17.3.22

▪Η αρχοντιά των Βετεράνων Ελλήνων Κομάντο σε όλο της το μεγαλείο!

 

Δημήτριος Γεωργάκης – Συνταγματάρχης ε.α.-Πρόεδρος ΠΟΕΔ: “ Μέσα μας, στην καρδιά μας, κλείνουμε την Ελλάδα και είμαστε πάντα στη διάθεση της Πατρίδας όποτε και όπου μας ζητηθεί”

14-3-2022

Κάποτε ήταν οι επίλεκτοι της ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων, τα καμάρια των Πρασινοσκούφηδων. Τώρα είναι οι παλαίμαχοι, Καταδρομείς, Αλεξιπτωτιστές, Βατραχάνθρωποι, Πεζοναύτες των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.  Άριστα οργανωμένοι, με εκείνη την μοναδική ικανότητα που έχουν όσοι φόρεσαν τον πράσινο μπερέ να εκτελούν αποτελεσματικά ότι τους ανατεθεί σαν να μην έφυγαν ποτέ από το στρατό, κερδίζουν την εκτίμηση, τον θαυμασμό  και τον σεβασμό μας σε χρόνο ντετέ.

Η δράση τους ήταν πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γιατί από  τη φύση της δύσκολης και επικίνδυνης δουλειά τους, όπως οι διαβαθμισμένες επιχειρήσεις, περιβάλλεται από ένα πέπλο «μυστηρίου» για εμάς τους έξωθεν, «κάλυψης» για τους έσωθεν. Όμως, ήταν ανέκαθεν μια δεμένη ομάδα, έτοιμη για ανορθόδοξο πόλεμο. Με την μαχητικότητα και την ορμή να λάμπει στα μάτια τους, παρά το πέρασμα του χρόνου. Ακόμα κι αν λαβώνονταν, ακόμα κι αν το αίμα «αυλάκι έκανε», ακόμα κι αν το «αίμα τράφο έκανε», αυτοί θα ήταν εκεί, αφοσιωμένοι, μέχρι τελικής πτώσεως, με πίστη στην σημαία και την Πατρίδα. Δηλώνουν μάχιμοι εσαεί και το εννοούν. Είναι οι Βετεράνοι Ειδικοδυναμίτες γιατί ο νέος μπορεί να είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς και οι γνώσεις του θησαυρός!

Στο Diplomatic Point είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς όταν δημοσιεύουμε θέματα που άπτονται του ένδοξου χώρου των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Αφενός γιατί έτσι αποδίδουμε τον αρμόζοντα σεβασμό στους πρασινοσκούφηδες αφετέρου γιατί όταν απευθυνόμαστε σε Έλληνες Ειδικοδυναμίτες το ρεπορτάζ γίνεται από μόνο του, με ένα μαγικό τρόπο, ωσάν να το ετοιμάζουν αυτοί για εμάς αντ΄ εμάς. Πρακτικοί άνθρωποι, η ζωή τους ταυτίζεται με το «res non verba»  ήτοι “Έργα όχι Λόγια”. Οι Βετεράνοι είναι Ειδικοί σε όλα και δουλεύουν Ειδικώς. Έχοντας μια μοναδικά πειθαρχημένη μεθοδικότητα, απόρροια της εκπαίδευσης στις Ειδικές Δυνάμεις, αντιλαμβάνονται από μόνοι τους, όντες ευφυέστατοι, ποιο ακριβώς είναι το ζητούμενο στο ρεπορτάζ, το βλέπουν ως μια αποστολή που ανέλαβαν και πρέπει να εκπληρωθεί στο ακέραιο, επικεντρώνονται σε αυτό, ετοιμάζουν το υλικό και το αφιέρωμα είναι έτοιμο. Σε σημείο που αναρωτιόμαστε εάν λειτουργούν έτσι τώρα που είναι παλαίμαχοι, τι φοβερές ικανότητες διέθεταν όταν ήταν ενεργοί. Είναι πραγματικά χαρισματικοί άνθρωποι, αυτό εδραιώθηκε πλέον στη συνείδησή μας και εμείς χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο την εμπειρία του ρεπορτάζ μαζί τους.

Το επιστέγασμα της αφοσίωσης και της αγάπης στις Ειδικές Δυνάμεις ήταν για τους παλαίμαχους κομάντο η δημιουργία αρχικά Λεσχών Καταδρομέων και εν συνεχεία η ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων – ΠΟΕΔ. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια «αναγνωριστική αποστολή» εκτός έδρας, μακριά από την Αθήνα μας. Επιχειρώντας μια γνωριμία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων, επισκεφτήκαμε το “άντρο” της. Πήγαμε επειδή το θέλαμε, μείναμε επειδή μπορέσαμε και το ρεπορτάζ έγινε με καταδρομική ταχύτητα. Εκεί, στην νύφη του Θερμαϊκού, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας. Στην όμορφη Θεσσαλονίκη αφού πήραμε μια Μακεδονίτικη, δροσερή αύρα από τον βορρά, φτάσαμε στα γραφεία της ΠΟΕΔ.

