20.1.22

Τι γράφει ο τουρκικός και γερμανικός Τύπος για τα Rafale

 

Το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε η άφιξη των έξι πρώτων μαχητικών Rafale στη χώρα μας, με τους Τούρκους, να επιστρατεύουν ειρωνείες και μην κρύβουν τον εκνευρισμό τους και τους Γερμανούς να φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ, με αναφορές στις τεταμένες σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.

Ο τουρκικός Τύπος, δημοσίευσε φωτογραφίες από την άφιξη των Rafale, με την Daily Sabah να αναφέρεται εκτενώς στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και τον συντάκτη να επισημαίνει ότι θα δώσουν πλεονέκτημα στην αεροπορία της Ελλάδας, απέναντι στον πολύ μεγαλύτερο στρατό της Τουρκίας.

Η Daily Sabah αναφέρεται ακόμα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας που υπέστη οπισθοδρόμηση το 2019, καθώς «οι ΗΠΑ απέσυραν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 λόγω της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400».

Για εξαιρετικές επενδύσεις της Ελλάδας στον στρατό της έκανε λόγο η Milliyet, ενώ το Trt Haber έκανε λόγο για «μεταχειρισμένο ενθουσιασμό» και ειρωνεύτηκε τις εικόνες με τους ιερείς να ευλογούν τα Rafale. Το δημοσίευμα της Yeni Safak αναφέρεται στην επιδίωξη της Ελλάδας «να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα», με την απόκτηση τριών ακόμη γαλλικών φρεγατών Belhara, που θα παραδοθούν το 2025 και το 2026.

Στο Πολεμικό Ναυτικό έχει χρεωθεί προϋπολογισμός πέντε δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα τρία δισ. ευρώ θα διατεθούν για την προμήθεια φρεγατών Belhara και άλλα 1,5 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για την αγορά τεσσάρων κορβετών. Έχει επίσης υπογραφεί σύμβαση με το Ισραήλ για την εκπαίδευση Ελλήνων πιλότων, καθώς και συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ. «Ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας το 2021 έφτασε τα 5,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 41% σε σύγκριση με το 2020», καταλήγει το δημοσίευμα.

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τα Rafale

Με υπέρτιτλο «Η Ελλάδα εξοπλίζεται» και τίτλο «Μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Ακρόπολη» το ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel έκανε εκτενή κάλυψη του θέματος.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η αγορά των Rafale, αποτελεί τμήμα ενός συνολικού προγράμματος εξοπλισμών των Ελλήνων, με τις επενδύσεις στον αμυντικό τομέα να δικαιολογούνται από τις γεμάτες διενέξεις σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία. Ο συντάκτης επισημαίνει ακόμα ότι, έπειτα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και περιορισμένες αμυντικές δαπάνες, το ζήτημα είναι να αποκατασταθεί η ισορροπία στη Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την αναφορά στην «ενίσχυση των συμμαχιών της Ελλάδας με τη Γαλλία και με τις ΗΠΑ», η οποία, όπως τονίζεται, αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία και στην Αλεξανδρούπολη. «Από εκεί υπάρχει η δυνατότητα από ξηράς μετάβασης σε χώρες όπως η Ουκρανία, μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, δηλαδή δύο κρατών – μελών του ΝΑΤΟ».Η γερμανική ειδική ιστοσελίδα FlugRevue φιλοξενεί ως πρώτο θέμα την άφιξη των έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τα Rafale με την ελληνική σημαία άγγιξαν σήμερα για πρώτη φορά το έδαφος της νέας πατρίδας τους», στην 332η Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Τανάγρα. Όπως εξηγείται στο δημοσίευμα, οι πιλότοι και οι τεχνικοί της Μοίρας έχουν ήδη λάβει την εκπαίδευσή τους τους τελευταίους μήνες στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Dassault, στο Μερινιάκ.

Η εκπαίδευση ωστόσο θα συνεχιστεί, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα. Στόχος είναι, υπογραμμίζεται, όλος ο στόλος των Rafale να έχει φθάσει στην Τανάγρα έως το καλοκαίρι του 2023. Στην αντίστοιχη γαλλική ιστοσελίδα AeroBuzz το θέμα των Rafale είναι επίσης πρώτη είδηση, με την επισήμανση ότι η Ελλάδα είναι ο τέταρτος πελάτης της Dassault και η πέμπτη χώρα που θα χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο τύπο μαχητικού αεροσκάφους. Στο δημοσίευμα παρατίθενται και δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Dassault Ερίκ Τραπιέ.

Ο Τραπιέ βρέθηκε σήμερα στην Τανάγρα για την υποδοχή των αεροσκαφών: «Ο άριστος τρόπος με τον οποίο η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αυτή την πρώτη πτήση αποτελεί απόδειξη της εξαιρετικής συνεργασίας και της δύναμης της εταιρικής μας σχέσης με την Ελλάδα για περισσότερα από 45 χρόνια. Χάρη στην κινητοποίησή μας καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε χρόνο ρεκόρ στις προσδοκίες των ελληνικών αρχών, που έχουν πλέον τα Rafale στο έδαφός τους, για να ενισχύσουν την προστασία και την κυριαρχία της χώρας. Είναι επίσης απόδειξη της εξαιρετικής ποιότητας του αεροσκάφους, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις εξαγωγικές επιτυχίες».

https://slpress.gr/

__________________________

Αναρτήθηκε στην Efenpress, από τον Μιχάλη Τσολάκη