5.3.22

Όμιλος Κοπελούζου: Αναπτύσσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου ως το προτιμητέο έργο που θα ενώσει ηλεκτρικά τις δύο χώρες, έχει εξασφαλίσει το πρότζεκτ Greece Egypt Interconnector της εταιρείας ΕΛΙΚΑ του ομίλου Κοπελούζου.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΤΕΠ Β. Χόγιερ.

Όπως ανέφερε χθες ο Δ. Κοπελούζος, οι αδειοδοτικές και άλλες διοικητικές διαδικασίες του έργου θα επισπευσθούν λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του Ουκρανικού.

Σύμφωνα με τον κ. Κοπελούζο, το έργο θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια η οποία και θα παράγεται στην πλούσια σε ήλιο και αέρα Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι στη χώρα όπου προγραμματίζεται η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος 61GW μέχρι το 2035, οι πράσινες μονάδες αποπληρώνονται με μόλις 17 δολάρια/MWh όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο κόστος είναι 37 ευρώ/MWh.

Το ύψος της επένδυσης για την κατασκευή της διασύνδεσης μήκους 954 χιλιομέτρων φτάνει τα 3,569 δισ. ευρώ και ήδη έχει εξασφαλιστεί συμφωνία με ομάδα τραπεζών για χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ.

Παράλληλα και η ΕΤΕΠ έχει εκδηλώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ενδιαφέρον για να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρότζεκτ. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν στο έργο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε ένα χρόνο από σήμερα πρόκειται να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση, με στόχο η διασύνδεση να είναι έτοιμη το 2025 – 2026.

Όταν το έργο κατασκευαστεί στόχος της ΕΛΙΚΑ είναι το 1/3 της μεταφερόμενης ενέργειας να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα για την τροφοδοσία της βιομηχανίας, το 1/3 να εξάγεται προς την Ευρώπη και το υπόλοιπο 1/3 να αξιοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου που επίσης θα εξάγεται προς την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι για εξαγωγές ισχύος 700MW δεν απαιτείται καμία περαιτέρω επένδυση στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στην ταρίφα, δηλαδή το κόστος για τη χρήση της διασύνδεσης, αυτή θα καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού βάσει του IRR που θα κριθεί ως εύλογο για την απόσβεση του έργου.

Συμμαχία με RF Energy για offshore αιολικά

Εξάλλου όπως έκανε γνωστό χθες ο κ. Κοπελούζος, η εταιρεία ΕΛΙΚΑ που διαθέτει άδειες για θαλάσσια αιολικά πάρκα ισχύος 216 MW στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, υπέγραψε συμφωνία για συνένωση με τα επίσης αδειοδοτημένα πάρκα της RF Energy στη Λήμνο ισχύος 500MW.

Τα δύο πρότζεκτ θα αναπτυχθούν από μία κοινή εταιρεία την Αιολικά Πάρκα Αιγαίου, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας. Σημειώνεται ότι η ΕΛΙΚΑ θα αναβαθμίσει την ισχύ των πάρκων της Αλεξανδρούπολης από 216 σε 300MW.

https://www.capital.gr/