Εισερχόμενοι και αντικρύζοντας μπροστά μας το έμβλημα του ξίφους στις πτέρυγες με την επιγραφή “Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ” νιώσαμε δέος, σεβασμό και μείναμε έκπληκτοι βλέποντας δύο ομοιώματα κομάντος. Ενός αλεξιπτωτιστού με στολή και αλεξίπτωτο και ενός καταδρομέα κομάντος με πολεμική εξάρτηση, περιστοιχιζόμενοι από τις σημαίες της Ομοσπονδίας και της Ένωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών (UEP) αλλά επίσης Σημαίες και Λάβαρα των Ειδικών Δυνάμεων.  Επί της υποδοχής μας, με ευγένεια και χαρά μας συστήθηκε το μέλος της ΠΟΕΔ κ.Μιλτιάδης Κυραλέος, ο οποίος ανέλαβε και την ξενάγησή μας στο εσωτερικό των γραφείων της, δείχνοντάς μας φωτογραφίες από εκδηλώσεις, δραστηριότητες της Ομοσπονδίας και εξηγώντας τον συμβολισμό διαφόρων θυρεών, στρατιωτικών εμβλημάτων και τιμητικών πλακετών που απονεμήθηκαν στην ΠΟΕΔ και στολίζουν  τον χώρο. Στο σαλόνι της αίθουσας, σε μία μεγάλη φωτογραφία, μας κοίταζε αγέρωχα ο ιδρυτής των Μονάδων Καταδρομών Στρατηγός Ανδρέας  Καλλίνσκη και σε μια άλλη απέναντι του, ο πρώτος  Διοικητής της Σχολής Αλεξιπτωτιστών, αείμνηστος Αντιστράτηγος Περικλής Παπαθανασίου. Τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα όταν βρίσκεσαι σ΄ αυτό το  χώρο που νομίζεις ότι και συ είσαι καταδρομέας!  

  Στη συνέχεια, ήρθε ως ουρανοκατέβατος-πολύπειρος καταδρομέας-αλεξιπτωτιστής ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών αλλά και της Π.Ο.Ε.Δ., ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας, Έφεδρος Ταγματάρχης  Καταδρομών κ.Κωνσταντίνος Λυκοτραφίτης. Ένας κομάντο που έχει συνδέσει το όνομά του με τις Ειδικές Δυνάμεις και το αλεξίπτωτο, γιατί όλη του η ζωή είναι  οι Καταδρομές. Ένας καλλιεργημένος άνθρωπος, άψογος στους τρόπους του, με μια υπεροχή και ανωτερότητα στη συμπεριφορά που σε καθηλώνει. Είναι η προσωποποίηση του «μια φορά καταδρομέας, μια ζωή καταδρομέας». Μας μίλησε με πάθος για τις καταδρομές και τον αλεξιπτωτισμό, τόσο που ο λόγος του μας συνεπήρε και για μια στιγμή νομίσαμε ότι ήμασταν στην οπίσθια ράμπα μεταγωγικού αεροσκάφους, πλήρως εξοπλισμένοι, έτοιμοι για άλμα. Χαμογέλασε ευχάριστα,  όταν του εκμυστηρευτήκαμε ότι είναι διακαής πόθος για εμάς στο πλαίσιο του ρεπορτάζ να μπορέσουμε κάποτε να δοκιμάσουμε την τύχη μας με το αλεξίπτωτο.

