5.5.22

Έρχονται τα "ραβασάκια" του ΕΝΦΙΑ - Πώς θα τα τυπώσετε, πώς θα τα πληρώσετε

 


Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα ειδοποιητήρια πληρωμής του φόρου ακινήτων σχεδιάζεται να αναρτηθούν μέχρι την επόμενη Τρίτη στους προσωπικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο TAXISnet. Κανονικά ήταν να γίνει από τις 30 Απριλίου η ανάρτηση, ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, η μικρή αναβολή έγινε ώστε να ολοκληρωθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι προκειμένου να αποφευχθούν λάθη στον καταλογισμό του φόρου και άδικες χρεώσεις.

Η μικρή αλλαγή αυτή στα χρονοδιαγράμματα βέβαια, δεν επιφέρει μεταβολές στο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δόσεων. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή σχετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι η η πρώτη δόση του φόρου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία βεβαίωσής του, θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022

Αναλυτικά, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των δόσεων έχει ως εξής:

  • Η πρώτη δόση λήγει στις 31/05/2022.
  • Η δεύτερη δόση λήγει στις 30/06/2022.
  • Η τρίτη δόση λήγει στις 31/07/2022.
  • Η τέταρτη δόση λήγει στις 31/08/2022.
  • Η πέμπτη δόση λήγει στις 30/09/2022.
  • Η έκτη δόση λήγει στις 31/10/2022.
  • Η έβδομη δόση λήγει στις 30/11/2022.
  • Η όγδοη δόση λήγει στις 31/12/2022.
  • Η ένατη δόση λήγει στις 31/01/2023.
  • Η δέκατη δόση λήγει στις 28/02/2023.

Οι δόσεις

Όσοι, πάντως, αδυνατούν να προβούν σε εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις, έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%. Υπάρχει βέβαια και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.

Πώς εκτυπώνονται τα “ραβασάκια”;

Να σημειωθεί ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν αποστέλλονται αλλά ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να τα βρει στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του Taxisnet.

Αναλυτικά τα βήματα:

  • Ο κάθε φορολογούμενος μπαίνει στην αρχική σελίδα της ΑΑΔΕ.
  • Κάνει “κλικ” στην επιλογή «Πολίτες».
  • Κάνει “κλικ” στην επιλογή «Ακίνητα».
  • Κατεβαίνει στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Ανοίγει τη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζει τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνει στην εφαρμογή.
  • Επιλέγει το έτος 2022 και βλέπει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Βασικά χαρακτηριστικά

Υπενθυμίζεται ότι με τον ΕΝΦΙΑ, όπως διαμορφώθηκε με τις τελευταίες τροποποιήσεις:

-Μειώνονται οι συντελεστές του κύριου φόρου και ενοποιούνται κλιμάκια, για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα. Παράλληλα, μειώνονται οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού φόρου των οικοπέδων. Οι αλλαγές αυτές αφορούν και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.

- Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογιζόταν με τα παλιά δεδομένα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερέβαινε τα 250.000 ευρώ. Πλέον, ο φόρος αυτός για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται, πλέον, επιπλέον φόρος -υπό μορφή προσαύξησης του κύριου φόρου- ξεχωριστά επί της αξίας κάθε ακινήτου, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ακινήτου αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ στο οποίο υπάρχει συνιδιοκτησία ή υπάρχουν περισσότερα από ένα εμπράγματα δικαιώματα κατανεμημένα σε περισσότερα του ενός πρόσωπα (π.χ. ο πατέρας έχει την επικαρπία και το τέκνο την ψιλή κυριότητα) ο επιπλέον φόρος θα υπολογίζεται στο 100% της αξίας της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και εν συνεχεία θα επιμερίζεται στο κάθε πρόσωπο ανάλογα με το ποσοστό της αξίας που κατέχει.

-Επέρχεται αύξηση των συντελεστών έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Συγκεκριμένα η έκπτωση διαμορφώνεται σε 30% για περιουσία συνολικής αξίας έως 100.000 ευρώ, αντί για περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, και σε 25% για περιουσία αξίας πάνω από 100.000 ευρώ και μέχρι 150.000 ευρώ, αντί για 20% που ισχύει σήμερα.

Η “ακτινογραφία”

Αναλυτικά, μετά τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές ο νέος ΕΝΦΙΑ που συνολικά υπερβαίνει τα 2,2 δις. ευρώ φέρνει ελαφρύνσεις για περίπου 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων παρά την μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Αναλυτικότερα σχεδόν 900.000 φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο λογαριασμό, περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021 ενώ τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα έχουν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Τι λέει ο Χρ. Σταϊκούρας;

Όπως αναφέρει, δε, η κυβέρνηση, οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ λειτουργούν ως “ανάχωμα” στην συνεχιζόμενη “αφαίμαξη” λόγω ενέργειας και ακρίβειας των οικογενειακών εισοδημάτων. “Την επόμενη εβδομάδα έρθουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και είναι μειωμένα κατά 350 εκατομμύρια € φέτος σε σχέση με πέρυσι αυτό σημαίνει ότι τα 350 εκ. μπορούν να αξιοποιηθούν από την κοινωνία για να αντιμετωπιστεί ένα ποσοστό της αύξησης του κόστους” ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική συνέντευξη στα Παραπολιτικά.

Οι χαμένοι

Στους “χαμένους”, πάντως, μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι ανήκει το 14% περίπου των φορολογουμένων που δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ καθώς σε ένα περιβάλλον μειώσεων αυτοί δεν έχουν “μέρισμα” .

Βέβαια στους πραγματικά ευρισκόμενους σε δύσκολη θέση είναι όσοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης, είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα. Πρόκειται για ένα 6% των φορολογουμένων που θα δουν το λογαριασμό τους να ανεβαίνει. Ακόμα όμως και για το 50% από αυτούς, η ετήσια αύξηση δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται για τους έχοντες μεγάλες περιουσίες, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο φόρο. Αυτό θα συμβεί, διότι για αυτή την κατηγορία, αυξάνεται ο φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο σε όλες τις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4.500 ευρώ, επιβάλλεται ένας νέος φόρος ανά ακίνητο εφόσον η αξία του υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ ενώ προσαυξάνεται ο συνολικός φόρος που θα πρέπει να πληρώνει κάποιος ιδιοκτήτης αν η περιουσία του υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, ή σε περιοχές που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα αλλά και εκεί όπου οι αξίες εκτινάχθηκαν έως 250% από την 1η Ιανουαρίου του 2022 όπως σε τουριστικά νησιά ή σε “φιλέτα” των μεγάλων αστικών κέντρων.

Συγκεκριμένα, για τα φυσικά πρόσωπα που περνάνε τα παραπάνω ορια θα προβλέπεται προσαύξηση επί του βασικού φόρου από 0,20% έως και 1,00% επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα, για κάθε ακίνητο αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, αν η συνολική περιουσία του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Θα καταβάλλεται από ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες (εφόσον υφίσταται συνιδιοκτησία στην πλήρη ή ψιλή κυριότητα, και επιμερίζεται) με συντελεστές απομείωσης.

https://www.news247