5.2.22

Πάει για άλλα κόλπα η Τουρκία με τον αγωγό TANAP-Θέλει πάση θυσία να "δέσει" ενεργειακά την Ευρώπη "Η Τουρκία είναι ο καταλληλότερος τρόπος και το πιο αξιόπιστο λιμάνι για την αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού της η ΕΕ" είπε ο Τούρκος υπουργός Dönmez

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναπτύξει συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες της περιοχής για τη μέγιστη χρήση του Trans-Atolian Natural Gas Pipeline Project (TANAP).

Στην ομιλία του στην 8η Σύνοδο του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού και υπό την προεδρία του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν,

Ilham Aliyev, ο Τούρκος υπουργός Dönmez είπε ότι η συμμετοχή υψηλού επιπέδου στην εκδήλωση έδειξε την αποφασιστικότητα των χωρών της περιοχής να συνεργαστούν περισσότερο .

Ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP (Τrans Anatolian Natural Gas Pipeline Project -TANAP) είναι αγωγός από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος μέσω Γεωργίας και Τουρκίας φτάνει στα ελληνικά σύνορα, όπου θα συνεχιστεί στον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipe (TAP). Κεντρικό τμήμα του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, ο οποίος θα συνδέσει το γίγαντα του φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη μέσω του αγωγού του Νότιου Καυκάσου (SCP), του TANAP και του TAP. Οι δύο αγωγοί, TANAP και TAP, θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Γεωργίας και Τουρκίας στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Επισημαίνοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών αναπτύσσεται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή, ο Dönmez είπε πως «ο ενεργειακός μετασχηματισμός, που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο στο πλαίσιο των παγκόσμιων προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι μια αναγκαιότητα και όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν αυτές τις διαδικασίες μετασχηματισμού». .

Ο Dönmez δήλωσε ότι το φυσικό αέριο, αφενός, παρέχει ασφάλεια στον εφοδιασμό των χωρών και αποτελεί σημαντικό καύσιμο όσον αφορά τον μετασχηματισμό ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, προκειμένου οι χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους. «Ως εκ τούτου, η επέκταση αυτού του διαδρόμου προς τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων, και τα θέματα συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού μετασχηματισμού τίθενται εδώ σήμερα. Η συζήτηση θα μας δώσει νέες ευκαιρίες για να αναπτύξουμε περαιτέρω συνεργασία», ανέφερε. 

«Η Τουρκία είναι το πιο αξιόπιστο λιμάνι»

Υπενθυμίζοντας ότι λόγω της παγκόσμιας επιδημίας υπήρξε οικονομική ύφεση και επηρεάστηκε σημαντικά και ο ενεργειακός τομέας, ο Dönmez δήλωσε ότι ξεκίνησε μια ταχεία διαδικασία ανάκαμψης μετά τη μείωση κατά 4% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας το 2020.

Ο Dönmez επεσήμανε ότι αυτή η ανάκαμψη ήταν γρήγορη αλλά όχι ίση και είπε:

 «Αυτή η οικονομική ανάκαμψη ασκεί σοβαρές πιέσεις σε ορισμένα μέρη του σημερινού ενεργειακού συστήματος και προκαλεί απότομες αυξήσεις τιμών στις αγορές φυσικού αερίου, άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι εξελίξεις απέδειξαν επίσης τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Θεωρώ χρήσιμο να επαναλάβω εδώ για άλλη μια φορά φέτος ότι το έργο του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την πολιτική υποστήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, η Τουρκία είναι ο καταλληλότερος τρόπος και το πιο αξιόπιστο λιμάνι για την αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού της η ΕΕ. Η Τουρκία έχει αποδείξει την αξιοπιστία της με τις επενδύσεις της σε υποδομές και την επιτυχία της σε διεθνή έργα».

«Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες για τη χρήση του TANAP στη μέγιστη χωρητικότητα»

Δηλώνοντας ότι χρειάζονται επιπλέον αποθέματα και πρόσθετες χώρες προέλευσης προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος του φυσικού αερίου που θα μεταφερθεί μέσω του αγωγού στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, ο Dönmez είπε: «Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας με το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες στην περιοχή για την ευημερία της περιοχής μας. Το TANAP έχει μέγιστη χωρητικότητα 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στηρίζουμε πρωτοβουλίες για επενδύσεις για χρήση χρησιμοποίησε τις φράσεις.

Ο Dönmez δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την πολυδιάστατη ενεργειακή της πολιτική, την οποία έχει υιοθετήσει προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω τόσο την εθνική όσο και την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια. Τόνισε ότι έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού σε φυσικό αέριο αναπτύσσοντας έργα υποδομής.

Υπενθυμίζοντας ότι η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, η οποία παρέχει σημαντικά κέρδη στις εμπορικές δραστηριότητες, λειτουργεί στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Κωνσταντινούπολης από το 2021, ο Dönmez ανέφερε ότι η εφαρμογή αυξάνει τη διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και την ανακάλυψη τιμών στις αγορές, που είναι σημαντικά εργαλεία για την επιτάχυνση του ανταγωνισμού .

Σημειώνοντας ότι ένα από τα σημαντικά βήματα που έγιναν για την αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού είναι η μέγιστη χρήση των εγχώριων πόρων, ο Dönmez είπε:

«Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε εντατικά τις χερσαίες και υπεράκτιες δραστηριότητες εξερεύνησης με 3 πλοία γεωτρήσεων και 2 σεισμικά ερευνητικά πλοία που έχουμε αποκτήσει. Οι μελέτες μας στη Μαύρη Θάλασσα είχαν ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, που είναι το μεγαλύτερο υπεράκτια ανακάλυψη φυσικού αερίου του 2020. Σκοπεύουμε να συμπεριλάβουμε την πρώτη ροή φυσικού αερίου, που θα συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας και της περιοχής, στο δίκτυό μας μέχρι το 2023».

Ο Dönmez ολοκλήρωσε την ομιλία του δηλώνοντας ότι η Τουρκία, με τη μοναδική της θέση μεταξύ ανατολής και δύσης, εξυπηρετεί διαδραματίζοντας βασικό ρόλο σε ενεργειακά έργα στην περιοχή και ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου.

https://www.pentapostagma.gr/