Ενόσω “πετούσαμε” στα σύννεφα με τις αφηγήσεις και το «αλεξίπτωτο» που κουμάνταρε με τα επιδέξια χέρια του ο κ.Λυκοτραφίτης, “προσγειωθήκαμε” αμέσως μόλις κατέφθασε καταδρομικά-αιφνιδιαστικά, χωρίς καν να τον αντιληφθούμε, ο   Ομαδάρχης.  Δεν ήταν άλλος από τον Πρόεδρο, Συνταγματάρχη ε.α., Βετεράνο των Δυνάμεων Καταδρομών κ.Δημήτριο Γεωργάκη. Έκαστος στο είδος του ο Commando,  με ένα ευφυές διαπεραστικό βλέμμα που μόνο οι εξαιρετικά πεπειραμένοι καταδρομείς διαθέτουν. Η ματιά του έχει «διαβάσει» αυτόν που έχει απέναντί του σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Δεν χρειάστηκαν οι τυπικές συστάσεις μαζί του καθώς μας καλωσόρισε θερμά και εγκάρδια, λέγοντάς μας: “Καλώς ήρθατε στο Σπίτι των Ειδικών Δυνάμεων!” Μορφωμένος στρατιωτικός με μεγάλη εμπειρία στις Καταδρομές, με το που τον βλέπεις καταλαβαίνεις γιατί ο καταδρομέας γεννιέται, δεν φτιάχνεται. Επί οκτώ χρόνια στην ηγεσία της ΠΟΕΔ, γνωρίζει όσο λίγοι τον χώρο των Ειδικών Δυνάμεων. Με καλή διάθεση και πολύ ευγένεια μας ενημέρωσε αρχικά για τη δημιουργία των  Λεσχών Καταδρομέων, εν συνεχεία για την ιστορία της Ομοσπονδίας και μας συγκίνησε πραγματικά αγγίζοντας την καρδιά μας, όταν αλλάζοντας την χροιά της σταθερής φωνής του με τον τρόπο που μόνο ένας γνήσιος άνδρας μπορεί να κάνει, αναφέροντας με αποφασιστικότητα και υπερηφάνεια, πως είναι έτοιμοι όλοι οι Κομάντο-μέλη, μηδενός εξαιρουμένου και ανεξαρτήτως ηλικίας, να συμμετέχουν ενεργά  όπου η Πατρίδα  τους χρειαστεί ανά πάσα στιγμή…

 Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων – ΛΕΚ ίδρυσε το 1996 την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων – ΠΟΕΔ με έδρα την Θεσσαλονίκη. Είναι η μοναδική Ομοσπονδία με έδρα τη συμπρωτεύουσα. Δραστηριοποιείται πάνω από 25 χρόνια στον Ελλαδικό χώρο και συνδέεται από το 1989 με ομόλογες ομοσπονδίες στην Ευρώπη αφού είναι και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών (U.E.P.). Η ΠΟΕΔ δημιουργήθηκε για να εξαπλωθεί σ΄ όλη την Ελλάδα,  να εκπροσωπεί την Πατρίδα στο εξωτερικό, να συντονίζει και να εναρμονίζει της Λέσχες που ανήκουν στην δύναμή της,  πραγματοποιώντας  όλες τις μεγάλες Επετειακές Εκδηλώσεις στην χώρα και συμμετέχοντας ενεργά στην UEP.

Η Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων έχει καταξιωθεί στην συνείδηση όχι μόνο των Θεσσαλονικέων αλλά και Πανελλήνια, για το έργο και την δράση της. Συμπληρώνει 26 χρόνια δραστηριότητας, με προσφορά στην κοινωνία, πιστή στις παραδόσεις και στο Δημοκρατικό μας πολίτευμα και αυτό, βέβαια χάρις, των προσπαθειών των ιδρυτικών μελών της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα ενός ανθρώπου που ηγήθηκε αυτής της τεράστιας προσπάθειας, ήταν και είναι η ψυχή της Ομοσπονδίας, του αξίζουν συγχαρητήρια κι αυτός είναι ο Έφεδρος Ταγματάρχης Καταδρομών κ.Κώστας Λυκοτραφίτης, όστις υπήρξε και ο πρώτος Πρόεδρος της ΠΟΕΔ. Στα έτη  που πέρασαν από την ίδρυσή της, βοήθησε με την σειρά της να ιδρυθούν 28 Λέσχες Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών, κατά νομό ανά την επικράτεια, με τις οποίες έχει άριστους δεσμούς πολυεπίπεδης συνεργασίας, σε εκδηλώσεις και δράσεις.

  Αναφέρουμε τους διατελέσαντες Προέδρους της Ομοσπονδίας, χρονικά:

 Λυκοτραφίτης Κωνσταντίνος                             1996-2000

 Συνταγματάρχης ε.α. Μυλωνάς Διονύσιος         2000-2002

 Αντιστράτηγος ε.α. Γαληνός Αθανάσιος            2002-2011

 Υποστράτηγος ε.α.  Μαυρουδής Ελευθέριος     2011-2014

 Συνταγματάρχης ε.α. Γεωργάκης Δημήτριος     2014 έως σήμερα

κ. Πρόεδρε, ως έμπειρος αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων θα θέλαμε να μας μιλήσετε για αυτό που ακούμε αλλά εμείς οι «απ΄ έξω» δεν γνωρίζουμε, τι είναι το “Καταδρομικό Πνεύμα” που μόνο εσείς που περάσατε από τις Ειδικές Δυνάμεις έχετε βιώσει;

