17.3.22

Πιστή στο Casus Belli η Τουρκία: Από την μια συναντήσεις και από την άλλη 80 παραβιάσεις σε τρεις μέρες

 

Ούτε καν τα διπλωματικά «προσχήματα» δεν κρατά η Τουρκία, αμέσωςμετά το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τη συνάντηση προ ωρών των υπουργών Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της έκτακτης υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Και μπορεί από την Ελληνική πλευρά, δια στόματος του Έλληνα υπουργού να επισημάνθηκε με ιδιαίτερη έμφαση η σημασία στη μείωση των εντάσεων και η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στην Αν. Μεσόγειο στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή καλής γειτονίας, αλλά την ίδια στιγμή η Άγκυρα απαντούσε με κυνισμό στον ουρανό του Αιγαίου γράφοντας 51 παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

  • Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία φροντίζει να προσγειώσει την Ελληνική πλευρά που θέλει να βλέπει ελπιδοφόρα μηνύματα από την στάση της γείτονος, μετά το τετ α τετ σε επίπεδο κορυφής. Παρά μάλιστα τις προκλήσεις, εκείνο που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες είναι να πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα και η συνάντηση για τις συνομιλίες περί των δραστηριοτήτων που αφορούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Και την ώρα που οι δυο υπουργοί ήταν στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών άμυνας για την Ουκρανο-Ρωσική κρίση, μετά την επεκτατική κίνηση που έκανε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, η «σύμμαχος» Τουρκία στο ΝΑΤΟ προχωρούσε γι’ ακόμη μια μέρα σε μαζική είσοδο στο FIR Αθηνών και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο με 10 μαχητικά F-16, 2 κατασκοπευτικά CN-235, 1 Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος κι ένα ελικόπτερο.

  • Δηλαδή 72 ώρες μετά το τετ α τετ των ηγετών των δυο χωρών στην Κωνσταντινούπολη και παράλληλα με τη συνάντηση των υπουργών άμυνας των δυο χωρών, η Τουρκία καταδείκνυε πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση ν’ απολέσει την αμφισβήτηση των Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.

Στο Ελληνικό Επιτελείο είναι σαφές πως δεν περίμεναν κάτι διαφορετικό από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, όμως όπως φαίνεται άλλα «κέντρα» θεωρούσαν ότι η γείτονα θα κρατήσει τα προσχήματα, έστω λίγες ημέρες μετά από αυτές τις συναντήσεις.

Άλλωστε οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν την πορεία που διανύει η Τουρκία, με πιο χαρακτηριστικό πως μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες οι παραβιάσεις ξεπέρασαν τις 80 από 30 και πλέον αεροσκάφη κάθε τύπου. 

Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο κος. Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον κο. Μητσοτάκη δεν παρέλειψε να εκφράσει όλο το εύρος των θεμάτων που συμπεριλαμβάνουν τις τουρκικές διεκδικήσεις, αμφισβητήσεις, έως το σημαντικό για την Άγκυρα ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αν. Αιγαίο, τα δήθεν δικαιώματα των Τούρκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μέχρι και τις αιτιάσεις για τη μειονότητα της Θράκης.

  • Κατά συνέπεια καλές είναι οι όποιες συναντήσεις και συνομιλίες αλλά μέσα από αυτές διαφαίνεται πως η πολιτική της Τουρκίας για το Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο παραμένει πιστή στο Casus Belli και στις απειλές πολέμου.

Οι εμφανίσεις των Ερντογάν και Ακάρ δείχνουν πως η Τουρκία έχει αρπάξει την ευκαιρία να φανεί ως ο συνδετικός κρίκος με τη Ρωσία και διατηρεί την θέση του κεντρικού «παίκτη» στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο ρόλος αυτός όμως ενώ δεν έχει σχέση με την Ελλάδα, η Τουρκία δράττει την ευκαιρία να δείξει ότι δεν θα κάνει πίσω σε διεκδικήσεις που σχετίζονται με αυτόν που βλέπει ως ζωτικό χώρο, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και οικονομικά- ενεργειακά ζητήματα.

https://hellasjournal.com/