3.2.22

Εμπλοκή: Κατάρριψη ουκρανικού drone & επεισόδιο Κιέβου-Μινσκ!- F-35 με ΑΙΜ-9 "εγκλώβισε" ρωσικό COMAO (βίντεο)

 

Με την άφιξη πριν λίγο του Ρώσου Υπουργού Άμυνας στο Μινσκ, η Λευκορωσία ανακοίνωσε την κατάρριψη ενός ουκρανικού drone που παραβίασε τον Εθνικό Εναέριο Χώρο εκτελώντας κατασκοπευτική πτήση.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κάλεσε τον πρέσβη της Ουκρανίας για εξηγήσεις καθώς και τον Ακόλουθο Άμυνας της χώρας.

Το θερμόμετρο έχει χτυπήσει “κόκκινο” μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται και οι Αεροπορίες Φινλανδίας, Εσθονίας, Σουηδίας. Μάλιστα στον Κόλπο της Φινλανδίας ακούστηκε “sonic boom” από F/A-18 Hornet. Στην Εσθονία έχουν απογειωθεί F-15E του ΝΑΤΟ.

Δείτε βίντεο

Κατάρριψη ουκρανικού drone – Διπλωματική εμπλοκή 

Σύμφωνα με το Μινσκ, πρόκειται για ένα ουκρανικό drone Spectator-M1 (μοιάζει με ρωσικό Orlan-10 με κάποιες παραλλαγές) που εκτελούσε κατασκοπευτική πτήση πάνω από το πεδίο εκπαίδευσης του Brest όπου έχουν συγκεντρωθεί ρωσικές δυνάμεις. Μάλιστα έδωσε στην δημοσιότητα και εικόνες όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω.

“Ο Ακόλουθος Άμυνας της πρεσβείας της Ουκρανίας Sergei Katsuba, κλήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας. Του ζητήθηκε να προχωρήσουν οι Αρχές του Κιέβου σε έρευνες και να ενημερώσουν το Μινσκ για το αποτέλεσμα. Είναι η τρίτη παραβίαση του λευκορωσικού ΕΑΧ από το Νοέμβριο του 2021” ανέφερε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ουκρανικό drone είχε καταρριφθεί ήδη από τις 24 Ιανουαρίου. Γιατί ανακοινώθηκε τώρα με την άφιξη του Ρώσου ΥΠΑΜ;

Διαψεύδει η Ουκρανία

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε τις κατηγορίες περί παραβίασης του λευκορωσικού Εναέριου Χώρου.

“Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας διαψεύδει αναφορές από τη Λευκορωσία ότι ένα ουκρανικό drone παραβίασε τον εναέριο χώρο της. Αναφορές όπως αυτή είναι συχνά ψεύτικες και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προσχημάτων για διάφορες επιθετικές ενέργειες ή και πολιτικές απαντήσεις από τη Ρωσία.

Άλλη μια πρόκληση από τη Λευκορωσία. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε UAV στα σύνορά της με τη Λευκορωσία.

Καλούμε το Μινσκ να απόσχει να παίξει μαζί με τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας. Η ηρεμία στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής.

Η ένταση με την οποία τα ελεγχόμενα από το ρωσικό κράτος ΜΜΕ διαδίδουν μια ψευδή ιστορία για ένα ψεύτικο ουκρανικό drone που φέρεται ότι «παραβίασε τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας» είναι ένα κρυστάλλινο παράδειγμα που αντλείται κατευθείαν από τις σελίδες του ρωσικού βιβλίου παραπληροφόρησης. Μην παραπλανιέστε”.

 

Και πυρά στο Ντονέτσκ…

Ταυτόχρονα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία κάλεσε τη Ρωσία να συμμορφωθεί με την κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς καθώς χτες βράδυ βομβαρδίστηκε το σημείο ελέγχου εισόδου-εξόδου στην περιοχή Gnutovo.

Την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, η Ρωσία δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί πλήρως με την κατάπαυση του πυρός.

“Σήμερα οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Ρωσίας χρησιμοποίησαν UAV για να επιτεθούν στο Gnutovo CPVV, θέτοντας σε κίνδυνο τους αμάχους.

Καλούμε τη Ρωσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις” αναφέρει η ανακοίνωση.

Ενδεικτικού του κλίματος είναι πως ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S αναπτύσσονται εντός κατοικημένων περιοχών, δίπλα σε σχολεία για την ακρίβεια.

Δείτε βίντεο

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:14

F-35A με ΑΙΜ-9 – Ρωσικό COMAO σε 15ωρη αποστολή!

Σε εικονικό βομβαρδισμό της Βρετανίας προχώρησαν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά για δεύτερη σερί ημέρα με τις φωτογραφίες που αποδέσμευσε το ΝΑΤΟ να είναι ενδεικτικές του κλίματος.

Πριν λίγο, η RAF επιβεβαίωσε πως απογειώθηκαν ξανά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon προκειμένου να αναχαιτίσουν “άγνωστα αεροσκάφη” που πλησίαζαν την “περιοχή ενδιαφέροντος” της Βρετανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το ρωσικό COMAO ήταν σε αποστολή διάρκειας 15 ωρών!

Τί αναφέρει η Νορβηγία – Εγκλωβίστηκαν ρωσικά αεροσκάφη;

Νορβηγικά F-35 αναχαίτισαν το ρωσικό COMAO, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και ένα ρωσικό ιπτάμενο ραντάρ AWACS Α-50, οπλισμένα με πύραυλο ΑΙΜ-9 όπως δείχνει η φωτογραφία παρακάτω .

Φαίνεται πως έλαβε χώρα άγριο κυνηγητό μεταξύ των F-35 της Νορβηγίας και των ρωσικών αεροσκαφών.

Το F-35 πρέπει να εγκλώβισε ρωσικά αεροσκάφη καθώς οι Ρώσοι τονίζουν πως  τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά επιτάχυναν ξαφνικά πιάνοντας ταχύτητα 1,84 Mach τη στιγμή που τα F-35 αγγίζουν μόλις τα 1,6 Mach. Έτσι απέκτησαν προβάδισμα 1,5 χλμ σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.

Προφανώς το Νορβηγικό F-35 δεν ήταν σε stealth mode καθώς ακριβώς δίπλα του ήταν το ρωσικό AWACS A-50, το οποίο και θα μπορούσε να καταγράψει συχνότητα και ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Όπως ανέφερε το WarNews247 χτες, νορβηγικά F-35A απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν ένα COMAO ρωσικών αεροσκαφών έξω από τον νορβηγικό εναέριο χώρο καθοδόν προς τη Βόρεια Θάλασσα.

Το ρωσικό “πακέτο” περιελάμβανε ιπτάμενο ραντάρ AWACS Beriev A-50 καθώς και στρατηγικά  βομβαρδιστικά Tu-95, ανθυποβρυχιακά Tu-142 συνοδείας μαχητικών MiG-31ΒΜ της Αεροπορίας του Βόρειου Στόλου.

Ο εκπρόσωπος της Αεροπορίας της Νορβηγίας, Στάιν Μπάρκλεϊ Γκάασλαντ, ανέφερε ότι “το ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Νορβηγία να απογειώσει F-35 της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (QRA) από το αεροδρόμιο Evenes για να αναγνωρίσει τα αεροσκάφη που πετούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς και τη χερσόνησο Κόλα.

«Δύο F-35 απογειώθηκαν γύρω στις 9 το πρωί. Αναγνώρισαν ένα ρωσικό “πακέτο”  έξω από την ακτή του Finnmark» ανέφερε ο Barclay Gaasland.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που F-35 από το Evenes βρίσκονται σε επιφυλακή και απογειώνονται καθώς η συγκεκριμένη βάση ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα εναέριας περιπολίας του ΝΑΤΟ. Προηγουμένως τα καθήκοντα αυτά είχαν ανατεθεί στα F-16 της Νορβηγίας που πετούσαν έξω από το Bodø, μία αεροπορική βάση που έκλεισε στις 6 Ιανουαρίου.

«Η ομάδα [των ρωσικών αεροσκαφών] χωρίστηκε, κάποια αεροσκάφη επέστρεψαν στη χερσόνησο Κόλα, ενώ άλλοι συνέχισαν νότια», ανέφερε ο Stine Barclay Gaasland.

Δείτε βίντεο και εικόνες



https://warnews247.gr/