8.2.22

Η ΔΔΟ σε μία Αποστρατικοποιημένη Κύπρο

 

https://www.philenews.com/

Η «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με Πολιτική Ισότητα, σε μία Αποστρατικοποιημένη Κύπρο», που προσπαθούν οι Τούρκοι και οι Βρετανοί να μας επιβάλουν, εμφανίζει ομοιότητες με το Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής και στρατηγικά, ξαλαφρώνει και τους δύο από μεγάλους μπελάδες.

Γράφει ο Μάριος Πουλλικκάς*


Ηουσία του «Κυπριακού προβλήματος» αφορά στην Άσκηση Κυριαρχίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θέλει να επεκτείνει το Ζωτικό της Χώρο και η Βρετανία δεν θέλει να εγκαταλείψει το ρόλο της Αποικιακής δύναμης και άρα, να συνεχίσει και αυτή να ασκεί κυριαρχία.

Ένα Ελεύθερο, Ανεξάρτητο και Κυρίαρχο Κράτος, στο οποίο Εξουσία ασκεί ο λαός, καταργεί αυτομάτως τις επιδιώξεις τους. Ακόμη και αυτή η «κουτσουρεμένη» εδαφικά Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία επιβίωσε ως Κράτος με το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186/1964, άντεξε τις συνέπειες της εισβολής του ’74, εντάχθηκε στην Ε.Ε., καθόρισε ΑΟΖ και συμμετέχει σε Διεθνής Συμφωνίες, αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο στα σχέδια τους.

Για αυτούς τους λόγους, τόσο η Τουρκία όσο και η Βρετανία, παλεύουν για να κρατήσουν μακριά από τις διαπραγματεύσεις την Ε.Ε., προσπαθούν να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και κάνουν το παν για να μην υλοποιηθεί ο EastMed.

Πολιτικό σκέλος

Μία απλή ανάγνωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα “Εγκλήματα Κατά της Ανθρωπότητας τύπου Απαρτχάιντ” (1976), είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς τις ομοιότητες με τη λύση της ΔΔΟ, αφού ισχύουν και τα τέσσερα από τα βασικά συστατικά:

Απόδοση Ξεχωριστών Πολιτικών Δικαιωμάτων σε Κοινότητες με βάση τη φυλή, θρησκεία, εθνική καταγωγή. Αυτό αφορά στον «Δικοινοτισμό» του Συντάγματος που μας επέβαλαν το 1960 και θα διατηρηθεί και στη ΔΔΟ.

Διαχωρισμός των Δύο Κοινοτήτων επί του Εδάφους. Αρχικά με την πραξικοπηματική ανταρσία του 1964 και στη συνέχεια με την Εισβολή, Κατοχή και τη βίαιη Εκδίωξη των Ελλήνων, δημιούργησαν την απαραίτητη «Εδαφική Επικράτεια». Θα νομιμοποιηθεί με τη ΔΔΟ.

Ξεχωριστή Ανάπτυξη (Separate Development). Μέσα από τη διπλωματία των διαπραγματεύσεων και με εργαλείο τα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», υποβοηθείται η επιβίωση του παράνομου μορφώματος, καθώς επίσης και η σταδιακή αναβάθμιση του σε «κρατική οντότητα».

Πολιτική Ισότητα (Separate but Equal). Η φασιστική αυτή πρόνοια του Απαρτχάιντ, θα ισχύει στην περίπτωση της ΔΔΟ (είτε ως Κυριαρχική Ισότητα) με αποτέλεσμα την εξίσωση του 18% με το 82% και την πολιτική παγίδευση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, στις ορέξεις του «ανθρώπου της Άγκυρας» (τον οποίον εκλέγουν οι έποικοι).

Στρατιωτικό σκέλος

Ο Πενταδάκτυλος αποτελεί ένα φυσικό απόρθητο φρούριο όταν κρύβεσαι πίσω του. Αυτό θα ήταν το σενάριο για μας, αν δεν ήταν προδομένες οι «Θερμοπύλες» το ’74. Όταν όμως έχεις τον Πενταδάκτυλο στην πλάτη, τότε αποτελεί παγίδα. Ο κατοχικός στρατός θα αναγκαστεί σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης, να πολεμά με την πλάτη στον τοίχο. Δεν υπάρχει σημείο στα κατεχόμενα εδάφη που να μην φτάνει το βεληνεκές του πυροβολικού μας. Δεν υπάρχει τρόπος να αμυνθεί ο κατοχικός στρατός και αυτό επειδή δεν τους το επιτρέπει το έδαφος.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί γνωρίζουν πολύ καλά, πως εδώ δεν είναι οι απέραντες πεδιάδες του Αρτσάχ. Εδώ, εκτεθειμένοι είναι οι ίδιοι. Το κόστος για αυτούς θα είναι τεράστιο και ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούν από τον εφιάλτη τους, είναι η Αποστρατικοποίηση.

Γεωστρατηγικό σκέλος

Η ενδυνάμωση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ίσως το ισχυρότερο χαρτί στα χέρια μας. Κράτος μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε., με επίσημα καταχωρημένη ΑΟΖ, με συμφωνίες με υπερδυνάμεις όπως ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Αίγυπτο. Όσο ενδυναμώνεται το εκτόπισμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο δυσκολεύει η επίτευξη των στόχων της Τουρκίας και της Βρετανίας.

Η λύση για αυτούς είναι η «Παρθενογένεση» ενός νέου Αποστρατικοποιημένου κράτους, το οποίο «θα προκύψει από την ίση κυριαρχία των δύο κοινοτήτων» και θα διαγράφει ό,τι πέτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Συμπερασματικά, οι ΤουρκοΒρετανοί επιδιώκουν:

1. Ένα πολίτευμα τύπου Απαρτχάιντ, έτσι ώστε να ασκεί Πολιτικό Έλεγχο μια «νέα μειοψηφία των λευκών» (και δη εποίκων),

2. Αποστρατικοποίηση, έτσι ώστε να χάσουμε το πλεονέκτημα στο πεδίο των επιχειρήσεων, και

3. Κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακύρωση των διακρατικών και διεθνών συμβάσεων της, έτσι ώστε να ασκούν αυτοί Κυριαρχία, στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και οι ηγεσίες των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ φέρουν τεράστια ευθύνη για τη συνεχιζόμενη διολίσθηση προς τις ΤουρκοΒρετανικές θέσεις. Επιδιώκουν λένε, ΔΔΟ με Πολιτική Ισότητα και Αποστρατικοποίηση!

Κι’ όμως οι προοπτικές επιβίωσης του Ελληνισμού στην Κύπρο υπάρχουν. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η αλλαγή πολιτικής.

Στην ουσία, αλλαγή πολιτικών προσώπων!

* Βιολόγος.