24.3.22

Ο ισχυρός συμβολισμός του Θωρηκτού Αβέρωφ στην υπογραφή των Belh@rra: Tι κομίζει η Γαλλίδα υπουργός για τις Gowind…

 

Το Θωρηκτό Αβέρωφ είναι το σύμβολο των σύγχρονων αγώνων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και πάνω στο κατάστρωμά του οι Ναύαρχοι γράφουν τη νέα ιστορική απόφαση για το μέλλον του στόλου. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό


Μετά από 100+1 χρόνια της υποδοχής του θωρηκτού Αβέρωφ στο Φάληρο, μέσα σε μια φρενήρη υποδοχή που έγινε αυθόρμητα από τους ανθρώπους που είχαν πλωτά μέσα στην περιοχή και γέμισαν από κόσμο, στα ίδια νερά έμελλε να υπογραφεί η Ελληνογαλλική συμφωνία για τα πλοία με την σχεδόν ίδια ανάστροφη πλώρη, τις φρεγάτες Belh@rra.

Το γεγονός της υπογραφής στον Φαληρικό όρμο που πριν από μια εκατονταετία είχε καταπλεύσει το Θωρηκτό της νίκης και που θα γίνει στο κατάστρωμα αυτού, πλωτού πλέον μουσείου στο πάρκο ναυτικής ιστορίας στον Φλοίσβο, έχει ιδιαίτερη σημειολογία για τις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

  • Ελληνικές τριήρεις, Θωρηκτό Αβέρωφ, φρεγάτες Belh@rra. Τα πλοία με την ανάστροφη πλώρη που τουλάχιστον στα δυο προηγούμενα, των σύγχρονων ψηφιακών φρεγατών, δημιουργούσαν τις συνθήκες για πιο ταχύ πλου. Αλλά με τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει το πλοίο, κυρίως το ραντάρ SEA FIRE, το «μάτι» των 300 χλμ και τους one shot one kill αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30 γίνονται τα αδιαμφισβήτητα πλοία της μελλοντικής αποτροπής.

Βεβαίως οι πάντες αντιλαμβάνονται τον ισχυρό συμβολισμό της υπογραφής της σύμβασης αυτής στο συγκεκριμένο σημείο. Από το πιο σύγχρονο πολεμικό σκαρί εκείνης της εποχής, σε ολόκληρη την Αν, Μεσόγειο και το Αιγαίο, το οποίο έδωσε σαφή υπεροπλία στις θάλασσες, στις νέες ψηφιακές φρεγάτες FDI ή Belh@rra του σήμερα, για τις οποίες οι ιθύνοντες του Πολεμικού Ναυτικού τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι αυτές θ’ αποτελέσουν την ισχυρή ιστορική συνέχεια για το ναυτικό.

Η Γαλλίδα υπουργός άμυνας, Φλοράνς Παρλί σύμφωνα με πληροφορίες που θα τιμήσει για δεύτερη φορά με την παρουσία της και την 201 επέτειο της Εθνικής παλιγγενεσίας αναμένεται να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης.

  • Περίπου στις 18:00 ο υπουργός Εθνικής άμυνας και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία θα την υποδεχτεί- όπως και όλη την Γαλλική αντιπροσωπεία- στο Θωρηκτό της νίκης. Εκεί θα μπουν οι τελικές υπογραφές της συμφωνίας η οποία ύστερα από δυο χρόνια (πρωτοφανής χρόνος για τα Ελληνικά δεδομένα που αφορούν το χτίσιμο πλοίων) υλοποιείται με τον πιο επίσημο τρόπο ανάμεσα στις δυο ηγεσίες των υπουργείων άμυνας Γαλλίας και Ελλάδας.

Όμως ο χρόνος για το «χτίσιμο» των Belh@rra ήδη τρέχει καθώς σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας το 2025 πρόκειται να παραδοθούν οι δυο εκ των τριών φρεγατών. Άλλωστε στην Γαλλία τα πρώτα κομμάτια χάλυβα έχουν αρχίσει να συναρμολογούνται για την FDI2.

Υπογραφή για +6 Rafale…

Εκτός όμως από τις φρεγάτες Belh@rra στο κατάστρωμα του Θωρηκτού Αβέρωφ «μερίδιο» στην αίγλη αυτή έχει και η Πολεμική Αεροπορία μιας και υπογράφονται οι συμβάσεις για τα +6 μαχητικά 4,5 γενιάς Rafale F3R, με τα οποία η 332 Μοίρα «Γεράκι» συμπληρώνει τον αριθμό των 24 προηγμένων αεροσκαφών.

Ωστόσο από την στιγμή που θα έχουμε σε λίγες ώρες το νέο τετ α τετ του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Φλοράνς Παρλί τόσο στο Θωρηκτό Αβέρωφ όσο και στο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ που θα βρίσκεται αρόδο στον Φαληρικό όρμο, είναι εύλογο πως τα βλέμματα των στρατιωτικών στρέφονται στους δυο υπουργούς και το αν τυχόν ειπωθεί το οτιδήποτε περί της Γαλλικής πρότασης που έχει να κάνει με τις κορβέτες.

  • Οι πληροφορίες που φτάνουν αυτές τις ώρες (βράδυ Τετάρτης) στην σελίδα μας είναι πως αν όχι την Πέμπτη 24/ 03, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσει στο ναυτικό επιτελείο η αναθεωρημένη πρόταση των Γάλλων σ’ ότι έχει να κάνει με την πρότασή τους που αφορά τις κορβέτες Gowind. Και όλα κινούνται πέριξ του αριθμού «πέντε» και παράλληλα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση το οπλικό φορτίο για το οποίο πιθανά να υπάρχουν εξελίξεις.

Άλλωστε η Γαλλίδα υπουργός αφού θα έχει μαζί της ανώτατα στελέχη της κατασκευάστριας εταιρίας των φρεγατών FDI που χτίζουν και τις Gowind, θεωρείται βέβαιο πως θα έχει να πει κάτι προς τον Έλληνα ομόλογό της και γι’ αυτό τον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη και που οι Γάλλοι δείχνουν αποφασισμένοι να «τορπιλίσουν» οποιαδήποτε άλλη προσφορά.  


https://hellasjournal.com/