3.1.22

Εδώ φτάσαμε… Η κατοχική Τουρκία θέτει όρους στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βελτιωθούν οι σχέσεις τους: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Ο Ιμπραίμ Καλίν συναντήθηκε με Παλαιστίνιους που ζουν στο Σικάγο, στην παρουσία και του πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Murat Mercan. Φωτογραφία via Twitter, Turkish Embassy DC, @TurkishEmbassy

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο ισλαμιστής Ιμπραίμ Καλίν, που χαρακτηρίζεται και ο άνθρωπος “για όλες τις δουλειές” του Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Ουάσιγκτον και στο Σικάγο.

Είχε την ευκαιρία για επαφές, αν και δεν ανακοινώθηκε, ούτε από τον ίδιο, ούτε από τους Αμερικανούς, με ποιους συναντήθηκε κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Και αυτό είναι περίεργο για τον λαλίστατο Καλίν, αλλά και γιατην παρούσα αμερικανική κυβέρνηση που εκδίδει ανακοινώσεις για τα πάντα.

  • Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στην παρουσία του Καλίν στην Αμερική, με την οποία διατηρεί μία ‘σχέση” εδώ και πολλά χρόνια αφού σπούδασε σε αμερικανικό πανεπιστήμιο (George Washinton) και στη συνέχεια δίδαξε σε ένα από αυτά (College of the Holy Cross):

Η τουρκική πρεσβεία αναφέρθηκε επανειλημμένα στις συναντήσεις του με μέλη αμερικανικών μουσουλμανικών οργανώσεων και με τις ηγεσίες τουρκικών συλλόγων, στο πλαίσιο της απόφασης για συντονισμό των Τούρκων μεταναστών με την Άγκυρα ώστε να βοηθηθεί η Τουρκία στις δύσκολες εποχές που περνά.

Ευρισκόμενος στο Σικάγο, ο Καλίν αποκάλυψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εισηγήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη δημιουργία κοινού μηχανισμού για την επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Υποτίθεται ότι αυτό αποφασίστηκε στη συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, στη Ρώμη.

Είναι η δεύτερη φορά που οι Τούρκοι προτείνουν μηχανισμό επίλυσης των προβλημάτων με την Αμερική. Την προηγούμενη φορά αφορούσε κυρίως το πρόβλημα των S-400, αλλά οι Αμερικανοί δεν δέχθηκαν, επιμένοντας στην πάγια θέση τους ότι το ρωσικό σύστημα πρέπει να αποσυρθεί από το τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Καλίν αποκάλυψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έστειλε ήδη έγγραφο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο -όπως είπε – αφορά τη δομή και τη διαδικασία αυτού του μηχανισμού και τα θέματα τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσω αυτού.

Ο Καλίν ανέφερε ότι οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για μια θετική ατζέντα συνεχίζονται εννοώντας τις συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Οι συνομιλίες αυτές δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, καθώς τα τουρκικά αιτήματα δεν γίνονται δεκτά από την Ουάσιγκτον. Πως να γίνουν δεκτά άλλωστε αφού αντιτίθενται στα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα;

Ο Καλίν, που μιλούσε σε τουρκικό ακροατήριο, δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να διαχειρίζεται τους διμερείς δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες με ουσιαστικό, ισότιμο, δίκαιο και διαφανή τρόπο και στη βάση αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού.

  • Αυτό μεταφράζεται στην αποδοχή από τους Αμερικανούς της παραμονής των S-400 στην Τουρκία, στην άρση των κυρώσεων, στην έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν, στη διακοπή των σχέσεων με τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας και άλλα αιτήματα που δεν γίνονται δεκτά από την Ουάσιγκτον.

Επίσης οι Τούρκοι απαιτούν να λάβουν ξανά μέρος στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί όσο η Τουρκία δεν επιστρέφει στους S-400 στη Μόσχα.

Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα αλλά όχι στη βάση των όρων που θέτει η κατοχική Τουρκία. Και πρέπει επιτέλους να το δείξει και στην πράξη, αντί να επιτρέπει στον Ερντογάν να παρουσιάζεται ότι έχει τοπάνω χέρι στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: