10.2.22

Γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά για δεκάδες ηλικιωμένους: Επτά συλλήψεις, τι αναφέρει η δικογραφία

Ομοιότητες ; Παραδειγματικές ποινές  των βασανιστών, απαιτούνται.
Juan

Σε «κολαστήριο» παραπέμπουν οι συνθήκες διαβίωσης σε γηροκομείο τα Χανιά, σύμφωνα με αποσπάσματα της δικογραφίας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η συμπεριφορά των υπευθύνων με θύματα τους τροφίμους του γηροκομείου περιγράφεται απάνθρωπη και εξευτελιστική στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση.

H ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Χορηγούσαν ακόμα και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων.

Ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα ηλικιωμένους με ιμάντες περίδεσης, ενώ πολλές φορές τους φρόντιζαν πρόχειρα και τους επανατοποθετούσαν την ίδια ακάθαρτη πάνα ακόμα και στους διαδρόμους.

Η δικογραφία εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες. Συνολικά 293 πιστοποιητικά θανάτου ηλικιωμένων συντάχτηκαν από τον γιατρό της δομής, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021



Όπως λέει η δικηγόρος των καταγγελλόντων, Μαρία Παπαδάκη, «δεν μιλάμε για δικαίωση, αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω, αυτό που προσδοκούμε είναι καταστολή και προστασία των υπολοίπων».

Στο μεταξύ συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Χανίων επτά άτομα, η 69χρονη μητέρα και η 43χρονη κόρη που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες του γηροκομείου, δύο γιατροί και τρία ακόμα άτομα νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.

Τo κατηγορητήριο αφορά σε σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και δια παραλείψεως.

Το κουβάρι των αποκαλύψεων για το γηροκομείο άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Απρίλιο, μετά από καταγγελίες πρώην εργαζόμενων στη δομή ενώ διατάχθηκαν και εκταφές θανόντων μέσα στο γηροκομείο.

Συνολικά 36 άτομα αναφέρονται στην ογκωδέστατη δικογραφία ενώ πήραν προθεσμία να απολογηθούν Παρασκευή και Σάββατο.

Οι αστυνομικοί φέρεται ότι βρήκαν στοιχεία ακόμη και στις διαθήκες των ηλικιωμένων που απεβίωσαν, ενώ πρόσωπο «κλειδί» αποδείχθηκε ο γιατρός που υπέγραφε τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου με την ίδια πάντοτε αιτιολογία της καρδιακής ανακοπής.

Κατά το χρονικό διάστημα της 12ετούς δράσης της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της υπολογίζεται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.