15.2.22

Στρατηγός Φράγκος για ρεπορτάζ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Καιρός ήταν να γίνει πράξη ο νέος ναύσταθμος στο Βόλο



 Προχωρούν οι διαδικασίες για τον Ναύσταθμο του πολεμικού ναυτικού στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Από τον Βόλο πιθανόν και με τις Φρεγάτες Belhara και με τα Zubr θα ελέγχουμε το Αιγαίο μας…μόνοι μας. Έχει ξεκινήσει ήδη, ο σχεδιασμός για την δημιουργία ενός τρίτου ελληνικού ναυστάθμου στο Βόλο για να ελέγχει το Αιγαίο.

Με αφορμή τα νέα προγράμματα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού με την αγορά Τριών Φρεγατών Belhara, καθώς και των τριών ή τεσσάρων Κορβετών Gowind, έχουμε αυτόματα την ανάγκη νέων ναυτικών βάσεων.


 Το Δημοτικό Συμβούλιο παραχωρεί την απαιτούμενη έκταση.

Η άποψη του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ Στρατηγού εα & τέως ΥΕΘΑ Φραγκουλη Σ. Φράγκου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

 Ο Στρατηγός Φράγκος  Φ.  σχολιάζοντας το άρθρο μας ανέφερε, «καιρός ήταν να γίνει πράξη ο νέος ναύσταθμος στο ΒΟΛΟ, όπου πέραν της επιβαλλόμενης διασποράς διασφαλίζεται η σύζευξη της ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ Πεζοναυτών με τα αποβατικά, και την σύζευξη σε διακλαδικές Επιχειρήσεις με τις τρεις βάσεις της Π.Α. σε Λάρισα , Αγχίαλο και των Ε/ Π της Α.Σ».

Πράγματι, ο Βόλος προκρίνεται λόγω δεσπόζουσας θέσης ελέγχου ολόκληρου του Αιγαίου, και μαζί με τα αποβατικά, αλλά και τα υπό παραλαβή από τις ΗΠΑ αποβατικά άρματα AA7A1 για τους Έλληνες Πεζοναύτες, θα δημιουργηθεί μια τρομερή δύναμη ταχείας επεμβάσεως, αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν “να το ρισκάρουν”.

Η μεταφορά των αρματαγωγών στην περιοχή, εξυπηρετεί την ταχύτερη αντίδραση στην μεταφορά διά θαλάσσης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Στην απόφαση δημιουργίας υποδομής ναυτικού σταθμού στην περιοχή του Αλμυρού στον Παγασητικό Κόλπο, για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, έχει καταλήξει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.  Η εξέλιξη σχετίζεται με τo εκπεφρασμένο ενδιαφέρον του ΓΕΕΘΑ για προωθημένη παρουσία πλοίων της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου στην περιοχή του Βόλου, προκειμένου να υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις συνεργασίας με την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει στην πόλη του Βόλου.

Στο Πενταπόσταγμα είχαμε αναφέρει με θέμα : Νέα ναυτική εγκατάσταση στον Αλμυρό σχεδιάζει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ότι  το αποτέλεσμα ήταν να καταρτιστούν δύο μελέτες, για τις δύο υποψήφιες τοποθεσίες. Η περίπτωση του Βόλου είχε τα πλεονεκτήματα του μικρότερου κόστους και της εγγύτητος του στρατοπέδου των πεζοναυτών, που επέτρεπε μετάβαση στα αρματαγωγά σε πολύ μικρό χρόνο. Η περίπτωση του Αλμυρού επέτρεπε εξαρχής σχεδίαση του όλου έργου χωρίς περιορισμούς ενώ προσέφερε μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μάλιστα οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για την κατασκευή Ναυστάθμου στην θαλάσσια περιοχή του Αλμυρού, καθώς και η απρόσκοπτη λειτουργία του υπάρχοντος αλιευτικού καταφυγίου στην ίδια περιοχή, ήταν το αντικείμενο της ενημερωτικής συνάντησης που είχε  πριν από ένα μήνα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, με τοπικούς βουλευτές της περιοχής.

Να επισημάνουμε επίσης, ότι  σε μια νέα εξέλιξη την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλμυρού, καλούνται σε τακτική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα: «Παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης χωρία αντάλλαγμα για χρόνο αόριστο, δημοτικής έκτασης στην περιοχή « Τσιγγέλι» στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για την ανάπτυξη υποδομών Πολεμικού Ναυτικού».  

Προβλέπεται να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές, από προβλήτες και κτίρια υπηρεσιών, μέχρι εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών για το προσωπικό. Στην νέα ναυτική εγκατάσταση θα μετασταθμεύσουν και τα 5 αρματαγωγά κλάσεως ΣΑΜΟΣ που διαθέτει η Διοίκηση Αμφιβίων Δυνάμεων ενώ τα αερόστρωμνα ZUBR θα παραμείνουν στην Αμφιάλη.

Η μεταφορά των αρματαγωγών στην περιοχή, εξυπηρετεί την ταχύτερη αντίδραση στην μεταφορά διά θαλάσσης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Η παραμονή της ταξιαρχίας στον Βόλο, επικράτησε λόγω των ευκολιών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, ως προς τους χώρους εκπαιδεύσεως ιδίως, που όχι μόνο είναι ικανοποιητικοί αλλά και ελκυστικοί για συμμαχικές δυνάμεις που αναπτύσσονται τακτικά στην περιοχή. 

Σε περίπτωση μεταφοράς των πεζοναυτών στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος όπως σχεδιαζόταν προ ετών, θα αντιμετωπιζόταν σοβαρότατο πρόβλημα στην εκπαίδευση, εξαιτίας περιορισμών της νήσου και των συνεχών αναγκών μετακινήσεων με πλωτά μέσα. Πλέον τούτων, στην Μαγνησία και ειδικότερα στην περιοχή Αλμυρού, υφίστανται εγγύτατα άλλες σοβαρές υποδομές, όπως η 111 Πτέρυγα Μάχης, που επιτρέπουν υλοποίηση αεροκινήτων επιχειρήσεων ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, ως επίλεκτος Σχηματισμός, μπορεί να αναπτύσσεται και προς τα βόρεια σύνορα, εφόσον το απαιτήσουν οι περιστάσεις.

https://www.pentapostagma.gr/