1.3.22

Gazprom: Ρωσία-Κίνα υπέγραψαν κολοσσιαία συμφωνία για σχεδίαση αγωγού φυσικού αερίου

 


Η Gazprom PJSC έκανε ένα νέο βήμα προς τη δυνητικά τη μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με την Κίνα καθώς τα κράτη σε όλο τον κόσμο διακόπτουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου υπέγραψε σύμβαση για τη σχεδίαση του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα, ανέφερε η Gazprom σε δήλωση . Εάν η Ρωσία καταλήξει σε νέα συμφωνία προμήθειας με την Κίνα, το Soyuz Vostok θα μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην ασιατική χώρα.

Μια νέα συμφωνία προμήθειας με την Κίνα θα επέτρεπε επίσης στην Gazprom να κατασκευάσει μια διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων αγωγών της προς τα δυτικά και τα ανατολικά, επιτρέποντας ουσιαστικά στη Ρωσία να ανακατευθύνει φυσικό αέριο προς την Κίνα από κοιτάσματα που τώρα τροφοδοτούν μόνο την Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει την εξάρτηση της Gazprom από την ευρωπαϊκή ήπειρο, τη στιγμή αυτή τον μοναδικό μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου.

Η σύμβαση σχεδιασμού του αγωγού έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιαπωνία, ασκούν άνευ προηγουμένου πίεση στη Ρωσία, αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στη γειτονική Ουκρανία. Οι σαρωτικές κυρώσεις περιορίζουν την ικανότητα της Ρωσίας να εισάγει βασική τεχνολογία, να αξιοποιήσει τις ξένες αγορές χρέους και ακόμη και να αποκτήσει πρόσβαση σε μεγάλο μέρος των 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δημιούργησε η χώρα ως αποθεματικό για την προστασία της οικονομίας.

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας παραμένουν ανεπηρέαστες σε αυτό το στάδιο του πολέμου, η Ευρώπη διερευνά επιλογές για να απογαλακτιστεί από τις παραδόσεις της Gazprom.
Η Gazprom βρίσκεται σε συνομιλίες για την παράδοση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω Μογγολίας εδώ και αρκετά χρόνια.

Ωστόσο εγείρονται αμφιβολίες για το αν η Μογγολία θα δεχθεί να περάσει αυτός ο αγωγός από τα εδάφη της καθώς ο προσανατολισμός της χώρας τελευταίως τείνει προς τον Δυτικό παράγοντα

Με πληροφορίες από Bloomberg