Δημήτριος Γεωργάκης: “Όλοι όσοι υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις, συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς και πνεύμα Μονάδας, που καλλιεργείται σ΄αυτές, μέσα από τις αξίες της φιλοπατρίας, της αυτοθυσίας, του αλτρουισμού, της ευγενούς άμιλλας, του σεβασμού, της συλλογικής προσπάθειας, του υψηλού αισθήματος ευθύνης, του ριψοκίνδυνου των  αποστολών δημιουργώντας έτσι, “το  περίφημο, Καταδρομικό Πνεύμα” που μας διαφοροποιούν από τις άλλες Μονάδες και Όπλα του Ελληνικού  Στρατού. Η επιθυμία διατήρησης αυτού “του Καταδρομικού Πνεύματος“,  μετά την απόλυση όλων μας από τις Ειδικές Δυνάμεις, οδήγησε στη δημιουργία αρχικά της Λέσχης Καταδρομέων με έδρα την Αθήνα το 1980.”

-Στη συνέχεια ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας και μιας Λέσχης Καταδρομέων για την Βόρεια Ελλάδα;

Δ.Γ.: “Από το 1974 μία ομάδα από 30 και πλέον προσφάτως τότε απολυμένων καταδρομέων από τις Μοίρες Καταδρομών της Θεσσαλονίκης ( Β΄και Δ΄) με εφέδρους Αξιωματικούς  και στρατιώτες, δραστηριοποιούντο  ατύπως  με δράσεις στην κοινωνία της Συμπρωτεύουσας, με επικεφαλής τον Έφεδρο Αξιωματικό τον καταδρομών κ. Λυκοτραφίτη Κωνσταντίνο, αλλά και άλλα ιδρυτικά μέλη. Δημιουργήθηκε-ιδρύθηκε   μετά από πολλές προσπάθειες το 1985  επίσημα στη Θεσσαλονίκη, η Λέσχη Καταδρομέων Βορείου Ελλάδος, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων (ΛΕΚ) έχοντας εγγεγραμμένα μέλη σ’ όλη την Ελληνική επικράτεια.”

-Εκείνη την εποχή είχε τεθεί και η πρόταση για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών, της UEP;

Δ.Γ.: “Τον  Νοέμβριο του 1988, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΛΕΚκατόπιν προτάσεως του Προέδρου της Κώστα Λυκοτραφίτη, έστειλε επιστολή στις Εθνικές Ενώσεις Αλεξιπτωτιστών Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας με την οποία προτείνονταν επαφή-συνεργασία για την δημιουργία Ένωσης Αλεξιπτωτιστών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Την υλοποίηση της ιδέας της επιστολής, αξιοποίησε παίρνοντας την πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών της Γαλλίας UNP Commandant H. J. Loustau και έτσι δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών (UEP) της οποίας το καταστατικό εγκρίθηκε την άνοιξη του 1990 στο Παρίσι, με ιδρυτικά μέλη τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.  Πρώτος Πρόεδρος της UEP υπήρξε ο Πρόεδρος της UNP (Γαλλίας) Commandant H. J. Loustau, δεύτερος ο Πρόεδρος της B.D.F.( Γερμανίας) Colonel Sanders και τρίτος, ο Πρόεδρος της ΛΕΚ Κωνσταντίνος Λυκοτραφίτης.”

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών έκανε συνεδριάσεις στην Ελλάδα;

Δ.Γ.: “Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν τα τρία πρώτα Συνέδρια της UEP. Στο 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο τον Μάιο του 1991, η ΛΕΚ Θεσσαλονίκης πρότεινε ως  θέμα συζήτησης «Ο Ρόλος της Ελλάδος στα Βαλκάνια και  το Σκοπιανό Ζήτημα» που είναι και σήμερα στη επικαιρότητα. Το 2ο πραγματοποιήθηκε τον  Σεπτέμβριο του 1992 και το 3ο τον Νοέμβριο του 1993. Στο 3ο Συνέδριο, η ΛΕΚ παρέλαβε την Προεδρία της UEP για 2 χρόνια, την οποία παρέδωσε το 1995 κατά το Συνέδριο της Μαδρίτης στον Ιταλό Στρατηγό DeVita. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Κώστα Λυκοτραφίτη, εντάχτηκαν στην UEP, η Ένωση Πορτογάλων Αλεξιπτωτιστών και ο Παγκύπριος  Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων Κύπρου.

 Στην Ελλάδα, επίσης, πραγματοποιήθηκαν τέσσερα Πολιτιστικά Συνέδρια-Συμπόσια της UEP, τον Ιούνιο του 1994 στη Θεσσαλονίκη, τον Μάρτιο του 1997 στην Αρχαία Ολυμπία, τον Νοέμβριο του 1997 στη Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα ανακωχής του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τον Μάιο του 1998 στη Κρήτη για την επέτειο της μάχης της Κρήτης.  Το 7ο Συνέδριο της UEP διεξήχθη στο Πω της Γαλλίας το Νοέμβριο του 1997. Κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνελεύσεως της ΛΕΚ,  τη θέση της ΛΕΚ στη UEP, θα έπαιρνε  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων, γεγονός που έγινε ομόφωνα αποδεκτό από την UEP. Αργότερα, η ΠΟΕΔ διοργάνωσε δυο ακόμη Συνέδρια της UEP στην Ελλάδα Το 10ο τον Νοέμβριο του 2000 και το 13ο τον Νοέμβριο του 2002.  Επίσης παρέλαβε την Προεδρία της UEP για ένα χρόνο κατά το 12ο Συνέδριο στην Ισπανία το 2002. Διοργάνωσε Ευρωπαϊκούς αγώνες ακριβείας αλεξιπτωτιστών στην Μακεδονία το 2013 και την ίδια χρονιά διοργάνωσε στην Αθήνα το 23ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο.”

-Να γυρίσουμε λίγο πίσω τώρα, πως φτάσαμε στην ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων. Υπήρχαν δυσκολίες αρχικά;

Δ.Γ.: “Με παρότρυνση, ενθάρρυνση και βοήθεια της ΛΕΚ, η οποία είχε μέλη σε όλη την Ελλάδα, άρχισαν να δημιουργούνται αρχικά Λέσχες Καταδρομέων και στη συνέχεια Λέσχες Ειδικών Δυνάμεων και σε άλλες πόλεις ενώ η ΛΕΚ προσδιορίστηκε πλέον ως ΛΕΚ Νομού Θεσσαλονίκης. Το σύνολο των Λεσχών το 1994 είχαν φτάσει τις 13. Έτσι, δημιουργήθηκε η ιδέα ιδρύσεως της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων με μέλη, τις κατά τόπους Λέσχες, Συνδέσμους, Συλλόγους του χώρου των Ειδικών Δυνάμεων ανά την επικράτεια, που υλοποιήθηκε όμως αργότερα, τον Αύγουστο του 1996. Πρώτος Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Πρόεδρος της ΛΕΚ Ν. Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Λυκοτραφίτης.”

-Οι σκοποί της Ομοσπονδίας;

Δ.Γ.: “Ανάμεσα στους σκοπούς των Λεσχών και της Ομοσπονδίας είναι η διατήρηση και η ενίσχυση των δεσμών και του πνεύματος που διακρίνουν όλους όσους υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις, η διοργάνωση αθλητικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, η διοργάνωση ή η συμμετοχή σε εκδηλώσεις Εθνικής μνήμης κλπ.”

-Πόσα μέλη έχετε;

Δ.Γ.: “Σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων έχει 28 Λέσχες – μέλη σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και 3 υπό ένταξη.”

-Η ΠΟΕΔ διοργανώνει αγώνες εφέδρων;

Δ.Γ.: “Διοργανώνει ετήσιους Πανελλήνιους αγώνες εφέδρων καταδρομέων και παίρνει μέρος σε παρόμοιους αγώνες που διοργανώνουν άλλες χώρες όπως οι αγώνες αλεξιπτωτισμού της UEP, Swiss Raid Commando στην Ελβετία, Ονήσιλος και αγώνες αλεξιπτωτισμού στην Κύπρο, Internationaler Monchengladbacher Militar wettkampf στη Γερμανία κ.α.”

-Εκδίδετε κάποιο έντυπο με τα νέα της Ομοσπονδίας;

Δ.Γ.: “Μέχρι το 2011 η Ομοσπονδία εξέδιδε το τριμηνιαίο περιοδικό «ΤΟΛΜΩΝ». Δυστυχώς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ανεστάλη η έκδοση του.” Από τότε μέχρι και σήμερα τουλάχιστον, η δράση μας συμπεριλαμβάνεται στη ύλη του  τριμηνιαίου Περιοδικού «Ελληνικό Παρατηρητήριο»  www.omada-21.gr  που εκδίδεται από την Ομάδα 21 Μακεδονίας – Θράκης, αναρτάται στην ιστοσελίδα μας http://panomed.blogspot.com και στο Facebook ως «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ».”

-Αναφορικά με τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το αλεξίπτωτο, δίνετε ιδιαίτερη έμφαση;

Δ.Γ.: “Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στον τομέα του Αεραθλητισμού και συγκεκριμένα του Αλεξιπτωτισμού -μιας και είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Αλεξιπτωτιστών (U.E.P.) από το 1996, όπως ήδη ανεφέρθη. Αυτό την καθιστά, ως Ομοσπονδία Αλεξιπτωτιστών, θεσμικό φορέα και εκπρόσωπο της Ελλάδος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά τη συμμετοχή της σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις αυτού του είδους, παράλληλα με την προώθηση της συντήρησης των στρατιωτικών ικανοτήτων των μελών των σωματείων της.

