11.12.21

Tο Κανδήλι μεταμορφώθηκε σε σύγχρονο πεδίο εκπαίδευσης ανορθόδοξου Πολέμου (photos)

Πολλά στοιχεία του νέου ανορθόδοξου πεδίου ασκήσεων στο Κανδήλι, έχουν παρθεί από αντίστοιχα κέντρα στο εξωτερικό στα οποία έχουν εκπαιδευτεί οι Έλληνες SOF κι έχουν αποκομίσει ιδιαίτερες εμπειρίες σε σύγχρονες μεθόδους των καταδρομικών ενεργειών. Πηγή εικόνας: Hellasjournal.

Ανεβαίνει το επίπεδο εκπαίδευσης των Ελλήνων SOF και μάλιστα μόλις λίγα χιλιόμετρα από την «φωλιά» τους, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων.

Οι αξιολογήσεις στο άμεσο μέλλον, απαιτούν εκτός από το επίπεδο εκπαίδευσης και «ανορθόδοξες» εγκαταστάσεις, προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών που αναδύονται ανά τον κόσμο.

Γι’ αυτούς κι άλλους λόγους που αφορούν αποκλειστικά τον επιχειρησιακό προσανατολισμό των τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται και το νέο τερέν εκπαίδευσης στο πεδίο βολής Κανδηλίου.

Αυτό σημαίνει ότι μια ακόμη μικρή «κοσμογονία» ετοιμάζεται και πάλι για τις ειδικές δυνάμεις, τμήμα της οποίας πριν λίγες ημέρες αρίστευσε με τον υψηλότερο βαθμό στο ΝΑΤΟ.

Το νέο μεγάλο βήμα που επιχειρείται, εντοπίζεται στον γεωγραφικό χώρο του πεδίου βολής Κανδηλίου. Εκεί δηλαδή όπου παραδοσιακά είναι η κοιτίδα της εκπαίδευσής των ειδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποδομές αλλάζουν, ένα μικρό χωριό επιχειρείται να δημιουργηθεί ώστε να εξομοιώνεται το περιβάλλον κατοικημένου τόπου. Η προσπάθεια αυτή ουσιαστικά ξεκινά από το μηδέν, με τις εργασίες που γίνονται στο νέο στίβο να τις επιβλέπουν και να προσθέτουν ιδέες ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και ο Διοικητής της Διακλαδικής διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ, Υποστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης.

Ακόμη και υποδομή να εγκατασταθεί η άτρακτος πολικού αεροσκάφους ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες, το οποίο βοηθά στην εξάσκηση τμημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας (ΜΥΑ-ΕΚΑΜ) κυρίως, για την ανακατάληψη μετά την εκδήλωση αεροπειρατείας.

  • Υπόγειες διαδρομές εφόδου, λεωφορεία και οχήματα, killing house σε νέα πρότυπα, κάμερες ασφαλείας, δωμάτιο ελέγχου και παρακολούθησης της εκπαίδευσης, χώρος για την απαραίτητη απενημέρωση ώστε εκεί μέσα, από το καταγραφικό ο καθένας θα βλέπει και θα παραδέχεται την λάθος κίνηση που έκανε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, είναι ορισμένες από τις λύσεις που σκέφτηκαν οι Επιτελείς και τις τοποθετούν στον παραδοσιακό χώρο εκπαίδευσής τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά τα εγκαίνια του αναβαθμισμένου πεδίου βολής, θα υπάρξει και μια εντυπωσιακή επίδειξη- άσκηση από τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων, την οποία θα παρακολουθήσει η ηγεσία.

Η τοποθεσία χαρακτηρίζεται ως ιδανική λόγω της εγγύτητας στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, έδρα και των τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων Λεκανοπεδίου. Ταυτόχρονα η περιοχή παραμένει αραιοκατοικημένη, γεγονός που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για ρεαλιστική εκπαίδευση, ακόμη και για χρήση πραγματικών πυρών κατά την εκπαίδευση.

