29.1.22

Οι Ισραηλινοί φοβούνται την επανασύνδεση με την Τουρκία λόγω των Παλαιστινίων


 «Στην επόμενη Ιντιφάντα ο Ερντογάν θα μας επιτεθεί»

Το Ισραήλ υπό τη νέα ηγεσία του Ναφτάλι Μπένετ δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ του Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε ως στόχο την απόλυτη γεωστρατηγική σύνδεση Ελλάδας και Κύπρου με το εβραϊκό κράτος.

Συν τοις άλλοις η προσωπική απέχθεια που διατηρούσε ο Βενιαμίν Νετανιάχου προς το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν καθιστούσε την οποιαδήποτε προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ, απαγορευτική.

Τώρα όμως με πρωθυπουργό το Ναφτάλι Μπένετ, η Τουρκία πραγματοποιεί προσπάθειες για επανασύνδεση με τους Ισραηλινούς.

Αποσκοπεί στην εξουδετέρωση του άξονα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ.

Την Τρίτη, αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  κάλεσε τον Πρόεδρο Γιτζάκ Χέρτζογκ να επισκεφθεί την Τουρκία.  

Ο Ερντογάν είπε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και «θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Παρόλα αυτά, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει ούτε εγκρίνει το προγραμματισμένο ταξίδι, γράφει η ισραηλινή ‘Ν12’.

Οι καλοί δεσμοί μεταξύ Ερντογάν και Χέρτζογκ είναι γνωστοί. Από την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Χέρτζογκ, οι δύο ηγέτες επικοινωνούσαν κυρίως τηλεφωνικά όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Και παρά τη θερμή σύνδεση των δύο και τις απόπειρες «φιλοξενίας» του Ερντογάν που εκφράστηκαν, μεταξύ άλλων, και στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος με μια σειρά χειρονομιών από την Τουρκία - η Ιερουσαλήμ δεν βιάζεται να εκδώσει ανακοίνωση και οι λεπτομέρειες της επίσκεψης δεν συμφωνήθηκαν.

Ο φόβος του Μπένετ και του Ισραηλινού ΥΠΕΞ είναι ότι σε κρίση και σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους, ο Ερντογάν θα κάνει «στροφή» και θα επιτεθεί στο Ισραήλ.

Εδώ να θυμίσουμε ότι τo ισραηλινό Κανάλι 12, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ , ζήτησε από τους ηγέτες της Χαμάς να εγκαταλείψουν τη χώρα προφανώς για να πείσει τους Ισραηλινούς για τις «καλές του προθέσεις».

Στο Ισραήλ έχουν επίγνωση ότι τους Τούρκους δεν μπορεί κανείς να τους εμπιστευτεί καθώς είναι στη νοοτροπία τους να παραβιάζουν συμφωνίες και να χτυπούν πισώπλατα μόλις θεωρήσουν ότι έχουν άμεσο κέρδος από αυτό.

Γεωστρατηγικά κύκλοι στο Ισραήλ θεωρούν ότι η Τουρκία προσφέρει περισσότερες προοπτικές από ότι η Ελλάδα, αλλά το ζήτημα της εμπιστοσύνης (ευτυχώς για την Αθήνα) αποτελεί μείζον εμπόδιο.

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει στο μέλλον σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους. Τι θα πράξει τότε η Άγκυρα;

Ακόμα και αν ο Ερντογάν ήθελε να παραμείνει ουδέτερος οι ψηφοφόροι του δεν θα του το συγχωρούσαν ποτέ...

Πάντως στην Αθήνα θα πρέπει να σχεδιάσουν μία πολιτική περιορισμού των διπλωματικών ενεργειών της Τουρκίας.

Το πάθημα με τα ΗΑΕ δείχνει ξεκάθαρα ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της Άγκυρας.

https://www.defencenet.gr/

Αναρτήθηκε στην Efenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη