταλαβαίνω, είναι η συμμετοχή κυπριακών φιλανθρωπικών οργανώσεων, Κυπρίων καλλιτεχνών και του πολιτιστικού ομίλου ΔΙΑΣΤΑΣΗ στα πανηγύρια που διοργανώνουν οι αρχές ενός κράτους που δεν έχει «αρχές», αφού το συγκεκριμένο κράτος δεν σεβάστηκε ούτε την υπογραφή του στις περιβόητες συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου και ενήργησε και συνεχίζει να ενεργεί μέχρι σήμερα έτσι, ώστε να διχοτομηθεί η πατρίδα μας, αρνείται πεισματικά να καταβάλει το προβλεπόμενο μίσθωμα για τη χρήση κυπριακής γης και χολώνεται, όταν κάποιοι ξένοι επίσημοι εκφράσουν, έστω, την επιθυμία να επισκεφτούν τα Φυλακισμένα Μνήματα.

Σημειώστε, ότι τα Φυλακισμένα Μνήματα αποτελούν τον ιερότερο χώρο του Κυπριακού Ελληνισμού, αφού εκεί οι Άγγλοι κατακτητές και με την έγκριση της Ελισάβετ απαγχόνισαν και έθαψαν εννέα ήρωες της Κύπρου και άλλους τέσσερις που σκοτώθηκαν σε μάχες εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών. Και οι αρμόδιοι του κυπριακού προτεκτοράτου τους φροντίζουν να ικανοποιούν τις οδηγίες τους και να μην επιτρέπουν τις επισκέψεις ξένων επισήμων και διπλωματών στα Φυλακισμένα Μνήματα. Και για να μη νομίζετε ότι υπερβάλλω, σας παρακαλώ να μου υποδείξετε, έστω έναν ξένο επίσημο ή πρέσβη ή διπλωμάτη που επισκέφτηκε αυτό τον χώρο.

Ακόμη, οι βρετανοί των βάσεων με τις εκδηλώσεις αυτές θα εορτάσουν, λένε, τη φιλία των δύο κρατών, αποσιωπώντας το γεγονός ότι με τις αποφάσεις της η βασίλισσά τους κατέστησε κάποιους Κύπριους μαυροφορεμένους γονείς και κάποια βρέφη και νήπια ορφανά και συζύγους να κλαίνε στους τάφους των δικών τους νεκρών τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό τους.

Για όλα τα πιο πάνω, καλώ την κυβέρνησή μας να απαιτήσει τη ματαίωση της σχετικής εκδήλωσης, και τους όποιους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στα σχεδιαζόμενα πανηγύρια, να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε αυτά.

Καλώ, επίσης, την κυβέρνησή μας να αρνηθεί την οποιαδήποτε συμμετοχή σε εκδηλώσεις αυτού του τύπου και να μην επιτρέψει να παραβρεθεί ο οποιοσδήποτε δημόσιος λειτουργός σε αυτές.

Τέλος, θέλω να πιστεύω ότι οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών, το Σ.Ι.Μ.Α.Ε., το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. και το Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή θα πράξουν τα δέοντα, ώστε να ματαιωθούν οι εκδηλώσεις αυτές.