9.1.22

Δεν έχει πάτο το βαρέλι-Μετά το “μπλοκάρισμα” στον East Med οι ΗΠΑ προχωρούν σε νέα συνεννόηση για τα F-35 με την Τουρκία

 Έχουμε απεγνωσμένη προσπάθεια των ΗΠΑ να προσεγγίσουν τον Ερντογάν “ρίχνοντας” ουσιαστικά και πάλι την Ελλάδα

Η Ουάσιγκτον αναμένει άστοχα και ανούσια να “πέσει” ο Ερντογάν με εκλογές σε ένα φανταστικό σενάριο, αφού μιλάμε για την Τουρκία, και ένα καθεστώς που έχει ήδη ξεκινήσει να διώκει για “τρομοκρατία” την τουρκική αντιπολίτευση, έχοντας στόχο βέβαια τον Εκρέμ Ιμάμογλου, κύριο ανταγωνιστή του Ερντογάν, για να συνεννοηθεί για τα 100 μαχητικά  F-35 που θα φέρουν πολλά δισ. με την Άγκυρα.

     
 
“ΗΠΑ και Τουρκία θα έχουν συνομιλίες για μαχητικά αεροσκάφη F-35,” δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, δίνοντας πλέον νέα διάσταση στο σχέδιο των ΗΠΑ, να εξομαλύνουν τις σχέσεις με ένα δικτατορικό καθεστώς, το οποίο έχει καταπατήσει όλους τους ανθρώπινους και θεϊκούς νόμους εντός και εκτός χώρας.


Όπως όλα δείχνουν λοιπόν μετά το “φιάσκο” που μας σέρβιρε το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών με τον αγωγό East Med, θα έχουμε πιθανόν συνέχεια με μια “διαπραγμάτευση” για τα F-35, αφού στην λογική των τεχνοκρατών του Λευκού Οίκου, δεν μπορεί να πάρει η Ελλάδα αυτά τα αεροσκάφη και όχι η Τουρκία, έστω και μελλοντικά, παρ’όλη την αγορά των τουρκικών S-400.   

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε το Σάββατο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για τη συνάντηση στο εγγύς μέλλον μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για να συζητήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Η Τουρκία εκδιώχθηκε από εταίρος στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 το 2019, λόγω της αγοράς συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 ρωσικής κατασκευής, τα οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι είναι ασύμβατα με τα όπλα του ΝΑΤΟ και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της συμμαχίας, κάτι που τώρα φέρεται να αλλάζει άγνωστο το γιατί.

Τουρκικές εταιρείες συνεχίζουν να κατασκευάζουν εξαρτήματα για το μαχητικό πέμπτης γενιάς, παρά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) το 2020.

Η Τουρκία, ως γνωστόν, σχεδίαζε να αγοράσει 100 μαχητικά F-35A, τα οποία θα γέμιζαν τα ταμεία της εταιρείας που τα κατασκευάζει.

«Οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το F-35 βρίσκονται σε εξέλιξη. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητηθεί το θέμα των F-35, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι η αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 ήταν «αναγκαιότητα» και όχι επιλογή, σε μια πρωτόγνωρη δήλωση.
 
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ακάρ είπε ότι η Άγκυρα θα συζητήσει το πρόγραμμα πολλαπλών ρόλων μαχητικών αεροσκαφών F-35 κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ουάσιγκτον στις αρχές του 2022.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια αποδεκτή και λογική λύση για τα ζητήματα των S-400, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα είχε δίκιο σε αυτό το θέμα, αγνοώντας ολοκληρωτικά την φιλοσοφία των αμερικανικών κυρώσεων, σε μια κίνηση που δείχνει ότι ΗΠΑ ετοιμάζονται να “ρίξουν νερό στο κρασί τους”.

«Αναμένουμε ότι οι σύμμαχοί μας Αμερικανοί να λάβουν τη σωστή απόφαση το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ακάρ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και η αγορά τους ήταν αναγκαιότητα, καθώς δεν μπόρεσε να προμηθευτεί συστήματα αεράμυνας από κανέναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ με ικανοποιητικούς όρους, σε ένα παραμύθι χωρίς δράκους και άλλα ερπετά, το οποίο σίγουρα δεν “έφαγε” κανένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Η κρατική αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας (SSTEK) προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter με έδρα την Ουάσιγκτον για να ασκήσει πίεση για να επιστρέψει στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth, ανέφερε πέρυσι ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Foreign Lobby Report, και αυτό μας δείχνει πως κινούνται οι Τούρκοι εδώ και μεγάλο διάστημα, κατά το οποίο επιδιώκουν να ακυρώσουν όλες τις συμμαχίες της Ελλάδος με αραβικό κόσμο, Αίγυπτο και Ισραήλ.

Όσο για τα εγκλήματα της Τουρκίας κατά των Κούρδων, τα οποία συνεχίζονται αμείωτα, ούτε κουβέντα από κανέναν.

https://www.pentapostagma.gr/