16.3.22

Σχέδιο για ειρήνη με σκληρούς όρους για την Ουκρανία και εγγυήτριες δυνάμεις ΗΠΑ-Βρετανία-Τουρκία

 

Οι Financial Times δημοσιεύουν ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο υπάρχει στο τραπέζι ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων το οποίο περιλαμβάνει κατάπαυση πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων,με τους εξής όρους:

Το Κίεβο ανακηρύξει την ουδετερότητά του και να αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του, δηλαδή αφοπλισμό, ουδετερότητα της χώρας, καμία σκέψη για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να μην εξοπλίζεται από χώρες της Δύσης.

Σε αντιστάθμισμα μπορεί να έχει εγγυήτριες δυνάμεις τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την…απομονωμένη Τουρκία.

Παρότι Μόσχα και Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι σημείωσαν πρόοδο στους όρους της συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα μπορεί να «αγοράσει» χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια -και η αποδοχή τους από τη Μόσχα= θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Μια συμφωνία του 1994 που υποστήριζε την ουκρανική ασφάλεια απέτυχε να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της γειτονικής της χώρας.

Ο Πούτιν δεν έδειξε κανένα σημάδι συμβιβασμού την Τετάρτη, υποσχόμενος ότι η Μόσχα θα επιτύχει όλους τους πολεμικούς της στόχους στην Ουκρανία. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ η Ουκρανία να γίνει προπύργιο επιθετικών ενεργειών εναντίον της χώρας μας», είπε.

Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιελάμβανε “σε κάθε περίπτωση τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας” που κατελήφθη από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου  – συγκεκριμένα τις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα. «Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται τώρα», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε νωρίτερα ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» είναι «κοντά σε συμφωνία» στις διαπραγματεύσεις.

https://www.militaire.gr/