 Με πρωτεργάτη μία από τις Λέσχες της, την Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών (Λ.Ε.Κ.ΑΛ.)  Ν. Πιερίας, με αφετηρία το 1995, εκτελώντας άλματα αρχικά με έξι μέλη της, με αλεξίπτωτα MC-1B και έπειτα ακολουθώντας και άλλα μέλη της, έχοντας ως μέλος της και την πρώτη γυναίκα της Πιερίας, την νεότερη της Ελλάδος και ίσως την μικρότερη της Ευρώπης, αποτελεί η Λ.Ε.Κ.ΑΛ.  Πιερίας σε συνεργασία με την Σχολή Αλεξιπτωτιστών «Έλληνες Αεροδύτες» από το 2007 έως και σήμερα, τον κύριο φορέα υπό την αιγίδα της Π.Ο.Ε.Δ. διοργάνωσης αγωνιστικών δραστηριοτήτων με την συμμετοχή ατόμων που έχουν την ιδιότητα του μέλους ή φίλου της εκάστοτε Λέσχης, όπως σχολεία  Αλεξιπτωτιστών αλλά και αγώνες Αλεξιπτωτισμού (Πτώσεις σε χώρους ρίψεων με Αλεξίπτωτο Στατικού Ιμάντα αλλά και με Αλεξίπτωτο Ελευθέρας Πτώσης), όπου λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις του Αεροδρομίου Χορτερού στο Σιδηρόκαστρο Σερρών και στο Αεροδρόμιο Τατοΐου στην Αθήνα.

 Από τις δραστηριότητες Αλεξιπτωτισμού επιλέγονται τα πέντε μέλη με τις καλύτερες επιδόσεις που συγκροτούν την Ομάδα Ελεύθερης Πτώσης της Π.Ο.Ε.Δ. η οποία συμμετέχει σε αγώνες αλεξιπτωτισμού στην Ευρώπη, με απώτερο σκοπό την συμμετοχή και σε αγώνες παγκόσμιου επιπέδου. Κατά την περυσινή χρονιά,  δέκατη πέμπτη συνεχόμενη, η Ομοσπονδία μας οργάνωσε τριάντα Σχολεία Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστού – Αεραθλητού από τα οποία, είκοσι ένα Εφέδρων Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών και εννέα Αλεξιπτωτιστών Αστυνομικών, με συνολικό αριθμό εκατό πενήντα,  εκπαιδευθέντων  αλεξιπτωτιστών. Όλα τα Μέλη που αποφοιτούν επιτυχώς από την εκπαίδευση του Αλεξιπτωτιστού αποκτούν Πτέρυγες Αλεξιπτωτιστή και Δίπλωμα Αλεξιπτωτιστού.”

-Με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχετε συνεργασία;

Δ.Γ.: “Λειτουργούμε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας  και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς της, δεν ανήκουμε σε κανέναν. Αλλά το σημαντικό είναι ότι μέσα μας, στην καρδιά μας, κλείνουμε την Ελλάδα και είμαστε πάντα στη διάθεση της Πατρίδας όποτε και όπου μας ζητηθεί. Μέσα σε αυτό το έννομο πλαίσιο  κινούμενοι, η ΠΟΕΔ μαζί με τις Λέσχες Καταδρομέων είμαστε όλοι μαζί στρατευμένοι σε μια  συλλογική προσπάθεια  και με το καταδρομικό πνεύμα να είναι το ζητούμενο σήμερα, όπως και η συλλογική προσπάθεια όλων των Ελλήνων για να σταθεί η Πατρίδα μας στα πόδια της, θα συμμετέχουμε ενεργά όπου η Πατρίδα μας εντάξει αν τυχόν μας χρειαστεί.

-Συμμετέχετε στην Εθνοφυλακή;

Δ.Γ.: “Συμμετείχαμε και συμμετέχουμε  στην Εθνοφυλακή με το 50% των καταδρομέων μας από τις Λέσχες  της  Μακεδονίας και της Θράκης  αλλά και των νησιών  του Αιγαίου. Επίσης, συμμετείχαμε με καταδρομείς Εθνοφύλακες στις βραβεύσεις που έγιναν από το ΥΠ.ΕΘ.Α στην Αθήνα, στο Πολεμικό Μουσείο και στη Θεσσαλονίκη, στο Βελίδειο.”

