19.3.22

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από την 24η ημέρα εισβολής

HΠΑ – Τουρκία: Σενάρια για αποστολή των S-400 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα τα F-35

Σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα τους ρωσικούς S-400 που έχει παραλάβει, και έτσι να εξασφαλίσει την επιστροφή της στο πρόγραμμα των αμερικανικών F-35, κυκλοφορούν στα αμερικανικά ΜΜΕ.

19:23

Η Ουκρανία καλεί την Κίνα να καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα

Η ουκρανική προεδρία κάλεσε την Κίνα να ενωθεί με τους Δυτικούς και «να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα» στην Ουκρανία. «Η Κίνα μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, αν λάβει την σωστή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό των πολιτισμένων χωρών και καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα», έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με τη Μόσχα.

19:09

Μόσχα κατά Ιταλού υπ. Άμυνας: «Ζήτησε βοήθεια στην πανδημία και τώρα είναι από τους κύριους εμπνευστές της αντιρωσικής εκστρατείας»

Ο υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επιτέθηκε, Αλεξέι Παραμάνοφ, δήλωσε στο Ria Novosti ότι ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι «μας είχε αποστείλει αίτημα για παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τώρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεράκια που εμπνέουν την αντιρωσική εκστρατεία της ιταλικής κυβέρνησης».

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για απειλητικές δηλώσεις, τις οποίες απορρίπτει με αποφασιστικότητα και ζήτησε εκ νέου σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ «την άμεση λήξη της βάρβαρης και παράνομης επίθεσης κατά της Ουκρανίας», την οποία η ιταλική κυβέρνηση «καταδικάζει απερίφραστα».

19:06

Προειδοποίηση για νάρκες γύρω από λιμάνια της Ουκρανίας

Για νάρκες στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, κοντά σε ουκρανικά λιμάνια, προειδοποιεί με τηλεγράφημά του το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του υπουργείου Ναυτιλίας.

18:58

Οι διάσημοι Ουκρανοί που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο: Ηθοποιοί, χορευτές και αθλητές μεταξύ των θυμάτων

Ουκρανοί χορευτές, ηθοποιοί και αθλητές, γνωστοί εντός των συνόρων της χώρας τους αλλά και διεθνώς, έχουν πέσει νεκροί.

18:51

Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη

Βίντεο από drone αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής στη Μαριούπολη.

18:45

Σύνοψη (18:30)

  • Οι οδομαχίες στη Μαριούπολη εμποδίζουν τους διασώστες από το να προσεγγίσουν τους εκατοντάδες επιζώντες που έχουν παγιδευτεί στο υπόγειο, κάτω από το βομβαρδισμένο θέατρο - καταφύγιο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο. Όπως τόνισε στο BBC, οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να συγκρατήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.
  • Η Ρωσία δήλωσε ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικά όπλα για να πλήξει υπόγεια στρατιωτική αποθήκη στη δυτική Ουκρανία.
  • Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται πλέον για περισσότερες από τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της.
  • Στη Ζαπορίζια επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.
  • Κατά τις βρετανικές αρχές, η Ρωσία έχει αιφνιδιαστεί από την κλίμακα της ουκρανικής αντίστασης.
  • Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν με τη Ρωσία για την απομάκρυνση των πολιτών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση. Τόνισε, δε, πως είναι καιρός να αποκατασταθεί η «εδαφική ακεραιότητα και δικαιοσύνη» για την Ουκρανία.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνομιλία του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι καθυστερεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες με «μη ρεαλιστικές προτάσεις».
  • Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε για την αρχή μιας «νέας εποχής εκφοβισμού» από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, εάν ο Πούτιν πετύχει τα σχέδιά του στην Ουκρανία.
  • Η Πολωνία πρότεινε στην Ε.Ε. να εφαρμόσει πλήρη απαγόρευση του εμπορίου με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.
18:33

Συγκέντρωση Ουκρανών

Άνδρες και γυναίκες από την Ουκρανία που ζουν στην Ελλάδα καθώς και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 4 μετά το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

18:03

Αντιπολεμικό - αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας 

Αντιπολεμικό - αντιρατσιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Συμμετείχαν κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, αντιρατσιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες στην Ελλάδα.

18:02

Ο δήμαρχος Μελιτόπολης μιλά για την απαγωγή του: «Μου ζήτησαν να στηρίξω την προσάρτηση στη Ρωσία»

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN για την απαγωγή του από τις ρωσικές δυνάμεις.

17:54

Στη Σούδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν»

17:17

Ουκρανός διαπραγματευτής: Καλεί το Πεκίνο να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή

Να πάρει τη «σωστή απόφαση» και να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή όπως έχουν ήδη κάνεις οι άλλες χώρες κάλεσε την Κίνα ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Η Κίνα θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας εάν λάβει τη σωστή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό των πολιτισμένων εθνών και να καταδικάσει τη βαρβαρότητα της Ρωσίας», σημείωσε ο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

17:14

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Κέρδη» για τους Ρώσους στα ανατολικά και νότια (χάρτης)

Η ρωσική προέλαση μπορεί να έχει «κολλήσει» σε κάποια σημεία βόρεια, ωστόσο την ίδια ώρα στα ανατολικά αλλά και στον ουκρανικό νότο οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να κερδίζουν έδαφος.

 

 

17:06

3,3 εκατ. οι πρόσφυγες

Περισσότεροι από 3,3 εκατ. πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ περί τα 6,5 εκατ. έχουν μετακινηθεί εντός της χώρας.

16:53

Λβιβ – δυτική Ουκρανία: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των ρωσικών βομβαρδισμών της Μαριούπολης

Reuters

 

16:15

Μπόρις Τζόνσον: «Καταστροφικό λάθος» για τον Πούτιν το ότι εισέβαλε στην Ουκρανία

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος σήμερα στο Μπλάκπουλ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε πως «είναι ξεκάθαρο πως ο Πούτιν έκανε ένα καταστροφικό λάθος» εισβάλλοντας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως η βρετανική πλευρά πρέπει να δώσει ένα τέλος στην εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.  

REUTERS

 

 

15:58

Λαβρόφ: Οι Αμερικανοί δεν αφήνουν το Κίεβο να συμφωνήσει με τη Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε σήμερα πως κατά πάσα πιθανότητα οι Αμερικανοί είναι εκείνοι που δεν αφήνουν την ουκρανική αντιπροσωπεία να συμφωνήσει με όσα της ζητά η ρωσική πλευρά στο πλαίσιο των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών που διεξάγονται παράλληλα με τον πόλεμο που συνεχίζεται.   

(Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

 https://www.kathimerini.gr/