17.4.22

Προέλαση των Ρώσων στην Ποπάσνα στο Ντόνμπας – Διασπάστηκαν οι ουκρανικές γραμμές

ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ

 Oι Ρώσοι επιχειρούν μεγάλη προώθηση δυνάμεων στην Ποπάσνα, μία πόλη στρατηγικής σημασίας στο Ντόνμπας η οποία αν καταληφθεί θα καταρρεύσει ολόκληρο το κεντρικό μέτωπο των ουκρανικών δυνάμεων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως προωθούνται δυνάμεις και από την Μαριούπολη προς ενίσχυση του μετώπου καθώς το Azovstal δεν θεωρείται απειλή ως προς τη νυν τακτική κατάσταση στην πόλη.

Άλλωστε οι Ρώσοι άπαξ και έφτασαν στις εισόδους του βιομηχανικού συγκροτήματος θα κάνουν χρήση βαρέως οπλισμού για να «τελειώσουν» τους εναπομείναντες μαχητές του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ.

Στην Ποπάσνα η ρωσική επιχείρηση φαίνεται να αποδίδει καρπούς ενώ στο μέτωπο της Ρουμπίζνε, υπάρχει στασιμότητα καθώς δεν έχει επιτευχθεί κάποια ουσιαστική διείσδυση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στην πόλη Ιζίουμ η προώθηση των Ρώσων προς Νότο έχει επιβραδυνθεί.

Όλα θα εξαρτηθούν από την κατάληξη των επιχειρήσεων στην Ποπάσνα. Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι έχει ήδη καταληφθεί το Δημαρχείο της πόλης.

Μία ρωσική μηχανοκίνητη φάλαγγα κινείται βόρεια της πόλης για να αποκόψει τους υποχωρούντες Ουκρανούς.

Οι πόλεις στο Ντόνμπας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και αυτό ευνοεί τις ρωσικές δυνάμεις γιατί μπορούν να αναπτύξουν μεγάλη ισχύ πυρός και οι Ουκρανοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως κάλυψη μεγάλα αστικά συγκροτήματα όπως έπραξαν στην Μαριούπολη.

Στο Ντόνμπας κρίνεται το αποτέλεσμα ολόκληρης της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Αν είναι νικηφόρο, εν συνεχεία μπορεί η Μόσχα να προχωρήσει απρόσκοπτα και στους άλλους στόχους της που είναι το Χάρκοβο και η Οδησσός.

https://www.pronews.gr/   Αναρτήθηκε στην Efenpress,από τον Μιχάλη Τσολάκη