16.2.22

Απουσιάζει η εμπιστοσύνη: Η Ρωσία προσφέρει κλάδο ελαίας αλλά εξακολουθεί να κραδαίνει το ξίφος

 

Το δημοσίευμα του περιοδικού Economist Φέροντας τον χαρακτηριστικό τίτλο “Η Ρωσία προσφέρει κλάδο ελαίας αλλά εξακολουθεί να κραδαίνει το ξίφος” επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τα αντικρουόμενα σήματα που εκπέμπονται από το Κρεμλίνο.

Εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος κ. Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) φαίνεται να κρατά όλες τις επιλογές ανοικτές. Θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία “στο άψε σβήσε”, λένε δυτικοί αξιωματούχοι.

Εξάλλου, η Ρωσία έχει ανέκαθεν ισχυριστεί ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

“Θέλω να πιστεύω ότι οι Ρώσοι έχουν κάνει ένα νεύμα”, εκτιμά ο  William Taylor, από τη δεξαμενή σκέψης των ΗΠΑ Institute of Peace, πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Ουκρανία.

“Ίσως έχουν υπολογίσει τα κόστη και τα οφέλη και έχουν διαπιστώσει ότι τα κόστη είναι πραγματικά υψηλά. Αλλά ακόμη και εάν ο κ. Putin αποκλιμακώσει, δεν θα είναι για πάντα. Διότι όσο είναι ζωντανός, θα προσπαθεί και θα προσπαθεί να κυριαρχήσει στην Ουκρανία”.

ΠΗΓΗ: Economist Russia offers an olive branch, but still wields the sword

Στο ίδιο θέμα:

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας Irish Times εκτιμά ότι οι προθέσεις του Vladimir Putin παραμένουν ανεξιχνίαστες, καλυμμένες από ένα πέπλο μυστικότητας, και η Δύση δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να προετοιμάζεται για το χειρότερο. 

Περιγράφεται ένα σκηνικό αναπόφευκτης, επικείμενης εισβολής, με το κλείσιμο πρεσβειών, τις εκκενώσεις πολιτών, τη στιγμή που δυτικές μυστικές υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθειες για να υπονομεύσουν πιθανές δικαιολογίες της Ρωσίας προειδοποιώντας ότι δεν εξαπατώνται από ψεύτικα προσχήματα για εισβολή.

Αναταραχή σημειώνεται στις αγορές, αεροπορικές εταιρείες σταματούν τις πτήσεις προς Κίεβο, οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον 3000 στρατιώτες για να στηρίξουν την Πολωνία, ενώ ΕΕ, ΗΠΑ και άλλοι επεκτείνουν κυρώσεις. Οι γειτονικές με την Ουκρανία χώρες προετοιμάζονται να υποδεχθούν πρόσφυγες σε περίπτωση μιας ολοκληρωτικής εισβολής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επίσης για το θέμα, με την Ουάσινγκτον να προβλέπει ότι μέχρι και 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να περάσουν τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. 

Ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz επισκέπτεται μετά από μία σειρά δυτικών ηγετών τη Μόσχα, για να ενισχύσει το μήνυμα ότι η Ρωσία θα καταβάλει υψηλό τίμημα – συμπεριλαμβανομένης, όπως είπε ο Scholtz στον Putin, της διακοπής του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο Scholz ήταν αποφασισμένος να περάσει το μήνυμα ότι η Δύση θα υπερασπιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μολονότι ο οργανισμός δεν έχει πρόθεση να την δεχθεί στους κόλπους του σε αυτό το στάδιο.

Η διπλωματία δεν έχει αποτύχει ακόμη, υποστηρίζει το άρθρο. Υπάρχει έδαφος – χωρίς να φτάσει κανείς σε εγγυήσεις ως προς την μη ένταξη στο ΝΑΤΟ ή τις μόνιμες ρωσικές “σφαίρες επιρροής” – για συζητήσεις για μία ουδετερότητα της Ουκρανίας τύπου Αυστρίας, η οποία θα μπορούσε να παρέχει διαβεβαιώσεις ασφαλείας τόσο για την Μόσχα όσο και για το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει την εφαρμογή της ανενεργού συμφωνίας του Minsk, για την επίλυση της σύγκρουσης στις περιφέρειες Donetsk και Luhansk της ανατολικής Ουκρανίας, τμήματα των οποίων ελέγχονται από αυτονομιστές με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Εάν είναι έτσι, ο Putin ενδιαφέρεται πραγματικά για την ασφάλεια, και όχι για τα όνειρα μιας χαμένης αυτοκρατορίας, καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Irish Times – The Irish Times view on the Ukraine crisis: the drumbeat of war gets louder