Ως προσπάθεια των μειοψηφιών να επανέλθουν «σαν νοικοκύρηδες» στον πανεπιστημιακό χώρο, ερμηνεύει τα επεισόδια των τελευταίων ημερών ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος.
Μιλώντας στο «Ράδιο Κ» και τον Μιχάλη Τσιντσίνη, ο κ. Συρίγος εκτιμά ότι, μετά από ένα διάστημα αναγκαστικής αδράνειας λόγω καραντίνας, οι ομάδες που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο κατειλημμένους χώρους των ΑΕΙ επιχειρούν να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά της Πολιτείας. «Η λογική ότι μπαίνεις μέσα με τρυπάνι και με κομπρεσέρ δείχνει λογική νοικοκύρη στο μαγαζί του.
Δηλαδή θεωρούν ότι ο χώρος τους ανήκει και μπαίνουν μέσα», λέει και επισημαίνει ότι η προχθεσινή επιχείρηση της Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο είναι «ιστορική», καθώς για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση η δημόσια δύναμη επεμβαίνει για πλημμεληματική πράξη -τη φθορά δημόσιας περιουσίας.Απαντώντας για την καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, την αποδίδει σε γραφειοκρατικά εμπόδια και εξαγγέλλει ότι το «αμέσως επόμενο διάστημα» θα εγκατασταθούν στα μεγάλα πανεπιστήμια και τα συστήματα ελεγχόμενης εισόδου, τα οποία το υπουργείο προμηθεύτηκε γρήγορα χάρη σε ιδιωτική δωρεά.
Ο κ. Συρίγος επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν έχει μετακινηθεί από τη στρατηγική της για την εξάλειψη της βίας στα ΑΕΙ. «Για ενάμιση χρόνο, οι καταλήψεις δεν λειτουργούσαν. Ηταν εντελώς κλειστές και το πανεπιστήμιο όλο κλειστό. Οπότε για ενάμιση χρόνο δεν είδαμε πώς θα λειτουργούσε νέος νόμος». Παρ’ όλα αυτά, από το 2019, οπότε καταργήθηκε το «άβατο», έχουν γίνει, σύμφωνα με τον υφυπουργό, στρατηγικές κινήσεις, με τη διάλυση «τριών εμβληματικών καταλήψεων που έχουν διαλυθεί, μία πίσω από το κτίριο του οικονομικού πανεπιστημίου, η δεύτερη του κτιρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο και τώρα η κατάληψη του Βιολογικού στη Θεσσαλονίκη». Η κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτή την τακτική, ενώ, κρίσιμος παράγοντας για την αλλαγή της κατάστασης είναι, λέει ο υφυπουργός, και η μεταστροφή της φοιτητικής κοινής γνώμης, που πια εναντιώνεται ανοιχτά στις μειοψηφίες.
Στη στάση της πλειονότητας των φοιτητών εναποθέτει τις ελπίδες του και για την επιτυχία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς παραδέχεται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι να δοκιμάσουν να εκμεταλλευτούν την παρουσία ενστόλων στις σχολές για να προκαλέσουν ένταση και επεισόδια.
Προβλέπει πάντως ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, «διότι αυτές οι ομάδες αισθάνονται ότι χάνουν τα προνόμιά τους και αντιδρούν. Αλλά η απόφαση της κυβέρνησης είναι να τελειώσουμε με αυτή την ιστορία».