27.4.22

Εικόνες βαρβαρότητας από την Αγία Σοφία: Κρεμάνε όπου βρουν τα παπούτσια τους στο ναό [photo]

 Μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εικόνες ντροπής κάνουν τον γύρο του κόσμου Screenshot via Twitter video Mahir Polat @mhrpolat
 

Νέες εικόνες έλλειψης σεβασμού της Αγίας Σοφίας -ακόμη και ως τζαμί- κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και αναφορές πως η επισκευή της αυτοκρατορικής πύλης υπήρξε πρόχειρη.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, Μαχίρ Πολάτ, ο οποίος είχε μοιραστεί τις φωτογραφίες με την αυτοκρατορική πύλη και προκάλεσαν αντιδράσεις για την Αγία Σοφία, σήμερα σε νέα του ανάρτηση δημοσίευσε φωτογραφίες όπου οι πιστοί τοποθετούν τα παπούτσια τους ανάμεσα στις πέτρες του κτιρίου με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στην ιστορική υφή του.

Όπως έγραψε σχετικά «η κατάσταση στην Αγία Σοφία φθάνει σε επίπεδο προσβολής του ιερού χαρακτήρα και της ιστορικής της αξίας. Ζητώ από τις αρμόδιες αρχές να θέσουν τέρμα σε αυτό το όνειδος λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ευαισθησία εκατομμυρίων ανθρώπων για την Αγία Σοφία», ενώ πρόσθεσε «154 κάμερες, 69 άτομα προσωπικό ασφαλείας, καθώς και τουριστική αστυνομία δεν τα βλέπουν;».

Στα τουρκικά ΜΜΕ υπάρχει επίσης η δήλωση του επικεφαλής της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ, πως ο κόσμος θεωρεί το μέρος ιερό και συνεπώς «όταν περνά τρίβει τα χέρια του πάνω στα αντικείμενα, ενώ κάποιοι παίρνουν ακόμη και κομμάτια και τα βάζουν στο στόμα τους».

Η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού CNN Turk με τίτλο «Γιατί καταστράφηκε η πύλη της Αγίας Σοφίας;» σημειώνει πως ακολουθώντας ορισμένες προλήψεις, κάποιοι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας επιχειρούν να πάρουν μικρά κομμάτια από τη πύλη, «πιστεύοντας πως αυτό θα τους προστατέψει από το κακό». Στο «παράλογο» του θέματος αναφέρεται και η εφημερίδα Gazete Duvar με τίτλο «Ποιος έφαγε την πόρτα στην Αγία Σοφία;».

https://hellasjournal.com/