6.5.22

Γιατί η Αμερική δεν αποδοκιμάζει δημόσια την Τουρκία για τις προκλήσεις στο Αιγαίο; Η “βαριά ευθύνη” του κ. Μπάιντεν


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ουάσιγκτον η παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Και συμβαίνει αυτό, το γνωρίζουμε, ακόμα και αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταδικάζει δημόσια και με σαφήνεια την τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα.

Στο παρασκήνιο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστή την αντίθεσή τους στις παράνομες υπερπτήσεις καθώς θεωρούνται προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, που πρόσφατα είχε προκαλέσει το εθνικό αίσθημα με τις δηλώσεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε πρόσφατα στην συνάδελφο Λένα Αργύρη και στην ΕΡΤ ότι προφανώς οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά είναι προκλητικές και δεν τις στηρίζουμε. Η δήλωση της αυτή, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ισχύει απόλυτα.

Απ’ εκεί και πέρα, δυστυχώς, οι γραφειοκράτες τηρούν δημόσια μία δήθεν ανεξάρτητη γραμμή και καλούν γενικά και αόριστα σε συντονισμό και συζήτηση, όπου εμφανίζονται παρόμοια προβλήματα, όπως αυτά που δημιουργεί η Τουρκία. Την Παρασκευή εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στην ιστοσελίδα μας, Hellas Journal, ότι:

Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.

Πρόσθεσε ότι η αμερικανική πλευρά ενθαρρύνει όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κρατικά (πολεμικά) αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών.



Όπου υπάρχουν διαφωνίες -αναφέρει ο εκπρόσωπος- σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση, όχι ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα.

Η ιστοσελίδα μας ζήτησε διευκρινίσεις καθώς είχε προηγηθεί η καταδικαστική, για την Τουρκία, δήλωση της κ. Νούλαντ.

Το λάθος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι ΔΕΝ αναφέρει ονομαστικά την Τουρκία, η οποία στην περίπτωση του Αιγαίου αλλά και της Κύπρου είναι η μόνη που προκαλεί μονίμως. Καθημερινά παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Το ίδιο κάνει και στην Κύπρο. Αλλά οι φίλοι και σύμμαχοι επιμένουν να την αντιμετωπίζουν με τρόπο που θίγονται τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, δύο πραγματικών και γνήσιων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βεβαίως, αναγνωρίζεται ότι η επανάληψη της δήλωσης της κ. Νούλαντ ότι οι παραβιάσεις είναι προκλητικές και η Αμερική δεν τις στηρίζει. Αλλά πρέπει κάποια στιγμή, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να μάθουν να λένε τα πράγματα με το όνομα τους.

Κατά τα άλλα, αναμένεται με ενδιαφέρον το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Η επίσκεψη γίνεται μετά από την επίσημη πρόσκληση που έλαβε από τον πρόεδρο Μπάιντεν, στον οποίο σίγουρα θα μεταφέρει και μήνυμα του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη. Ο τελευταίος διατηρεί φιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά όλες οι προσπάθειες να συνεννοηθεί απευθείας μαζί του έχουν πέσει στο κενό, επειδή οι γραφειοκράτες τις σταματούν. Πρόκειται για μία απαράδεκτη ενέργεια.

Ο κ. Μπάιντεν επιφυλάσσει μεγάλες τιμές στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ αναμένεται να διεξαχθούν συνομιλίες με τη συμμετοχή και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και φυσικά και άλλων αξιωματούχων, που ασχολούνται με την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ασχοληθεί πολύ me τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Και καλώς θα πράξει. Αλλά, θα αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου… Πρέπει να παρέμβει και να βάλει στη θέση τους κάποιους συνεργάτες του που τον εκθέτουν…

Τέλος, σημειώνουμε ότι ενώ οι γραφειοκράτες καλύπτουν συνεχώς και αδιάντροπα τον Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος δεν του έχει απευθύνει πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Μέχρι της στιγμής…

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ήδη ότι στις 18 Μαϊου θα επισκεφθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Το γραφείο του τελευταίου δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει τη συνάντηση…


  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal