3.3.22

«Never surrender» από Ζελένσκι: Οι Ρώσοι έχουν δεκαπλάσιες δυνάμεις, αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ. Θα υπερασπίσουμε την πατρίδα μας

 

«Δεν θα παραδοθούμε ποτέ. Οι Ρώσοι έχουν δεκαπλάσιες δυνάμεις από εμάς αλλά εμείς έχουμε δεκαπλάσιο κίνητρο να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε και ενώ οι κάτοικοι του Κιέβου ετοιμάζονται για τη ίσως τελική μάχη για την προάσπιση της πόλης τους, με οδοφράγματα, νάρκες και παγιδεύοντας γέφυρες.

Μερικά από τα βασικά της σημεία:

– Οι Ρώσοι μας φοβούνται γιατί αναπτυχθήκαμε με δημοκρατικό τρόπο. Δεν θέλω να κάτσω σε ένα τραπέζι 30 μέτρα μακρύ. Θέλω να κάτσω σε ένα τραπέζι και να μιλήσω με τον άλλο κοιτώντας τον στα μάτια. Δεν είμαστε τρομοκράτες, δεν κλέβουμε τράπεζες

Ερωτάται για τον διάλογο με τη Ρωσία για το ότι τον παρομοιάζουν με τον Τσώρτσιλ, αλλά και πως αντέχει:



Απαντά:

– «Δεν θέλω να μιλήσω με τον Πούτιν, αλλα είμαι αναγκασμένος να μιλήσω με τον Πούτιν. Είναι ο μόνος που μπορεί να πάρει αποφάσεις. και είμαι ανοιχτός σε κάθε πρόταση διαλόγου. Αντιλαμβάνονται όλα τα προβλήματα νομίζω όμως ότι μπορούμε να μιλήσουμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ειλικρινα δεν ξέρω τι του συμβαίνει, αν τον κρίνουμε από τις αποφάσεις του.

– Ξέρω που διαφέρουμε και που συναντιώμαστε με τη Ρωσία, αλλά χρειάζεται κάποιος να το επιθυμεί. Εμείς θέλουμε ειρήνη, μην απευθύνεστε σε εμάς σαν υποβαθμισμένη χώρα. Εμείς θέλουμε ελευθερία, ανεξαρτησία και ασφάλεια και όλα τα υοόλοιπα μπορούμε να τα λύσουμε.

  • Νομίζω ότι ο πρόεδρος Πούτιν ζει σε άλλο κόσμο. Εμένα ίσως κάποιοι θα με θυμηθούν στο μέλλον αλλά το θέμα είναι πως θα με θυμούνται, όχι να με θυμούνται. Άλλωστε ο Τσώρτσιλ έπινε λίγο παραπάνω από μένα…

Για την ισορροπία δυνάμεων

«Προφανώς τα ρωσικά στρατεύματα είναι πολλαπλάσια συν τους δολιοφθορείς και τους ιχνηλάτες. Κάποιοι από αυτούς είναι πολλοί καιρό στην Ουκρανία. Nοικιάζανε σπίτια και προετοιμάζονταν.

  • Στο πανειστήμιο του Χάρκοβο δεν σκοτώθηκαν μόνον Ουκρανοί αλλά και Ινδοί και άλλες εθνικότητες.
  • Ζητήσαμε τον «πράσινο διάδρομο» είπαν ναι και μόλις μπήκαν κάποιοι στα αυτοκίνητα τους πυροβόλησαν.
  • Αν απαρνηθείς της Ουκρανική σου ταυτότητα, τότε ας πας στη Ρωσία.
  • Πολλά χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα, θέρμανση και τρόφιμα. Κλεβουν τα τρόφιμα καταστρέφουν την ύδρευση.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία και τον Ερντογάν: Εχω καλή σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Βοήθησε όταν μας πούλησαν τα drones. και με άλλους τρόπους. Πολιτικά έχει κάνει κάποιες προσπάθειες να καταλάβει καλύτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας. Αλλά θα είναι αποτελεσματικό μόνον ένα μεγάλο έθνος. Θεωρώ ότι προσπαθεί να συνεισφέρει στην ασφάλεια της Ουκρανίας.

Για τη βοήθεια και τον ρόλο της Γερμανίας:

  • Το πρώτο και κύριο είναι να μας αντιμετωπίζουν ως ισότιμο κράτος. Πέρα από τον πόλεμο βασικό είναι το αίτημα ένταξης στην ΕΕ. Πολλά εξαρτώνται από τον κ. Σολτς. Πρέπει να διαδραματίσει ένα ρόλο εγγυητή δικαιοσύνης και να σταθεί απέναντι στις ρωσικές απαιτήσεις.
  • Οι Γερμανοί μετά τον πόλεμο έκαναν πολλά πράγματα για να συγχωρεθούν από τον κόσμο. Γνωρίζουν λοιπόν πολύ καλάποιός είναι ο κίνδυνος όταν αρχίζουν και φυσάνε επικίνδυνοι άνεμοι που περνάνε τα σύνορα και απειλούν ολόκληρη της Ευρώπη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Πρέπει να ξαναθυμηθούμε την Ιστορία και να αντιδρούμε στους κινδύνους πιο γρήγορα πιο δραστικά και πιο αποφασιστικά. ¨Οχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για την Ευρώπη και τον κόσμο. Αυτός ο πόλεμος είναι μια στιγμή της ιστορίας. Το θέμα είναι πως θα διαμορφωθεί το μέλλον
    Πως σας έχει αλλάξει ο πόλεμος;

«Τι να σας πω τώρα. δύσκολο να σας απαντήσω. Θεωρώ ότι είμαι τυχερός με την εννοια ότι κάποιοι έχουν ανάγκη από μένα. Ζω την κάθε στιγμή με ένταση γιατί με χρειάζονται. Αυτό προσδίδει νόημα στην ζωή μου και αυτό είναι κάτι καταπληκτικό. Στο προεδρικό γραφείο έχει αλλά διακόσμηση αλλά η διάθεση είναι καλή. Κανείς δεν έχει εγκαταλείψει τη θέση του, ούτε και εγώ. Οι Ουκρανοί δεν γυρνάνε την πλάτη στα προβλήματα και τις απειλές.

Για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία: «Στην διαπραγμάτευση έχουν έτοιμες απαντήσεις στις ερωτήσεις. Δεν θέλουν πραγματικά λύση. Δεν μπορούμε να τους πούμε ότι η Ουκρανία είναι δική σας, μέρος της Ρωσίας. Δεν τα κρίνω, αλλά απλώς δεν είναι διάλογος. Οταν μια πλευρά θέλει να σε καταστρέψει περιμένει διάθεση διαλόγου που θα φέρει ισορροπημένη απόφαση».

Τέλος ο Ζελένσκι είπε ότι έχει ζητήσει και αεροπορική βοηθεια αποκαλύπτοντας ότι η Ππολωνία έχει προσφερθεί να στείλει, αλλά συναντά την άρνηση των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο πεδίο.

https://hellasjournal.com/