25.1.22

Διακοπές ρεύματος: Στο σκοτάδι 24 ώρες πολλές περιοχές – «Μας έχουν εγκαταλείψει»

 


Χωρίς τέλος μοιάζει η ταλαιπωρία των κατοίκων της πρωτεύουσας μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» καθώς εκατοντάδες νοικοκυριά στα Βόρεια Πρoάστια και στην Ανατολική Αττική παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερο από 24 ώρες

Χωρίς τέλος μοιάζει η ταλαιπωρία των κατοίκων της πρωτεύουσας μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» καθώς εκατοντάδες νοικοκυριά στα Βόρεια Πρoάστια και στην Ανατολική Αττική παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερο από 24 ώρες

Αν και η κακοκαιρία «Ελπίδα» έχει σχεδόν ολοκληρώσει το πέρασμά της από την Αττική εκατοντάδες νοικοκυριά ζουν μέσα στο κρύο, χωρίς θέρμανση αφού η ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει αποκαταστήσει τις βλάβες που προκάλεσε η σφοδρή χιονόπτωση. Μάλιστα αναφέρουν ότι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι αφού δεν μπορούν να έχουν καμμιά επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε ακόμα ολόκληρες περιοχές στον Δήμο μας που από χθες τις 5:30 το απόγευμα δεν έχουν ρεύμα. Εκατοντάδες νοικοκυριά στο Κάτω Χαλάνδρι, το Πολύδροσο, το Συνοικισμό κ.α. άλλες περιοχές είναι χωρίς ηλεκτρικό και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι μπαίνουμε στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ και βλέπουμε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν πάνω από 6.000 αιτήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Συμεών Ρούσσος.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση - σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά - στην ανατολική Αττική και ειδικότερα σε Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτσά, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνας, Καλύβια και Κερατέα, όπου εκεί η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη λόγω της δύσκολης πρόσβασης στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Οι περιοχές με προβλήματα

Απολογισμό των εργασιών των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των βλαβών που προκάλεσαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην Αττική και αλλού ανά την Ελλάδα έκαναν ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή, Αναστάσιος Μάνος.

Όπως είπαν ο στόχος είναι μέχρι το βράδυ να έχει αποκατασταθεί η συντριπτική πλειοψηφία των βλαβών. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα στην Αττική σε σύνολο 2.600 γραμμών μέση τάσης, διακοπές ηλεκτροδότησης καταγράφηκαν σε 79 γραμμές και μετά από ολονύχτιες επιχειρήσεις έχουν περιοριστεί σε 45. Από αυτές οι 8 έχουν επισκευαστεί και στις υπόλοιπες 37 οι εργασίες συνεχίζονται.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, είπε ότι για την αποκατάσταση των βλαβών ενεργούν 650 εργαζόμενοι με 180 οχήματα. Τα συνεργεία, πρόσθεσε, είναι σε επαφή με ΕΛΑΣ και πολιτική προστασία «ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε περιοχές που πρέπει να επιχειρήσουμε, πρώτα τις πυκνοκατοικημένες και μετά τις αραιοκατοικημένες».

Ενημέρωση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ ελέγχουν από αέρος με ελικόπτερο τα δύσβατα σημεία της ανατολικής Αττικής «για να δώσουμε προτεραιότητες».

Όσον αφορα τα νησιά ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ είπε ότι όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί πλην ενός οικισμού στο Ηράκλειο, τμήματος ενός χωριού στη Νάξο και μιας τουριστικής περιοχής στη Σέριφο. Στην Κεντρική Ελλάδα υπάρχουν βλάβες στην περιοχή του Αγίου Κωσταντίνου, σε 4 οικισμούς στη Λιβαδειά, έναν στη Θήβα, 3 στη Βοιωτία και περί τους 10 στην Αταλάντη. Στην Εύβοια εντοπίζονται βλάβες σε 6 οικισμούς στo Βόρειο τμήμα του νησιού και περί τους 15 οικισμούς στο Νότιο. Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα έχει αποκατασταθεί μέχρι το βράδυ.

Για την Αττική, τέλος, είπε ότι ακόμα σε επίπεδο γειτονιών υπάρχουν προβλήματα με διακοπές ρεύματος σε Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Χολαργό, Χαλάνδρι, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη.

Πιο δύσκολη αντίθετα είναι η κατάσταση στην ανατολική Αττική και ειδικότερα σε Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτσά, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνας, Καλύβια και Κερατέα, όπου εκεί η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη λόγω της δύσκολης πρόσβασης στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ είπε, κλείνοντας, ότι από το βράδυ της Δευτέρας έχει μειωθεί σε πάνω από 50% το ποσοστό των βλαβών προσθέτοντας ότι αφενός θα υπάρξουν άλλες δύο ενημερώσεις σήμερα στις 6 το απόγευμα και στις 11 το βράδυ και αφετέρου ότι «στόχος μας να αποκαταστήσουμε το μεγαλύτερο τμήμα της μέσης τάσης μέχρι το βράδυ».

Συνεργεία για κοπές δέντρων στην Αττική

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε, επίσης, ότι έχει ήδη στείλει 11 συνεργεία δασεργατών και υλοτόμων στις περιοχές άμεσης ανάγκης, Παλαιό Ψυχικό, Παλλήνη, Αγία Παρασκευή, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο και Χαλάνδρι.

Οι δασεργάτες και υλοτόμοι εργάζονται για την απόληψη πεσμένων δένδρων και κορμών από το οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, καθώς και τον απεγκλωβισμό σταθμευμένων οχημάτων που καταπλακώθηκαν.

Ειδικότερα, λόγω των πολλών περιστατικών στο Χαλάνδρι εργάζονται 3 συνεργεία ενώ σε Παλλήνη και Παλαιό Ψυχικό 5 συνεργεία για την άμεση δυνατή αποκατάσταση.

https://www.newsbomb.gr/