Ας σημειωθεί ότι απόπειρες τέτοιες είχαν γίνει και στο παρελθόν σε μονάδες ειδικών δυνάμεων στην Ελληνική επικράτεια, αλλά εδώ επιχειρείται πλέον μια πιο ολοκληρωμένη υποδομή σε εγκαταστάσεις, η οποία φιλοδοξεί να αγγίξει πρότυπα ειδικών δυνάμεων του εξωτερικού. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες εκτός των Ελλήνων SOF τις αλλαγές αυτές έχουν δει από κοντά Commandos από την Μ. Βρετανία, την Γαλλία- στο πλαίσιο της αναβάθμισης στρατιωτικής συνδρομής, αλλά και τμήματα ειδικών δυνάμεων από την Αλβανία.

Η εμπειρία τόσο των Ανώτατων Αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων από εκπαιδεύσεις τους στο εξωτερικό, αλλά κι αυτή που έχουν αποκομίσει τα SOF τμήματα, έχουν βοηθήσει στο «χτίσιμο» του νέου ανορθόδοξου πεδίου ασκήσεων. Πολλά έχουν «ξεσηκώσει» από αντίστοιχα πεδία στο Ισραήλ καθώς τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων βρίσκονται κατά διαστήματα στη σύμμαχο χώρα της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι λίγα και εκείνα από το αντίστοιχο κέντρο της Ιορδανίας το οποίο ωστόσο δύσκολα κανείς μπορεί να το φτάσει σε επίπεδο εγκαταστάσεων.

  • Φυσικά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι τέτοια κέντρα στο εξωτερικό δημιουργήθηκαν με τεράστια κονδύλια που πολλές φορές έχουν αγγίξει ή και ξεπεράσει το 1 δις δολάρια. Η τρέχουσα προσπάθεια δεν παύει να είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση στο πλαίσιο μιας προσπάθειας η οποία μελλοντικά θα συμπληρώνεται διαρκώς με εμπλουτισμό των εγκαταστάσεων αυτών.

Όλα αυτά δεν θα πρέπει να θεωρούνται άσχετα με την γοργή προσέγγιση στο χρονικό σημείο- ορόσημο, στο οποίο η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θ’ αξιολογηθεί εξ ολοκλήρου από το Νατοϊκό Στρατηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων (ΝΑΤΟ Special Operations HQ).  Η ημερομηνία, σύμφωνα με Επιτελείς, τοποθετείται σε δυο, το πολύ τρία χρόνια και πλαισιώνει το μεγάλο στοίχημα των Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας, στην πορεία πλήρους αναβάθμισης και εναρμόνισης με τα ισχύοντα Νατοϊκά & Αμερικανικά πρότυπα.

Οι σκληρές μάχες στα σενάρια εκπαίδευσης

Οι αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν στις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων , επιβάλουν την ύπαρξη αντίστοιχων τοποθεσιών με εγκαταστάσεις που επιτρέπουν την ξεδιπλώσει ρεαλιστικής εκπαίδευσης.

Στοιχεία κλειδί σ’ αυτή την εκπαίδευση είναι η τακτική κίνηση μικρών τμημάτων, η διεξαγωγή κατάληψης- εκκαθάρισης κτιρίων- δωματίων από εχθρικό προσωπικό, η αντίδραση σε εχθρικές ενέργειες και η απεμπλοκή από πυρά, η συνδυασμένη ενέργεια σε εφόδους εναντίον εχθρικών στόχων και όλα αυτά με την ιδιαίτερη απαίτηση ν’ αναπαράγονται σε πλήρως ρεαλιστικές συνθήκες.

  • Κακά τα ψέματα βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν ξεφύγει από τα πεπαλαιωμένα μοντέλα εκπαίδευσης, στην προσπάθειά τους ν’ αφομοιώσουν τα διδάγματα από πραγματικές συνθήκες επιχειρήσεων, κυρίως από μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων που έχουν δράσει στα πιο πρόσφατα πεδία των μαχών. Οι τελευταίες δυο δεκαετίες έχουν μεταμορφώσει κυριολεκτικά το τι σημαίνει Ειδικές Δυνάμεις από τη συνεχή και παρατεταμένη εμπλοκή των τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων στα πεδία των μαχών Ιράκ και Αφγανιστάν.

Οι αλλαγές που εισάγονται δεν είναι μόνο δομικές ως προς τη διοίκηση, αλλά και ως προς το φάσμα της εκπαίδευσης των νέων στελεχών.






https://hellasjournal.com/