31.3.22

Κατασκοπευτικό παραλήρημα της Άγκυρας την πρώτη μέρα του «Ηνίοχου» και του «Ωρίωνα»: Πάνω από 100 παραβιάσεις

 

Μαχητικά F-15 Strike Eagle της USAFE πλαισιώνουν το F-16 Block 52 Advanced της 335 “Τίγρης” κατά τη διάρκεια της άσκησης “Ηνίοχος 2022”. Πηγή: ΝΑΤΟ https://www.facebook.com/NATO.AIRCOM/

Κατασκοπευτικό «ξεσπάθωμα» από την Άγκυρα, με το Τουρκικό Επιτελείο να θέλει να έχει εικόνα real time για το τι έχουν σχεδιάσει οι καλύτεροι ιπτάμενοι που λαμβάνουν μέρος στον «Ηνίοχο», αλλά και το πως σκοπεύουν να κινηθούν τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον «Ωρίωνα».

  • Μόνο τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της Τουρκίας από την Δευτέρα που ξεκίνησαν οι δυο σημαντικές για την Ελλάδα ασκήσεις, προχώρησαν σε 67 παραβιάσεις, ενώ το σύνολο αυτών το τελευταίο τριήμερο-αν συμπεριλάβει κανείς τα ATR-72 και τα μαχητικά F-16- ξεπερνούν τις 100.

Προφανώς το σύνολο αυτό και εν μέσω δυο διασυμμαχικών ασκήσεων, φανερώνει με τον καλύτερο τρόπο, το πως οι γείτονές μας δείχνουν σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας, πατώντας και πάνω στα νέα θεμέλια «καλής θέλησης» για ηρεμία στο Αιγαίο.

Μόλις τρεις μέρες έχει ξεκινήσει η διασυμμαχική άσκηση «Ηνίοχος 2022» και οι γείτονες, που κατά τ’ άλλα προτρέπουν την Αθήνα να μην προχωρά σε προκλητικές ενέργειες (σ.σ. το δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ τόσο σε συνέντευξή του στο CNN Turk αλλά και κατά την επίσκεψή του σε στρατιωτική ακαδημία) δείχνουν ότι φέτος δεν θα κινηθούν όπως προηγούμενες χρονιές, που κατά την διάρκεια της άσκησης δεν προχωρούσαν σε έκνομες ενέργειες εντός του FIR Αθηνών.

Και με αυτό τον τρόπο δηλώνουν εκνευρισμό προς 9 αεροπορίες που μετέχουν, γιατί αυτές ακολουθούν τα σχέδια του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής, τα οποία τους οδηγούν σε περιοχές των Δωδεκανήσων, ανατολικά της Ρόδου έως το Καστελόριζο, αλλά και πάνω απ’ όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου.

  • Μάλιστα οι περισσότερες εκ των παραβιάσεων από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της Τουρκίας έχουν γίνει ακριβώς σε αυτά τα σημεία και είναι ένα σαφές δείγμα για την πρόθεση παρακολούθησης και καταγραφής, τακτικών και συνεργατικών ενεργειών ανάμεσα στα μαχητικά της Ελλάδας και των άλλων χωρών με τις δυνάμεις στο έδαφος και την θάλασσα.

Αλλά ο «Ηνίοχος» είναι γνωστό πως επεκτείνεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, σε όλο το Αρχιπέλαγος, το Ιόνιο, έως και νότια της Κρήτης στην περιοχή της Μεσογείου.

Και παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανική γη, στην Μεσόγειο και το Αιγαίο αυτές τις ημέρες χτυπά ένα σημαντικό μέρος της καρδίας της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, τόσο στον «Ηνίοχο» όσο και στον «Ωρίωνα».

Το γεγονός μάλιστα την συμμετοχής δυο αεροπλανοφόρων (σ.σ. Harry STruman & Charles De Gaulle) και των ιπτάμενων μέσων που διαθέτουν, αναδεικνύει την αναγνώριση και την επιβράβευση από την πλευρά των συμμάχων για τον ρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και υλοποιούνται οι δυο ασκήσεις. 

Ο εκνευρισμός της γείτονος και οι έκνομες ενέργειες στις οποίες προχωρά δεν είναι «άσχετες» και με τον γεγονός πως οι νέες «ριπές» έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους πάνω από τα νησιά του Αν. Αιγαίου. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά ξεκάθαρο πλεονέκτημα στον αέρα τόσο με τα Rafale όσο και με τα επερχόμενα F-16 Viper, την στιγμή που η Τουρκία εκλιπαρεί προς τις ΗΠΑ για νέα μαχητικά F-16.

https://hellasjournal.com/