31.3.22

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την ενεργειακή επάρκεια

 

Ο ΔΕΣΦΑ «τρέχει» το σχέδιο της πλωτής δεξαμενής LNG στον σταθμό της Ρεβυθούσας. (SHUTTERSTOCK)

Με διαδικασίες κατεπείγοντος η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τα εναλλακτικά σενάρια για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας σε περίπτωση καθολικής διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, μετά την απόφαση της Γερμανίας να θέσει τη χώρα σε κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού και την αναστάτωση που προκλήθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε χθες η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που συγκάλεσε εκτάκτως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει μέχρι αύριο να υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους οφέλους στο υπουργείο Περιβάλλοντος και

Ενέργειας για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον σταθμό της Ρεβυθούσας και έως την Τρίτη να ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική Snam για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

Επίσης, θα πρέπει να επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2023, ενώ η ΔΕΗ θα πρέπει την Τρίτη να καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η Gazprom

Οι αποφάσεις καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια, καθώς σήμερα λήγει το τελεσίγραφο που έδωσε ο Βλ. Πούτιν στην Gazprom για πληρωμές των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια. Η εντολή αυτή δεν επηρεάζει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια των ευρωπαϊκών εταιρειών με την Gazprom, βάσει των οποίων οι καταναλώσεις του Μαρτίου θα πληρωθούν στις 20-25 Απριλίου. Επηρεάζει άμεσα όμως τις ημερήσιες προμήθειες μέσω δημοπρασιών, κάτι που υποχρέωσε τη Γερμανία να κηρύξει το σύστημα της χώρας σε κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού, αφού η Gazprom μπορεί να απαιτήσει από σήμερα την πληρωμή αυτών των ποσοτήτων αερίου σε ρούβλια.

Συναγερμός στο υπουργείο Ενέργειας για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη καθολική διακοπή των ροών ρωσικού αερίου.

Τα συμβόλαια των ελληνικών εταιρειών (ΔΕΠΑ, Mytilineos και Κοπελούζου) με την Gazprom είναι μακροπρόθεσμα και το ζήτημα του νομίσματος πληρωμής θα το αντιμετωπίσουν στις 20-25 Απριλίου, που θα πρέπει να πληρώσουν για τον Μάρτιο. Οι ανησυχίες της Ελλάδας συνδέονται με το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου. Στη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων εξετάστηκαν όλα τα εναλλακτικά σενάρια, όμως διαπιστώθηκε ότι «εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στην «Κ» αρμόδιοι παράγοντες.

Η μάχη για το LNG

Στην αγορά του LNG βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μέρες μια πραγματική μάχη για τη διασφάλιση φορτίων, με τις τιμές να αλλάζουν πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Μια διακοπή του ρωσικού αερίου, που θεωρείται πολύ πιθανή μετά την απόφαση του Πούτιν να νομοθετήσει ώστε από την 1η Απριλίου η πληρωμή παραδόσεων ενέργειας να γίνεται σε ρούβλια, θα προκαλέσει τέτοια στενότητα στην αγορά που οι τιμές LNG θα εκτιναχθούν σε απαγορευτικά ύψη για τις οικονομίες της Ευρώπης, οπότε οι χώρες θα στραφούν υποχρεωτικά και σε περικοπές βιομηχανικών φορτίων για να εξοικονομήσουν φορτία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απασχόληση και στην παραγωγή προϊόντων και ακολούθως σε ακρίβεια και πληθωρισμό.

Ενα επιτελείο 30 ατόμων στον ΔΕΣΦΑ έχει χωριστεί από χθες σε ομάδες εργασίας για να καταστρώσουν την εφαρμογή των σχεδίων προσθήκης αποθήκης στη Ρεβυθούσα και αγοράς στρατηγικών αποθεμάτων στην Ιταλία. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση οι δυσκολίες συνδέονται με τις νομικές δεσμεύσεις για τις δυνατότητες χρήσης αυτών των αποθεμάτων, δεδομένου ότι η γειτονική χώρα μπορεί, προκειμένου να καλύψει τις δικές της ανάγκες, να μην τα αποδεσμεύσει. Στην περίπτωση της νέας αποθήκης θα πρέπει να υπάρξουν συνεννοήσεις με τους προμηθευτές, αφού θα χρειαστεί να αγοράσουν το αέριο σε υψηλές τιμές, κάτι που εξετάζεται να επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά τις αναγκαίες ποσότητες υποχρεωτικές για την ασφάλεια της τροφοδοσίας και θα ορίζει πώς θα πληρώνονται.

Τη μεγαλύτερη πίεση θα δεχθεί το ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο στηρίζεται σε ποσοστό 40% στο φυσικό αέριο. Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι διαθέσιμες, δεν έχει διασφαλιστεί όμως το απαραίτητο καύσιμο για την αδιάλειπτη λειτουργία τους, ενώ τα νερά στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα πιέσει πολύ το σύστημα τους θερινούς μήνες που η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα, γι’ αυτό και εξετάζονται από τώρα σενάρια διακοπής βιομηχανικών φορτίων ή και εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος.

https://www.kathimerini.gr/