9.1.22

Πως θα ρεφάρουμε! Γιατί η συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι υπερπολύτιμη λόγω ακύρωσης του East-Med και ποιος ο ρόλος για Γαλλία-Κύπρο

 

Ειδική Ανάλυση, από Παναγιώτη Νάστο:

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για τα   non paper που αποκάλυψε η εφημερίδα "Εστία", το οποίο σημειωτέον  δεν έχει διαψευστεί ακόμη,  και το οποίο  κάνει λόγο για ακύρωση ουσιαστικά, του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed, αλλάζοντας ολοκληρωτικά τον ενεργειακό χάρτη στην Α. Μεσόγειο προς όφελος της Τουρκίας, γεγονός στο οποίο αναφερθήκαμε  σε πρόσφατο άρθρο μας.

Ωστόσο εμείς τον κίνδυνο και την μεγάλη πιθανότητα ακύρωσης του East Med την είχαμε αναλύσει διεξοδικά  σε πολύ προγενέστερο  άρθρο μας στις 22 Οκτωβρίου 2021, με τίτλο "Ανατροπή! Νέος αγωγός στα σκαριά από Ισραήλ & Αίγυπτο- Πως μπαίνουν στο...κόλπο Ελλάδα-Κύπρος"

Στο παραπάνω άρθρο-ανάλυση μου  μεταξύ άλλων έγραφα πρό 21/2 μηνών, στο εδάφιο, Οι επιπτώσεις για Ελλάδα- Κύπρο-EE και  East -Med:

"Οπωσδήποτε η ευόδωση του παραπάνω σχεδίου θα έχει επιπτώσεις για τον East-Med και κατά συνέπεια για Ελλάδα-Κύπρο-ΕΕ και εξηγούμε:

"Αυτό  που είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα-Κύπρο-ΕΕ, είναι ότι σε περίπτωση κατασκευής του χερσαίου αγωγού Ισραήλ-Αιγύπτου, ο εφοδιασμός σε φυσικό αέριο της Ευρώπης θα γίνεται μέσω Αιγύπτου, αποφεύγοντας την θαλάσσια διαδρομή Κύπρου-Κρήτης  του East-Med, για την οποία ερίζει η Τουρκία ότι διέρχεται διαμέσου της  αυθαίρετα ορισμένης ΑΟΖ της

Έτσι τόσο η ΕΕ όσο και το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεν θα εμπλακούν στην Ελληνοτουρική  και Κυπριοτουρκική αντιπαλότητα για την ΑΟΖ και την όδευση του East-Med.

Eπιπλέον η Τουρκία θα προσπαθήσει η ίδια να εξορύξει το φυσικό αέριο από την υποτιθέμενη ΑΟΖ τόσο της ίδιας , όσο και του ψευδοκράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες , εκτιμώντας ότι το ενδιαφέρον της ΕΕ θα έχει εκπέσει σημαντικά.

Τα παραπάνω όμως προσκρούουν στο γεγονός ότι η ΕΕ θα εξαρτάται ενεργειακά από το δίδυμο Ισραήλ-Αιγύπτου αναφορικά με τον εφοδιασμό της από την ΝΑ Μεσόγειο και από τη Ρωσία μέσω του North Stream στο βορρά και του Turk stream στα νότια.

Ουσιαστικά η ΕΕ αν δεν κατασκευαστεί ο East-Med δεν θα έχει έναν αγωγό φυσικού αερίου  αμιγώς "δικό της", ο οποίος θα φέρνει το φυσικό αέριο από τα δικά της κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου, μέσω δικού της αγωγού, σε χώρες της απευθείας, όπως η Ελλάδα και μέσω αυτής η Ιταλία και η υπόλοιπη ΕΕ

Αν θέλει η ΕΕ να καταστεί όντως ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως θα πρέπει να διαθέτει τον δικό της αμυντικό βραχίονα, Ευρωστρατό, αλλά και  ενεργειακή αυτοτέλεια, την οποία μόνο ο East-Med  θα διασφαλίζει.

Για τον λόγο αυτό η ΕΕ θα πρέπει είτε κατασκευαστεί είτε όχι ο  χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Αιγύπτου, να εμείνει στην κατασκευή του East-Med  παίρνοντας αυστηρά μέτρα κατά της Τουρκίας"

Επίσης σε επίσης προγενέστερο  άρθρο-ανάλυσή μου  στις 16 Δεκεμβρίου 2021 με τίτλο "Πως επηρεάζει την Ελλάδα η ενεργειακή ώσμωση Ισραήλ-Λιβάνου-Αιγύπτου και η επίλυση των προβλημάτων για την ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο Τέλ Αβίβ-Βηρυτού" 

Σε αυτό επεσήμαινα μεταξύ άλλων:

"Η συνεχής παροχή ισραηλινού υπεράκτιου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο μέσω του αγωγού που ανήκει στην East Mediterranean Gas Company (EMG) είναι σημαντική για όλους.

Ο ιταλικός όμιλος αγωγών φυσικού αερίου SNAM, ο οποίος είναι επίσης η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οντότητα, έχει πλέον γίνει επίσης μέρος του εγχειρήματος EMG.

Στις 9 Δεκεμβρίου, η SNAM αγόρασε μερίδιο 25% στην EMG. Το συνολικό έργο του αγωγού περιλαμβάνει έναν αγωγό μήκους 90 χιλιομέτρων μεταξύ του νότιου ισραηλινού λιμανιού Ashkelon και του τερματικού σταθμού υποδοχής El Arish της Αιγύπτου.

