25.2.22

Τα τανκς του Πούτιν έξω από το Κίεβο: Εκρήξεις και πληροφορίες για Ρώσους σαμποτέρ στην ουκρανική πρωτεύουσα

 

Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία μέσω της Λευκορωσίας απέχουν πλέoν ελάχιστα χιλιόμετρα από το Κίεβο ενώ από τα ξημερώματα το Κίεβο γίνεται στόχος ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων που πλήττουν στρατιωτικές αλλά και πολιτικές εγκαταστάσεις – στόχους.

Το πρωί της Παρασκευής βρήκε την Ουκρανία να μετράει τις πληγές της από την ρωσική εισβολή, η οποία δεν σταμάτησε το βράδυ μετατρέποντας σε εφιάλτη κάθε δευτερόλεπτο.


Oι μάχες που μαίνονται από το πρωί εντοπίζονται:

  • Στα περίχωρα του Κιέβου, με τα ρωσικά στρατεύματα να βρίσκονται στα 30 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα.
  • Στο Λουτσκ, στα δυτικά της χώρας
  • Στο Ιβάνο Φρανκβίσκ, κοντά στα ρουμανικά σύνορα
  • Σε Οδησσό και Κχέρσον στα δυτικά της Κριμαίας
  • Στη Ζαπορίζια
  • Στο Ντνιπροπετρόφσκ
  • Στη Μαριούπολη
  • Στο Κραμοτόρσκ
  • Στο Χάρκοβο
  • Στο Τσέρνιγκοφ, στα σύνορα με την Λευκορωσία

Η μάχη του Κιέβου

Την εγγύτητα των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με αμερικανούς βουλευτές είπε ότι οι ρωσικές μηχανοκίνητες δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία μέσω της Λευκορωσίας βρίσκονται πλέον σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από το Κίεβο.

Την πληροφορίες μετέδωσε στο Associated Press, πρόσωπο με γνώση της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Austin.

 

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν επίσης ότι μία ακόμη μονάδα του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στην Ουκρανία από τη Ρωσία, βρίσκεται κατά τι μακρύτερα αμφότερα όμως οδεύουν προς το Κίεβο με στόχο να κυκλώσουν την πόλη και δυνητικά να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ζελένσκι, σύμφωνα με βουλευτή που μετέσχε της τηλεφωνικής επικοινωνίας

 

Χιλιάδες Ουκρανοί εγκαταλείπουν τις πόλεις τους κινούμενοι δυτικά και άλλοι αναζητούν καταφύγιο σε Πολωνία και Ρουμανία.

 

Οι περισσότεροι όμως, μεταδίδει το BBC, έχουν μείνει βρίσκοντας καταφύγιο σε υπόγεια και σταθμούς του Μετρό.

Νωρίτερα, τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις είχαν ακουστεί στο κέντρο του Κιέβου. «Τα πλήγματα εναντίον του Κιέβου με πυραύλους Κρουζ ή βαλλιστικούς ξανάρχισαν. Άκουσα δύο ισχυρές εκρήξεις», ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών αναρτωντας μάλιστα και σχετικό βίντεο:

 

Για τρομερές εκρήξεις ρουκετών κάνει λόγο και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα, γράφοντας: Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας υπέστη κάτι τέτοιο ήταν το 1941 όταν δέχθηκε επίθεση από τους Ναζί. «Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας είχε ζήσει κάτι τέτοιο ήταν το 1941, όταν είχε δεχθεί επίθεση από τη Ναζιστική Γερμανία. Η Ουκρανία νίκησε εκείνο το κακό και θα νικήσει κι αυτό», ανέφερε. Κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία και στον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν και όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και «να διώξουν τους Ρώσους με τις κλωτσιές από παντού». «Σταματήστε τον Πούτιν. Απομονώστε τη Ρωσία», ανέφερε.

Με πληροφορίες από Assοciated Press μέσω Guardian,ΒBCκαι dpa, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 https://hellasjournal.com/