10.2.22

ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος για την 7η ΤΠΚ «Βλαχάκος»: «Θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο»


Για την έβδομη ΤΠΚ «Βλαχάκος» μίλησε στη Βουλή ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος όπου αποκάλυψε πως θα είναι έτοιμη στις 30 Ιουνίου του 2022.

Για την έβδομη ΤΠΚ ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Σκοπός της Διάταξης η παράταση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής της πυραυλακάτου αυτής για έξι επιπλέον μήνες έως δηλαδή τις 30 Ιουνίου 2022. Εκτιμούμε ότι μέχρι να συμπληρωθεί το εξάμηνο αυτό θα αποδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το συντομότερο δυνατόν.

Το κατασκευαστικό έργο για την εν λόγω πυραυλάκατο έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό θα έλεγα ικανοποιητικό, 87%, απομένουν ακόμα κάποιες εργασίες δοκιμής συστημάτων μάχης εν όρμω, εν πλω.

Είναι οι τελευταίες περίπλοκες, δύσκολες εργασίες που πρέπει να γίνουν και γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί η παράταση αυτή».

Για τα υποβρύχια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε: «Η δεύτερη Διάταξη για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αφορά στο πρόγραμμα για την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών για την πιστοποίηση και επιχειρησιακή ένταξη των υποβρυχίων «Πιπίνος», «Ματρώζος», «Κατσώνης», δηλαδή τα τύπου 214 τα υπερσύγχρονα, καθώς και του αναβαθμισμένου υποβρυχίου τύπου 209, τον «Ωκεανό» δηλαδή, που βρίσκονται στους χώρους της ΕΝΑΕ, τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., στον Σκαραμαγκά. Τα υποβρύχια έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων λειτουργικών δοκίμων για την ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν και δοκιμών εν πλω, καθώς και την αύξηση της επιχειρησιακής τους απόδοσης. Απαιτείται πλέον η τρίμηνη αυτή παράταση και κατά συνέπεια η του πλέον χρηματοδότηση, καθώς και παράταση ανάληψης νομικών δεσμεύσεων δαπανών μέχρι και τον Μάρτιο του 2022»

 https://www.defencenet.gr/