16.2.22

Νέες απειλές Ερντογάν: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα νησιά




  Μανώλη Κωστίδη

Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έθεσε εκ νέου η Άγκυρα, αυτή τη φορά μέσω του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ:

Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έθεσε εκ νέου η Άγκυρα, αυτή τη φορά μέσω του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας -σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου– πως αν η Αθήνα δεν αλλάξει στάση, τότε θα υψώσει το θέμα «στο υψηλότερο επίπεδο». Έκανε, δε, λόγο για «αμφιλεγόμενο ζήτημα».

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ» ανέφερε ο κ. Ερντογάν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα. Ως προς αυτό, ο υπουργός μας τους προειδοποίησε. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα, να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε».

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε για ακόμη μία φορά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών, απειλώντας πως αν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε ανοίγει η συζήτηση για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε χθες απαράδεκτες και απορριπτέες, όχι μόνο από την Ελλάδα, τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του.

Απαντώντας στον κ. Τσαβούσογλου, την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι τουρκικές αιτιάσεις «όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής».

Μέσω δηλώσεων εκπροσώπων τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισαν ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

https://www.kathimerini.gr/