22.4.22

Θρησκευτικό τελεσίγραφο της Ρωσίας στο Ισραήλ !

«Όλα τα ΄χει η Μαριορή

......

»


Juan

    

 Ο Πούτιν απαιτεί την άμεση μεταβίβαση της κυριότητας της εκκλησίας Αλεξάντερ Νέβσκι στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.                                  

  Réseau International

Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού

 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με  επιστολή του προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ απαίτησε το βράδυ της Κυριακής να δοθεί αμέσως σε ρωσικά χέρια η εκκλησία Αλεξάντερ Νέβσκι στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, μετά την υπόσχεση του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 Η επιμονή του Πούτιν σε αυτό το εντυπωσιακό σημείο δεν θα μπορούσε μόνο να προκαλέσει διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας, αλλά και να επισύρει  ένα κύμα επικρίσεων από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

 Η επανάληψη της διαμάχης για την εκκλησία Αλεξάντερ Νέβσκι, την οποία υποσχέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Νετανιάχου στον Πούτιν μετά την απελευθέρωση ισραηλινού από τη ρωσική φυλακή το 2020, έρχεται καθώς η Ρωσία εκφράζει την οργή της για τη στάση του Ισραήλ σχετικά με την εισβολή του στην Ουκρανία.

Κλήτευση του Πρέσβη του Ισραήλ, κατηγορίες του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών

Την Κυριακή ο Πρεσβευτής του Ισραήλ  Αλεξάντερ Μπεν Ζβι έλαβε κλήτευση στο υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα για να αποσαφηνίσει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιαίρ Λαπίντ. «Έχει υπάρξει μια κακώς καμουφλαρισμένο προσπάθεια να αξιοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία για να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από μια από τις παλαιότερες ανεπίλυτες συγκρούσεις – την παλαιστινιακή-ισραηλινή» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Η εκκλησία Alexander Nevsky, γνωστή και ως Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ιερουσαλήμ.

Η εκκλησία Alexander Nevsky, γνωστή και ως Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται στην καρδιά της Χριστιανικής Συνοικίας. Ο ιερός χώρος έγινε πρωτοσέλιδο το 2019, μετά τη φυλάκιση του Naama Issachar στη Μόσχα για κατοχή κάνναβης σε ρωσικό έδαφος. Για να ελευθερώσει τον νεαρό Ισραηλινό, ο Νετανιάχου υποσχέθηκε στον Πούτιν την εκκλησία Αλεξάντερ Νέβσκι. Η Ρωσία κατέχει de facto την ιδιοκτησία της από το 1890, επειδή αρχικά διεκδικήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναγνωρίστηκε ότι ανήκει στο «ένδοξο ρωσικό βασίλειο», ένα όνομα για τη Ρωσική Αυτοκρατορία, το οποίο δεν υπάρχει πλέον σήμερα.

 Σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα ζήτησε το 2017 από το Ισραήλ να αναγνωρίσει τον οθωμανικό χαρακτηρισμό της περιοχής. Το 2020, ο Νετανιάχου αποφάσισε ότι η διαφορά ιδιοκτησίας για το χριστιανικό μνημείο εμπίπτει στην κατηγορία των «ιερών τόπων» και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να επιλυθεί στο δικαστήριο. Λίγο αργότερα, ο επίτροπος κτηματολογίου του Ισραήλ κατέγραψε τη ρωσική κυβέρνηση ως ιδιοκτήτη του δικαστηρίου του Αλεξάνδρου.

Μια Επιτροπή που δεν έχει συνέλθει και η ρωσική ανυπομονησία αυξάνεται, με τις συνέπειές της

Ωστόσο υπό την νέα κυβέρνηση Μπένετ, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανέστειλε την τελική αναγνώριση. Μια επιτροπή συστάθηκε το 2021 για να καθορίσει την ιδιοκτησία, αλλά δεν είχε ακόμη εκπληρωθεί. Η ρωσική ανυπομονησία αναζωπυρώνεται και η επιστολή που έστειλε ο Πούτιν στον Μπένετ για το θέμα τέθηκε υπόψη του κοινού από τον Σεργκέι Στεπάσιν, πρώην Ρώσο πρωθυπουργό και επικεφαλής της ένωσης που είναι υπεύθυνη για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη Μέση Ανατολή. Ο Στεπάσιν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, επέκρινε το Ισραήλ για παρεμπόδιση της διαδικασίας για την  Εκκλησία Αλεξάντερ Νέβσκι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «”Τώρα αγωνιζόμαστε για την επιστροφή αυτής της ιδιοκτησίας, και είναι πολύ δύσκολο: Είχαμε φθάσει στο τέλος σχεδόνί, δουλέψαμε για πέντε χρόνια, βρήκαμε όλα τα ιστορικά έγγραφα, αλλά η κατάσταση με την Ουκρανία συνέβη και το Ισραήλ συμπεριφέρθηκε όπως συχνά – παίζοντας και με τις δύο πλευρές, παίζοντας πινγκ-πονγκ με όλους». είπε ο Ρώσος διπλωμάτης. 

Ο Άλεξ Τάνζερ, σχολιαστής ρωσικών υποθέσεων, υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις έχουν μετατρέψει τη διαφωνία για την Εκκλησία Αλεξάντερ Νέβσκι από μια μικρής κλίμακας τοπική σύγκρουση σε διεθνή. Η  μεταβίβαση αυτής της συμβολικής περιουσίας στους Ρώσους αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές διπλωματικές συνέπειες για το Ισραήλ.

πηγή: JForum (Η γαλλόφωνη εβραϊκή πύλη)

https://www.militaire.gr/

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη