9.3.22

Ουκρανία – Τσερνόμπιλ: Κίνδυνος διαρροής ραδιενεργών ουσιών μετά τη διακοπή στην παροχή ενέργειας

Οι εργασίες για την επισκευή της σύνδεσης και την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας δεν κατέστησαν δυνατές, καθώς οι μάχες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ανέφερε η Energoatom

 Ραδιενεργές ουσίες θα μπορούσαν να απελευθερωθούν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας καθώς δεν είναι δυνατή η ψύξη των αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων μετά τη διακοπή της παροχής ενέργειας, δήλωσε την Τετάρτη η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας Energoatom.

Οι εργασίες για την επισκευή της σύνδεσης και την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο, το οποίο έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν, επειδή οι μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέφερε η Energoatom.

Κανένας έλεγχος

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν γνωρίζουν τα επίπεδα της υφιστάμενης ακτινοβολίας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ, καθώς δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει εκεί από την ώρα που αυτό κατελήφθη από τα ρωσικά στρατεύματα.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Χέρμαν Χαλουσένκο είπε επίσης ότι η Ουκρανία δεν έχει κανέναν έλεγχο και γνώση για το τι συμβαίνει στην Ζαπορίζια, όπου φέρεται να έχουν σταθμεύσει 400 Ρώσοι στρατιώτες.

https://www.kathimerini.gr/