Η Γερμανία παίρνει μέτρα κατά των πολιτικών της Τουρκίας με τους μετανάστες στην χώρα
Απόφαση που αφορά αποκλειστικά 3 εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στην Γερμανία ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση του Βερολίνου, απαγορεύοντας την διπλή υπηκοότητα, ενώ η βαθύτερη στόχευση αφορά ύποπτες τουρκικες οργανώσεις εθνικιστικού χαρακτήρα.
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση συνασπισμού που αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα των Πρασίνων και το FDP είχε εντάξει στο πρωτόκολλο του συνασπισμού το ζήτημα της «διπλής υπηκοότητας».
Σύμφωνα με την πρόταση, τα παιδιά τουρκικής καταγωγής με γερμανική και τουρκική υπηκοότητα θα είναι μόνο Γερμανοί πολίτες.
Δεν υπάρχει ακόμη νομοσχέδιο, αλλά σύμφωνα με τη διάταξη του πρωτοκόλλου συνασπισμού κομμάτων στην Γερμανία, « η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο για να αποτρέψει τη μεταβίβαση της διπλής υπηκοότητας στις μελλοντικές γενιές, αφού τα κόμματα θα λάβουν μέτρα ώστε να «λαμβάνονται υπόψη μόνο ως Γερμανοί πολίτες», ειδικά για τα παιδιά τουρκικής καταγωγής γονέων που είχαν απέκτησαν την γερμανική υπηκοότητα.
Σύμφωνα με το άρθρο του πρωτοκόλλου του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία, η μεταφορά της διπλής υπηκοότητας στις επόμενες γενιές θα αποτραπεί και τα παιδιά που γεννιούνται από γονείς που έχουν αποκτήσει τη γερμανική υπηκοότητα θα είναι μόνο Γερμανοί πολίτες.
Η διπλή υπηκοότητα θα χορηγείται μόνο στην 1η γενιά, που αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ 70 και 90 ετών, και δεν θα μεταβιβαστεί στις επόμενες γενιές.
Το 2000, το SPD, που υποσχέθηκε σύγχρονο νόμο περί ιθαγένειας και διπλή υπηκοότητα, έκλεισε τον δρόμο της διπλής υπηκοότητας στους Τούρκους.
Ο Ότο Σίλι, τότε υπουργός Εσωτερικών, και οι υπουργοί της κυβέρνησης του SPD είχαν αναφέρει ότι «όσοι αποκτήσουν υπηκοότητα άλλης χώρας θα χάσουν τη γερμανική υπηκοότητα».
Μέχρι τα τέλη του 1999 όσοι ήταν Γερμανοί υπήκοοι και έπαιρναν την τουρκική υπηκοότητα αποκτούσαν διπλή υπηκοότητα, ενώ όσοι ήταν Γερμανοί και αποκτούσαν την τουρκική υπηκοότητα, «αυτόματα» έχαναν τη γερμανική υπηκοότητα.
Γίνονται προσπάθειες για να δοθεί διπλή υπηκοότητα μόνο στους Τούρκους πρώτης γενιάς και να αποτραπεί η διπλή υπηκοότητα για τις επόμενες γενιές.
Το SPD και οι Πράσινοι, τους οποίους ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό οι τουρκικής καταγωγής πολίτες στην Γερμανία, προσπαθούν τώρα να επιβάλουν την απαγόρευση που δεν μπορούσε να επιβάλει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.
Τα τρία κόμματα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει μια μελέτη για το νομοσχέδιο σχετικά με την υπηκοότητα , αλλά αυτό θα λάβει χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η γερμανική υπηκοότητα από τη γέννηση θα ήταν επίσης δυνατή εάν ένας από τους γονείς έχει ζήσει στη Γερμανία για 5 χρόνια.
Αναφέρεται ότι η πρόοδος στα θέματα αυτά έχει καθυστερήσει για να βρεθεί «νομικός περιορισμός ώστε να μην μεταβιβάζεται η ιθαγένεια στα παιδιά».
Με λίγα και απλά λόγια το Βερολίνο κινείται με στόχο να προστατεύσει την χώρα από τα σχέδια του Ερντογάν, σχετικά με την ομηρία της εκάστοτε γερμανικής κυβέρνησης, ενώ με αυτόν τον τρόπο πολλοί τουρκικής καταγωγής πολίτες που ζουν στην χώρα, θα αποκτήσουν προβλήματα με την διαμονή τους, μελλοντικά, ανάλογα με την κατάσταση που θα είναι η χώρα αυτή.
Η ΜΙΤ και οι Γκρίζοι Λύκοι και το σχέδιο Ερντογάν που πάει περίπατο
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία του Ερντογάν δραστηριοποιείται ενεργότατα στην Ευρώπη δημιουργώντας ως κάλυμμα διαφόρους συλλόγους και οργανώσεις. Σε αυτές "συναντώνται" το ΑΚΡ του Ερντογάν και οι γκρίζοι λύκοι του Μπαχτσελί. Αυτοί είναι οι πληροφοριοδότες της ΜΙΤ, προκειμένου αυτή να διεξάγει επιχειρήσεις στην Ευρώπη.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Εκπαίδευσης σημείωσε το 2017 ότι είχε ξεπεράσει τους νεοναζί ως μεγαλύτερη ακροδεξιά ομάδα στη χώρα.
Σε μια έκθεση του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος του 2019, η Ένωση των Τουρκο-Ισλαμικών Πολιτιστικών Συλλόγων στην Ευρώπη - που ιδρύθηκε από μέλη του MHP - καταγράφεται ως σύλλογος για "εξτρεμιστικές προσπάθειες αλλοδαπών που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια".
Οι ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις τουρκικές ομάδες έχουν αυξηθεί όχι μόνο επειδή λειτουργούν ως όπλα επιρροής της Άγκυρας, αλλά και λόγω των φερόμενων δεσμών τους με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Οι δραστηριότητες της ΜΙΤ στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η οποία πυροδότησε μια φυγή αιτούντων άσυλο στη Γερμανία και σε άλλες χώρες.