-Σε ποιες εκδηλώσεις μνήμης Πεσόντων Ηρώων παρίστανται τα μέλη σας;

Δ.Γ.: “Συμμετέχουμε σε όλες τις τελετές που γίνονται με την ευκαιρία Εθνικών ή τοπικών επετείων. Εκτός των επισήμων εκδηλώσεων μνήμης που γίνονται, τον Μάιο στην Ρεντίνα στην έδρα της 1ηςΤαξχίας ΚΔ-ΑΛ «Ελ ΑΛΑΜΕΙΝ» για τη Βόρεια Ελλάδα για όλους τους νεκρούς καταδρομείς και στο Μνημείο Καταδρομέων στο Καβούρι για τη Νότια Ελλάδα,. Το 3ο 10ήμερο του Ιουλίου για τους πεσόντες στην Κύπρο κατά την αντιμετώπιση των Τούρκων εισβολέων το 1974 και κάθε χρόνο, το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου στο Τρίστρατο της Κρυσταλλοπηγής στην  Καστοριά, όπου υπάρχει το μνημείο των Πεσόντων Καταδρομέων μας, τους οποίους δεν ξεχνάμε, τελούμε ως Ομοσπονδία, το ετήσιο   μνημόσυνο και τιμούμε τους ηρωικούς  νεκρούς  μας, που έδωσαν τη ζωή τους, όταν η πατρίδα καθημαγμένη τούς το ζήτησε, και έμειναν εκεί εσαεί, να φυλάνε Θερμοπύλες, ώστε να μη προσαρτηθεί η Μακεδονία στις Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες και γίνει επαρχία της τότε Γιουγκοσλαβίας του Τίτο.”

-Η συνεργασία που έχετε με τις 28 Λέσχες της Ομοσπονδίας έχει προσφέρει πολλά έως τώρα στον τόπο. Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια επ΄αυτής της προσφοράς.

Δ.Γ.: “Η συνεργασία απέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον Εθνικό και κοινωνικό τομέα με εθελοντική προσφορά σε δράσεις όπως αιμοδοσίες, δενδροφυτεύσεις, επισκέψεις σε ακριτικά χωριά και φυλάκια όπου διένειμε δώρα και απένειμε χρηματικά βραβεία σε αριστούχους μαθητές. Έχουν πραγματοποιηθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα ομιλίες, διαλέξεις με επιφανείς ομιλητές, για πολλά και ποικίλα θέματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία μας. Υπογραμμίζω κάτι που ήδη σας ανέφερα, ότι διατηρούνται εθελοντικές ομάδες διάσωσης πολλαπλών αποστολών -ΕΔΟΠΑ, σε όλες τις Λέσχες-Συλλόγους της ΠΟΕΔ πανελληνίως, με κύρια αποστολή των εθελοντών μελών μας, την συνεισφορά στις πρώτες βοήθειες και στη διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων, από σεισμούς, χιόνια, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές, θεομηνίες, κ.α. Παράλληλα, συμμετέχουν και σε αποστολές δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, όπως και στην αποτροπή αιτιών σε θέματα ρύπανσης του περιβάλλοντος.”

-Η Πολιτεία σας στηρίζει;

Δ.Γ.: “Η συνεργασία με την U.E.P., για την οποία σας μίλησα και λίγο νωρίτερα, υπήρξε εξόχως δημιουργική, καθότι από το 1991-92 όπως και το 1993 τα τρία πρώτα Πανευρωπαϊκά Συνέδρια πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μας, στη Θεσσαλονίκη. Το καταφέραμε με τη στήριξη της Πολιτείας και της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και στα συνέδρια αυτά επιφανείς σύνεδροι εισηγητές ανέλυσαν τα Εθνικά μας θέματα και ενημέρωσαν κυρίως τους Ευρωπαίους συνέδρους για τα πρώτα σύννεφα που άρχιζαν να φαίνονται στην περιοχή μας. Μαζί με Ευρωπαίους εισηγητές αναπτύξαμε θέματα που αφορούν τη σύγχρονη Ευρώπη και είναι πάντα επίκαιρα όπως η ασφάλεια, η ειρήνη, η κοινωνική συνοχή με αξίες και αρχές του πολιτισμού της Ευρώπης. Η Ομοσπονδία μας, πέραν από τις άπειρες ευχαριστίες στους άρχοντες του τόπου μας, οφείλει και θερμές ευχαριστίες στους Ευρωπαίους συναδέλφους που τίμησαν μαζί μας το 1997 τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Πύλο για τη νίκη των χριστιανικών δυνάμεων στο Ναβαρίνο αποδεικνύοντας τη δύναμη που διαθέτει η Ενωμένη Ευρώπη, το 1998 τίμησαν τις εκδηλώσεις για την ιστορική μάχη της Κρήτης το Μάιο του 1941 στο Μάλεμε, καθώς και τα πέντε Πανευρωπαϊκά συνέδρια που έχουμε διοργανώσει στη πατρίδα μας, όπως και τις επισκέψεις – ξεναγήσεις  στους ιστορικούς τόπους, Φαιστού, Κνωσού, Αρχαίας Ολυμπίας, Μυκηνών, Μουσείο Ακρόπολης, Δελφούς, Πέλλα, Βεργίνα, Δίον και Αμφίπολη.”

