16.3.22

Financial Times: Τι συζητούν Ρωσία – Ουκρανία για τερματισμό πολέμου * Προσχέδιο 15 σημείων

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times η οποία επικαλείται τρία άτομα που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και βρίσκονται ήδη στον 4ο γύρο τους, βρίσκεται υπό εξέταση ένα προσχέδιο 15 σημείων τα οποία θα μπορούσαν – εφόσον γίνουν αποδεκτά και από τις δυο πλευρές – να αποτελέσουν πλαίσιο συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου την Ουκρανία.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι Ουκρανία και Ρωσία “έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο” σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και ρωσική απόσυρση εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του.

Επίσης, το προσχέδιο προβλέπει την παραίτηση της Ουκρανίας από τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθώς και να δεσμευτεί ότι δεν θα φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα. Αντ’ αυτού θα εξασφαλίσει την προστασία της από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το προσχέδιο αυτό συζητήθηκε από τους Ουκρανούς και Ρώσους διαπραγματευτές για πρώτη φορά την περασμένη Δευτέρα.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια συμφωνία του 1994 που υποστήριζε την ουκρανική ασφάλεια απέτυχε να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα που εκδηλώθηκε στην Κριμαία και σήμερα.

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι σημείωσαν πρόοδο στους όρους μιας συμφωνίας, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενδιαφέρεται για την επίτευξη ειρήνης, ενώ εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Μόσχα μέσω διαπραγματεύσεων να επιχειρήσεις να κερδίσει χρόνο προκειμένου να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Σε δήλωση στην εφημερίδα ο σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ είπε ότι υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις μια συμφωνία θα περιλάμβανε αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος που έχει καταληφθεί μετά από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, δηλαδή τις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας και της Μαύρης Θάλασσας, όπως και ανατολικά και βορείως του Κιέβου.

Πρόσθεσε ότι το Κίεβο προτείνει ένα «ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας» που υπονοεί την άμεση και νομικά επικυρωμένη συμμετοχή ενός αριθμού εγγυητριών  χωρών στο πλευρό της Ουκρανίας σε μια περίπτωση μελλοντικής σύρραξης, αν κάποιος απειλήσει ξανά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας η Ουκρανία «οπωσδήποτε θα διατηρούσε τον δικό της στρατό», ανέφερε επίσης ο κ. Ποντόλιακ.

  • Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα ο  Ποντόλιακ προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Η θέση μας στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά συγκεκριμένη – νομικά επαληθευμένες εγγυήσεις ασφάλειας, κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτό είναι δυνατό μόνο με έναν άμεσο διάλογο μεταξύ των αρχηγών της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Δύο από τις πηγές των FT πρόσθεσαν ότι η συμφωνία προβλέπει επίσης τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των χρηστών  της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

  • Το δημοσίευμα των FT τονίζει στη συνέχεια ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει η ρωσική απαίτηση αναγνώρισης από την Ουκρανία της προσάρτησης της Κριμαίας και της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Ο Ποντόλιακ είπε ότι η Ουκρανία έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής αλλά είναι πρόθυμη «να τμηματοποιήσει» το θέμα.

«Διαφιλονικούμενες και υπό σύρραξη περιοχές είναι μια χωριστή περίπτωση. Μέχρι τώρα μιλάμε για μια εγγυημένη αποχώρηση από τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την αρχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις 24 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι.

Με πληροφορίες από Financial Times