9.2.22

Νέο πακέτο στήριξης για τους λογαριασμούς ρεύματος-αερίου 350 εκατ. ευρω


 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Για 6ο συνεχόμενο μήνα συνεχίζονται τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας. Μόνο για το μήνα Φεβρουάριο, όπως είπε τα μέτρα στήριξης σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο ανέρχονται σε 350 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν:

Επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύει για όλες τις κύριες κατοικίες όπως δηλώνονται στο Ε1 συνολικά 4,2 εκατ. παροχές. Η ενίσχυση είναι 150 ευρώ/μεγαβατώρα για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και 110 ευρώ για την κατανάλωση από 151 έως 300 κιλοβατώρες. Η μέση ενίσχυση μέχρι τις 300 κιλοβατώρες θα είναι στα 39 ευρώ.

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση είναι στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες δηλαδή η μηνιαία ενίσχυση είναι 51 ευρώ. Η συνολική αξία της επιδότησης των νοικοκυριών ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ

Για τους μη οικιακούς πελάτες (αγρότες, επαγγελματίες, κλπ) που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια η μοναδιαία τιμή της επιδότησης είναι στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το συνολικό ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 133 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα ισχύει μέχρι το Μάρτιο η αναστολή πληρωμής των ΥΚΩ για τη μέση τάση.

Για το Φυσικό Αέριο, η κρατική επιδότηση είναι για το Φεβρουάριο στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της κατανάλωσης. Παράλληλα η ΔΕΠΑ εμπορίας θα προχωρήσει σε επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα ενώ θα ζητηθεί να πράξουν το ίδιο και οι άλλες εταιρείες. Το συνολικό ύψος της ενίσχυσης φτάνει τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα με το συνολικό ύψος της ενίσχυσης να φτάνει στα 47 εκατ. ευρώ.

Για τα μη οικιακά τιμολόγια συνεχίζεται η επιδότηση των λογαριασμών και το Φεβρουάριο ανεξαρτήτων μεγέθους τζίρου και αριθμού εργαζομένων με το ύψος να φτάνει τα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Η συγκεκριμένη ενίσχυση ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. 

Τέλος ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στις δράσεις εξοικονόμησης που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να επιτευχθεί μόνιμη μείωση της κατανάλωσης. 

Έτσι ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών και ψυγείων που θα οδηγήσει σε μείωση έως 30% της κατανάλωσης. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο εξοικονομώ στο οποίο έχουν υποβληθεί πάνω από 80 χιλιάδες αιτήσεις. Για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, θα δοθεί παράταση στη λειτουργία της πλατφόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι τις 15 Μαρτίου. 

Είναι δέσμευση της κυβέρνηση ότι για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση η κυβέρνηση θα επιδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Αναλυτικά, ο κ. Σκρέκας ανέφερε:

"Η κυβέρνηση για έκτο συνεχόμενο μήνα, υλοποιώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στηρίζει την ελληνική οικογένεια και τις επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει Ευρώπη. 

Για ακόμη ένα μήνα, το αυξημένο ενεργειακό κόστος απειλεί τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα έντονα ασταθές περιβάλλον για την οικονομία. Οι συνθήκες αυτές, και μάλιστα εν μέσω του χειμώνα, μας οδηγούν εκ νέου στη λήψη νέων μέτρων στήριξης της κοινωνίας και τον Φεβρουάριο.

Αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας στις διεθνείς αγορές και προσαρμόζουμε ανάλογα το ύψος της επιδότησης. 
Τον Δεκέμβριο του 2021 η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 235 ευρώ/ΜWh, τον Ιανουάριο μειώθηκε στα 227 ευρώ ενώ τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου η τιμή συνεχίζει την ελαφρά αποκλιμάκωση στα 221, 5 ευρώ/MWh, ωστόσο παραμένει σχεδόν  4 φορές ακριβότερη από τη μέση τιμή του 2020.

Η τιμή του φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 116 ευρώ/MWh, ενώ τον Ιανουάριο έπεσε σε 84,5 ευρώ/MWh. Παρά την αποκλιμάκωση, η τιμή παραμένει αισθητά υψηλότερη, σχεδόν 5 φορές παραπάνω, σε σχέση με ένα έτος πριν. 
Ποτέ στο παρελθόν, δεν έχουν καταγραφεί τόσο υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Αυτό αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που εξακολουθεί να μαίνεται. 

Tο τελευταίο διάστημα, καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές τιμές και στο πετρέλαιο. Η τιμή του Μπρέντ κινείται στα 92,2 δολάρια το βαρέλι. Ανάλογα επίπεδα τιμών πετρελαίου είχαμε να δούμε από τον Οκτώβριο του 2014. 

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουμε διαθέσει 1,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια. Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας μας.

Και όπως έχουμε δεσμευθεί, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε για όσο διάστημα χρειαστεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά 

Και τον Φεβρουάριο, η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως  εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. 
Για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούμε με 150 ευρώ ανά MWh.
Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 - 300 kWh κατανάλωσης επιδοτούμε με 110 ευρώ ανά MWh. 
Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ τον Φεβρουάριο. 
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης. 
Άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ είναι 51 ευρώ. 

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ.

Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια δηλάδή σε αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κ.α.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh. 

Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά

Η κρατική επιδότηση τον Φεβρουάριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh  για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης.
Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και Θα ζητήσουμε σε συνεργασία μαζί της να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι πάροχοι. 

Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh τον Φεβρουάριο. 

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 47 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο.

Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια

Συνεχίζουμε την επιδότηση των λογαριασμών Φυσικού Αερίου και τον Φεβρουάριο σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων

Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. 

Το συνολικό ύψος της επιδότησης του φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις από την Κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ αυτόν τον μήνα.

Για τον Φεβρουάριο, λαμβάνουμε μέτρα για τη στήριξη όλων των νοικοκυριών και των επαγγελματιών απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που φτάνουν συνολικά τα 350 εκατ. ευρώ και αφορούν και την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. 

Οι πόροι προέρχονται από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων καθώς και από το υπερπλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο σήμερα είναι συγκριτικά φθηνότερη από την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο ή λιγνίτη.

Πέρα όμως από τις άμεσες επιδοτήσεις, η Κυβέρνηση προχωράει σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μειώνουν σε μόνιμη βάση την κατανάλωση και άρα το λογαριασμό. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώσαμε το πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών και ψυγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης που ξεπερνάει ακόμη και το 30% για ένα νοικοκυριό. Παράλληλα αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει και το νέο "Εξοικονομώ", στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του οποίου έχουν υποβάλλει αιτήσεις πάνω από 80.000 νοικοκυριά. Για τη διευκόλυνση της υποβολής των αιτήσεων, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν τον πρώτο μήνα έναρξης του προγράμματος, παρατείνουμε την λειτουργία της πλατφόρμας μέχρι στις 15 Μαρτίου.

Με τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώνουμε σήμερα, επιβεβαιώνουμε την δέσμευση της Κυβέρνησης ότι για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση στην ενέργεια θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις".

https://www.capital.gr/