10.2.22

Πλέον, ο πανικός τους γίνεται επικίνδυνος: Ο Τσαβούσογλου μας απειλεί ανοικτά για την κυριαρχία των νησιώνΓια ακόμη μία φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Μάλιστα, όσο πυκνώνουν τα εσωτερικά σύννεφα στην Τουρκία σε βάρος του καθεστώτος Ερντογάν, τόσο αναβαθμίζεται το επίπεδο της απειλής. Είναι σαφές ότι με βάση το κλασσικό εθνικιστικό μοτίβο στο οποίο χρόνια τώρα κινείται ο λαϊκιστής ισλαμιστής ηγέτης και οι υποτακτικοί του, όσο πλησιάζουν οι εκλογές και επιβεβαιώνεται η πιθανότητα της συντριβής, τόσο πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα.

Αυτή τη φορά, λοιπόν, προχώρησε κι ένα βήμα παρακάτω απειλώντας ευθέως πως, αν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε η Τουρκία θα ανοίξει επίσημα τη συζήτηση για την κυριαρχία των... νησιών.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, τονίζοντας ότι μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας, επιμένοντας στους ανιστόρητους ισχυρισμούς ότι η Αθήνα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε: «Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς απο τη δεκαετία του 1960».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών.

Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών, Διότι παραβιάζονται οι όροι».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε πως η Αγκυρα θα παρακολουθεί το ζήτημα. «Αν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».

Προκλήσεις και για την υφαλοκρηπίδα

Αναφερθείς στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς εδώ. Τον τελευταίο χρόνο, η Ε/Κ πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές.

Κάποιες φορές τους μπλοκάραμε διπλωματικά. Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας στο πεδίο.

Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη.

Μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία μπορεί να γίνει το οτιδήποτε εδώ.

Πρόκειται για επιστημονική έρευνα; Μόνο αν πάρεις άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας» κατέληξε.

https://hellasjournal.com/