20.12.21

Η Γερμανία (ποιος άλλος) πίσω από την κατασκευή του τουρκικού UAV Bayraktar TB2

 

Η γερμανική εταιρεία Hensoldt

Η συνεργασία της Γερμανίας με την Τουρκία επεκτείνεται και στα οπλικά συστήματα, καθώς η θυγατρική της γερμανικής εταιρείας όπλων Hensoldt βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του επιθετικού drone Bayraktar TB2. 

Οπως αναφέρει ο γερμανικός τηλεοπτικός ZDF, πριν ένα χρόνο έγινε πόλεμος μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε το τουρκικό επιθετικό drone Bayraktar TB2 και νίκησε.

Το drone κατέστρεψε 900 στόχους στην Αρμενία και προκάλεσε ζημιές ύψους 2 δισ. δολαρίων. Από τότε έχουν εκτιναχθεί οι πωλήσεις του Bayraktar TB 2. Εννέα χώρες το χρησιμοποιούν ήδη και έντεκα ακόμη θέλουν να το αγοράσουν.

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο σε αυτήν την τεχνολογία. Καμία ανθρώπινη δύναμη δεν θα μπορέσει να μας εμποδίσει», είχε δηλώσει κατά την παρουσίαση του UAV ο τεχνικός Διευθυντής της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας Baykar.

Δημοφιλή άρθραpronews.grREAD MOREΡωσία: «Δώσαμε εγγυήσεις ασφαλείας στις ΗΠΑ για να μην υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή»

Τα επιθετικά drones χρησιμοποιούν ειδικά συστήματα εντοπισμού του στόχου, τα οποία είναι κάτι σαν το μάτι του όπλου.

Ενα από αυτά τα συστήματα κατασκευάζεται από τη νοτιοαφρικανική θυγατρική της γερμανικής εταιρείας όπλων Hensoldt, η οποία παρουσιάζεται ως κορυφαίος προμηθευτής συστημάτων στρατιωτικής αναγνώρισης.

«Κέρδη από πολεμικές συγκρούσεις»

«Εξασφαλίζονται κέρδη από πολεμικές συγκρούσεις», επικρίνει ο ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο, Αντρέας Σούλερ.

«Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γερμανική Εξωτερική Πολιτική». Χωρίς την τεχνολογία της Hensoldt, το τουρκικό drone δεν θα μπορούσε καν να λειτουργήσει.

Ο Σούλερ τονίζει: «Πρέπει επειγόντως να σταματήσουμε τη χρήση της γερμανικής τεχνολογίας σε αποστολές drones που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».

Για παράδειγμα, η χρήση drones από τον τουρκικό στρατό εναντίον Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ ήταν αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο. Στις 17 Αυγούστου 2021, επίθεση των τουρκικών drones σε νοσοκομείο είχε ως αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς και τέσσερις τραυματίες.

Να απαγορευτούν

Η συνεργασία της γερμανικής Hensoldt με την τουρκική Baykar ξεκίνησε το 2020, όταν η καναδική κυβέρνηση έθεσε τέλος στην προμήθεια συστημάτων αναγνώρισης από τον Καναδά, μετά τη χρήση των drones στη σύγκρουση του Καραμπάχ.

Ο Σούλερ καλεί τη νέα Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, η οποία έχει υποσχεθεί να περιορίσει τις εξαγωγές όπλων, να απαγορεύσει τέτοιες συναλλαγές.

«Η κυβέρνηση έχει πλέον την ευκαιρία να τερματίσει τις δυνατότητες παράκαμψης των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών για τις εξαγωγές όπλων μέσω νέου νόμου για τον έλεγχό τους», σημειώνει.


https://www.defencenet.gr/