31.3.22

Διάταγμα Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια από «μη φιλικές χώρες»! Ισχύει από αύριο


 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα που απαιτεί από τις «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

Ο νέος νόμος υπαγορεύει ότι οι «μη φιλικές χώρες» πρέπει να ανοίγουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες και θα τεθεί σε ισχύ από αύριο  1η Απριλίου.

Οι τρέχουσες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου θα σταματήσουν εάν αγοραστές από «μη φιλικές χώρες» δεν πληρούν τους νέους όρους πληρωμής.

Αυτά μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις της Κομισιόν σε εγκαταστάσεις της Gazprom στην Γερμανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις της ρωσικής Gazprom στην Γερμανία, βάσει υποψιών για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού με στόχο την αύξηση των τιμών, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

Η Επιτροπή, τοποτηρητής των κανόνων του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν επιβεβαίωσε την  πληροφορία, αλλά παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή της ότι προχώρησε σε επιθεωρήσεις, σε συνεργασία με την γερμανική αρχή ανταγωνισμού, «στα γραφεία πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου στην Γερμανία».

Δύο ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαίωσαν στο AFP  ότι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις  της Gazprom και της θυγατρικής της εταιρείας διανομής φυσικού αερίου Wingas, όπως είχε αρχικά αποκαλύψει το Bloomberg.

«Οι αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις εντάσσονται στο προκαταρκτικό στάδιο της έρευνας για εφαρμογή πρακτικών που παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού. Το γεγονός ότι η Κομισιόν προχωρεί σε τέτοιες επιθεωρήσεις σημαίνει ότι οι εταιρείες ενέχονται σε συμπεριφορές που παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού και δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της ίδιας της έρευνας», διευκρινίζει η Κομισιόν.

Από τον περασμένο χρόνο, η Ρωσία θεωρείται ύποπτη για περιορισμό της προσφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη που προκάλεσε εκτόξευση των τιμών.

Η εισβολή στην Ουκρανία ανέδειξε πανηγυρικά την ακραία εξάρτησή της ΕΕ από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, που αντιπροσωπεύει το 40% της κατανάλωσης.

Αυτή ακριβώς η εξάρτηση περιορίζει την ικανότητα της Ευρώπης να λάβει μέτρα κατά της Μόσχας. Οι 27, οι οποίοι αποφάσισαν την επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, απέφυγαν να θίξουν τον τομέα του φυσικού αερίου, ζωτικής σημασίας τομέα και βασική πηγή εισοδήματος της Ρωσίας, διότι έχουν καταφέρει να βρεθούν με τα χέρια δεμένα.

https://www.militaire.gr/