Το μερίδιο 25% της SNAM αποτιμάται σε 50 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο αποκτήθηκε από την ταϊλανδική ενεργειακή εταιρεία PTT Energy Resources. Οι άλλοι κύριοι ενδιαφερόμενοι είναι η Delek Drilling του Ισραήλ και η αμερικανική πετρελαϊκή Chevron

Τα παραπάνω θα έχουν  σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα και τις προσπάθειές της για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της για την ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Αίγυπτος αγορεύεται σε πάρα πολύ μεγάλο παίκτη  υγροποιημένου φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο,  καθώς επίσης σε ρυθμιστή των σχέσεων Ισραήλ-Λιβάνου, αλλά και σε χώρα που θα λειτουργήσει ως άτυπος διαπραγματευτής της σταδιακής αποδοχής του καθεστώτος Άσσαντ από τις ΗΠΑ.

Επίσης τυχόν οριοθέτηση των ΑΟΖ Λιβάνου-Ισραήλ σε συγκερασμό με την  υφιστάμενη  ήδη οριοθέτηση των ΑΟΖ Λιβάνου-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ, θα απομόνωνε ακόμη περισσότερο την Τουρκία στο θέμα των παράνομων διεκδικήσεων της για την ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο.

Όλα τα παραπάνω περιχαρακώνουν ακόμη περισσότερο την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ μας, θέτοντας εκτός "νυμφώνος" το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν.

Το μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο παραμένει  το καθεστώς της θαλάσσιας περιοχής ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού που τέμνει τη Ρόδο στο ύψος της Λίνδου ,  προς Καστελόριζο-Κύπρο-Κρήτη-Κάσο-Κάρπαθο-Ρόδο και στην οποία δεν υπάρχει οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας.Η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδος -Αιγύπτου με καλώδιο  μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Βορειαφρικανική χώρα στην Κρήτη και εκείθεν στην υπόλοιπη Ελλάδα και ΕΕ, είναι εξίσου σημαντική, περιθωριοιοιώντας ακόμη περισσότερο την Τουρκία.

Η Ελληνική και Κυπριακή διστακτικότητα να προβούν σε οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ τους θα έλυνε το πρόβλημα θεωρητικά στη βάση του Χάρτη της Βαλένθια, ωστόσο στην παρούσα φάση αυτό θα δυναμίτιζε τις εξελίξεις με την Τουρκία, αφού ο Ερντογάν θα το έβλεπε ως άριστη δικαιολογία για να εκτρέψει την προσοχή του τουρκικού λαού από τα τεράστια εσωτερικά του προβλήματα, ετσιάζοντας την εναντίον Ελλάδας και Κύπρου."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Μετά από  όλα τα παραπάνω η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί  στην σίγουρη παρακαταθήκη που έχει διασφαλίσει με την Αίγυπτο  που εδράζεται, στην μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ μας μέχρι τον 28ο μεσημβρινό  κατόπιν συμφωνίας των 2 χωρών , καθώς και στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδος -Αιγύπτου με καλώδιο  μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που επίσης έχει συμφωνηθεί μεταξύ μας.

Με αφετηρία τα δύο παραπάνω η Ελλάδα για παν ενδεχόμενο θα πρέπει να συμπράξει με την Αίγυπτο στην δημιουργία φυσικού αερίου  στην όδευση  Αίγυπτος-Κρήτη-ηπειρωτική Ελλάδα-Ευρώπη, όσο γρηγορώτερα  γίνεται  αφού σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο,  "Θέλει να μας "κλέψει" την Αίγυπτο η Τουρκία-Όλη η ατζέντα της εξωτερικής της πολιτικής για το 2022", αναλύσαμε διεξοδικά τις τουρκικές κινήσεις προσέγγισης της Αιγύπτου για το τρέχον έτος

Τέλος επισημαίνουμε ότι η ΕΕ αν θέλει  να καταστεί όντως ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως θα πρέπει να διαθέτει τον δικό της αμυντικό βραχίονα, Ευρωστρατό, αλλά και  ενεργειακή αυτοτέλεια, την οποία μόνο ο East-Med  θα διασφαλίζει.

Για τον λόγο αυτό η ΕΕ θα πρέπει να εμείνει στην κατασκευή του East-Med  παίρνοντας αυστηρά μέτρα κατά της Τουρκίας

Κυρίαρχο ρόλο σε αυτό θα έπαιζε η Γαλλία η οποία ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ για το 1ο εξάμηνο του 2022 , η οποία συμπράτοντας μια αμυντική συμφωνία με την Κύπρο εφάμιλλη με αυτή Ελλάδας-Γαλλίας, θα εγγυόταν την δημιουργία του East-Med

Βέβαια σε όλα αυτά μπαίνει ο παράγοντας ΗΠΑ, οι οποίες θα  είναι ικανοποιημένες από την μη δημιουργία του East-Med αφού αυτός θα έδινε ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ

Η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου των κοιτασμάτων φυσικού αερίου  της Κυπριακής ΑΟΖ για λογαριασμό των ΗΠΑ μέσω Αιγύπτου στην Αλεξανδρούπολη ή σε άλλο λιμάνι της Μεσογείου και από εκεί στην Ευρώπη, συμφέρει πολύ περισσότερο τις ΗΠΑ, αποφεύγοντας παράλληλα εμπλοκή τους  σε  πιθανή στρατιωτική  σύγκρουση στη ΝΑ Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου-Ελλάδας 

Τελικά μήπως ο λόγος που ο Ερντογάν έχει καθίσει στα αυγά του στην ΝΑ Μεσόγειο το τελευταίο χρονικό διάστημα και έχει τα τουρκικά γεωτρύπανα  παρκαρισμένα στα τουρκικά λιμάνια, εκπηγάζει από την διαβεβαίωση  μη πριμοδότησης των ΗΠΑ για την κατασκευή του East-Med;

https://www.pentapostagma.gr/