1.2.22

Αποκαλύψεις για τα κοιτάσματα στην Κύπρο! Tι λέει ο επικεφαλής της ExxonMobil Cyprus Βαρνάβας Θεοδοσίου

Το φυσικό αέριο θα παραμείνει σημαντική πηγή ενέργειας μέχρι το 2050 και οι ποσότητες των υδρογονανθράκων που θα βρεθούν στην Κύπρο θα μπορούσαν να φτάσουν στις αγορές μέσω αγωγού ή υγροποιώντας το για μεταφορά με πλοίο, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του κυπριακού βραχίονα της ExxonMobil στο Associated Press.

Ο επικεφαλής της ExxonMobil Cyprus, Βαρνάβας Θεοδοσίου, δήλωσε ότι «όλες οι πηγές ενέργειας παραμένουν σημαντικές» για τις επόμενες τρεις δεκαετίες «σε ένα εύρος» σεναρίων που ορίζονται στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, καθώς ο κόσμος στρέφεται σε καθαρότερα καύσιμα προς την επίτευξη ενός στόχου μηδενικών εκπομπών.

 Ο Θεοδοσίου εξήγησε ότι η Κύπρος έχει δει «πολύ μικρή» ερευνητική δραστηριότητα μέχρι σήμερα και θεωρείται «συνοριακή περιοχή εξερεύνησης» με «σημαντική γεωλογική αβεβαιότητα» σχετικά με το πόσο αέριο περιέχεται στους θύλακες κάτω από τον βυθό.

Αν και πρόσφατες ανακαλύψεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου πεδίου Zohr της Αιγύπτου, προσφέρουν ενδείξεις ότι «η γεωλογία μπορεί να ποικίλλει γρήγορα σε μικρές αποστάσεις και μόνο με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και εκτελεσμένο πρόγραμμα σεισμικών και γεωτρήσεων θα γνωρίζουμε πραγματικά τι υπάρχει εκεί.»  είπε ο Θεοδοσίου. Η Κυπριακή κυβέρνηση χορήγησε άδειες στην ExxonMobil και στον συνεργάτη της Qatar Energy για τη διεξαγωγή διερευνητικών γεωτρήσεων σε δύο από τα 13 οικόπεδα στην ΑΟΖ της. 

Σε ένα από αυτά τα τεμάχια, η ExxonMobil ανακάλυψε ένα κοίτασμα που εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 5-9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και επί του παρόντος πραγματοποιεί γεώτρηση αξιολόγησης για να έχει μια πιο ακριβή εκτίμηση της "ποσότητας και της ποιότητας" των υδρογονανθράκων, λέει το AP. 

Οι εκτιμήσεις και οι δοκιμές του Θεοδοσίου στο πηγάδι με την ονομασία "Glaucus-1" αναμένεται να ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά ότι θα χρειαστούν "αρκετοί μήνες" μέχρι να μπορέσει να εκτιμηθεί η ημερομηνία συλλογής για να "μας δώσει μια καλύτερη κατανόηση ... και να κατευθύνουμε τα επόμενα βήματά μας".

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός για να ξεκινήσει η λήψη σεισμικών δεδομένων στο δεύτερο από τα δύο μπλοκ της σύμπραξης αργότερα φέτος.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει επίσης παραχωρήσει άδειες γεώτρησης για επτά τεμάχια σε κοινοπραξία που αποτελείται από τη γαλλική Total και την ιταλική Eni. Το 2018, η κοινοπραξία ανακοίνωσε μια "πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου", αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες μέχρι να ολοκληρωθεί η πρόσθετη ανάλυση, προσθέτει το διεθνές πρακτορείο. 

Το πρώτο κοίτασμα φυσικού αερίου βρέθηκε στα ανοικτά της Κύπρου το 2011 από την Noble Energy, η οποία αργότερα εξαγοράστηκε από τη Chevron. Το εν λόγω κοίτασμα περιέχει περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Exxon Mobil: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη

Στο μεταξύ κατά 2% σχεδόν ενισχύεται η μετοχή της Exxon Mobil, κοντά σε υψηλό δυόμιση ετών στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς ο πετρελαϊκός γίγαντας εμφάνισε καθαρά κέρδη, με τα προσαρμοσμένα αποτελέσματα να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις.

Ανακοίνωσε επίσης αύξηση άνω του 80% στα έσοδα, αν και ήταν οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 8,87 δισ. Δολάρια ή 4,70 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα έτος.

Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 2,05 δολάρια από τα 3 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 1,94 δολάρια.

Τα έσοδα αυξήθηκαν 82.6% στα 84,97 δισ. Δολάρια, αλλά ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 85,01 δισ. Δολάρια.

https://www.pentapostagma.gr/