17.4.22

Η σημασία της Βόρειας Ελλάδας για το ΝΑΤΟ: Η Αλεξανδρούπολη προκαλεί δυσαρέσκεια στη Μόσχα αλλά και στην Άγκυρα

 

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρευρέθησαν στην εκδήλωση της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) στον Λιμένα Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της παροχής Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους (Host Nation Support – HNS), κατά την αναδίπλωση και ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ για την Επιχείρηση «ATLANTIC RESOLVE». ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR


Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη περιοχή πιο σημαντική σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο από την Αλεξανδρούπολη, αναφέρει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η ανταπόκριση του Michael Martens από την Αθήνα αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Το λιμάνι της Θράκης έχει καταστεί κέντρο διακίνησης δυτικών όπλων στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς και στην Ουκρανία.

Στην Ελλάδα γίνεται λόγος για «το λιμάνι του ΝΑΤΟ». Επιπλέον, ένας υπό κατασκευή πλωτός τερματικός σταθμός LNG στα ανοικτά της πόλης θα μειώσει την εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία.

Τουλάχιστον εξίσου σημαντική είναι η σημασία της περιοχής για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, αλλά και του ΝΑΤΟ συνολικά. Αυτή η εξέλιξη ξεκίνησε ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Αθήνα και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν να παρατείνουν τη συνολική συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας τους κατά πέντε χρόνια. Στη συνέχεια θα ανανεώνεται αυτόματα, εκτός εάν κάποιο από τα μέρη καταγγείλει εγγράφως τη συμφωνία. Κεντρικό ρόλο στη συνεργασία διαδραματίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ήδη από τον Ιανουάριο, όταν η Μόσχα εξακολουθούσε να ισχυρίζεται ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitrij Peskow διαμαρτυρήθηκε ότι «εκατοντάδες», αν όχι «χιλιάδες», όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία μέσω Αλεξανδρούπολης.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergej Lawrow επιβεβαίωσε ότι το θέμα της «αναβάθμισης» του λιμανιού για την εξυπηρέτηση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού απετέλεσε θέμα των συνομιλιών του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Τα όσα συμβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη, ωστόσο, προκαλούν δυσαρέσκεια όχι μόνο στη Μόσχα αλλά και στην Άγκυρα.

Η μετατόπιση τα τελευταία χρόνια του επίκεντρου της αμερικανικής περιφερειακής συνεργασίας σε θέματα Ασφαλείας από την Τουρκία στην Ελλάδα -η διαδικασία ξεκίνησε υπό τον προκάτοχο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα, και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ- αντιμετωπίζεται με καχυποψία στην Άγκυρα.

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung – Michael Martens/https://hellasjournal.com/