-Μέσα από τις εκδηλώσεις σας αποδίδετε τιμές σε συγκεκριμένα άτομα που έχουν διακριθεί στον τομέα τους;

Δ.Γ.: “Η Ομοσπονδία μας τίμησε κατά το παρελθόν και συνεχίζει να τιμά διακεκριμένους Έλληνες συμπολίτες μας, αλλά και Ευρωπαίους συνέδρους, για την προσφορά τους στην κοινωνία μας, στη φιλία των λαών, στα Εθνικά μας Δίκαια, όπως και στην Ενωμένη Ευρώπη.”

-Η Λέσχη Καταδρομέων Θεσσαλονίκης έχει ξεχωριστή θέση στην Ομοσπονδία;

Δ.Γ.: “Ναι, γιατί η ΛΕΚ Θεσσαλονίκης, είναι η Μήτρα των Λεσχών της ΠΟΕΔ, με την πλούσια Εθνική, κοινωνική και πολιτιστική δράση της, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων. Επισημαίνω οτι υπήρξε από τους πρωτοπόρους στην καθιέρωση του εθελοντισμού και ήταν αυτή που με δική της πρόταση στον Γάλλο διπλωμάτη και UNP Commandant  H. J. Loustou, τον Πρόεδρο της B.D.F. Γερμανό Colonel Sanders να ιδρυθεί Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών, συνίδρυσε με τη Γαλλία και τη Γερμανία την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών με πρόσβαση στα Διεθνή φόρα. Γι΄ αυτό και τα τρία πρώτα Πανευρωπαϊκά  Συνέδρια τα πραγματοποίησε η ΛΕΚ Θεσσαλονίκης με έμφαση το Σκοπιανό Ζήτημα.”

-Σχετικά με την ΛΕΚ Θεσσαλονίκης θα θέλαμε να μας αναφέρετε μερικές από τις δράσεις της.

Δ.Γ.: “Η χαρτογράφηση του Θερμαϊκού χωρίς να δοθεί το παραμικρό τίμημα. Η συμμετοχή στις έρευνες για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, συμμετοχή με τις ΕΔΟΠΑ στη διάσωση σεισμοπαθών, πυρασφάλεια,  συμμετοχή σε  αιμοδοσίες και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.”

 Ειδικές Δυνάμεις, ένας κόσμος έτοιμος για ανιδιοτελή προσφορά στην Πατρίδα, στην κοινωνία, στον Έλληνα Πολίτη.

 Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή γίνονται ακόμα με το χέρι, με τον παραδοσιακό τρόπο και όχι πατώντας το κουμπί, οι Βετεράνοι Ειδικοδυναμίτες το γνωρίζουν καλά αυτό και φρόντισαν να το μάθουμε και εμείς μαζί τους.

 Φεύγοντας από το «λημέρι» των Παλαίμαχων της ΠΟΕΔ, κρατήσαμε στην καρδιά μας αυτό που απλόχερα μας εδόθη από τους φέροντες το “Καταδρομικό Πνεύμα”, καλοσύνη, ευγένεια, αξιοπρέπεια, εντιμότητα, όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι Έλληνες Κομάντο. Παίρνοντας λίγο από το μεγαλείο της ψυχής αυτών των γενναίων ανθρώπων που το είδος τους γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο μέσα σε μια παρακμάζουσα κοινωνία, νιώσαμε πως γίναμε καλύτεροι άνθρωποι.

 Οι κομάντο που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε από κοντά στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων, ο κάθε ένας ξεχωριστά, είναι κι ένας τζέντλεμαν. Άνδρες με φρόνημα, με πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος και σεβόμενοι τις Εθνικές μας αξίες.

 Τους ευχαριστούμε θερμώς για την φιλοξενία, τον χρόνο που μας διέθεσαν, την συνεργασία τους στην πραγματοποίηση του αφιερώματος και τους ευχόμαστε να΄ ναι πάντα από σίδερο και ατσάλι για το καλό της Πατρίδας μας.

 Βγαίνοντας  από το  «άντρο»  είδαμε την αφίσα με τον καταδρομέα  και τις λέξεις:

 ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ…

 ΜΕΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ…

 ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΣΟΙ ΑΝΤΕΧΟΥΝ…   

 Αισθανόμαστε  αναβαθμισμένοι …

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point