10.12.21

Η κατοχή είναι μια και αυτή είναι τουρκική: Ο Τσαβούσογλου πουλάει παραμύθια σε διεθνή φόρα


Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Φωτογραφία Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, @MevlutCavusoglu


Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν είναι χαρακτηριστικό αποθράσυνσης της τουρκικής πλευράς αυτά που ανέφερε o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά πρόκειται για ένα διαχρονικό αφήγημα της κατοχικής δύναμης σε σχέση με την κατάσταση στην Κύπρο.

Έσπευσε δε να υπενθυμίσει  ότι αυτή άνοιξε το δρόμο για την εγκατάσταση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί το 1964.

Ο Τσαβούσογλου  επ΄ ακριβώς είπε στις δηλώσεις του, χωρίς να πάρει απάντηση από την παρούσα/απούσα Κυπριακή Δημοκρατία:

  • «Για την επιτυχία της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στη διασφάλιση της ειρήνης χρειάζεται η συμφωνία όλων. Αυτή η κατάσταση ισχύει και για την περίπτωση της Κύπρου. Ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν το είχε αναφέρει αυτό σε ομιλία του για το Κυπριακό. Θέλω να τονίσω ότι για τις δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο ΟΗΕ πρέπει να λάβει την έγκριση και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Την ίδια στιγμή, θέλω να υπενθυμίσω ότι η μόνη κατοχή στο νησί πραγματοποιήθηκε το 1963 και αυτό άνοιξε τον δρόμο για να εγκατασταθεί το 1964 στο νησί η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών».

Η ιστορία δεν αλλάζει ό,τι και να αναφέρει ο Τσαβούσογλου, ο Τατάρ ή οποιοσδήποτε άλλος από τουρκικής πλευράς. Είναι γνωστό ότι η  κατοχική Τουρκία επιχείρησε εξαρχής να υπονομεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη και πριν συσταθεί το κράτος.

Το πρώτο βήμα έγινε με την τουρκοανταρσία το Δεκέμβριο του 1963, που με εντολές της Άγκυρας αποχώρησαν από το κράτος οι Τουρκοκύπριοι. Είχε προηγηθεί η εισήγηση των δεκατριών προτάσεων του Προέδρου Μακαρίου προς τον Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο Κιουτσούκ για τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 16.12. 1963 οι εισηγήσεις απορρίφθηκαν από την τουρκική πλευρά. Τα Χριστούγεννα σημειώθηκαν  ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ εκατέρωθεν ενόπλων ομάδων. Τους επόμενους μήνες ξεκίνησε η συγκρότηση θυλάκων, στους οποίους συγκεντρώθηκαν Τουρκοκύπριοι.

Πέραν από τα μόνιμα οχυρωματικά έργα με διάνοιξη αντιαρματικών τάφρων, συγκροτήθηκαν και μηχανισμοί, που λειτουργούσαν χωριστά και εκτός του κράτους. Ήταν η πρώτη κίνηση προς το 1974. Με χωριστικά στοιχεία, κατοχή εδάφους. Η κατοχή στην Κύπρο είναι τουρκική και αυτό επιβεβαιώνεται στην πράξη και καθημερινά.

https://hellasjournal.com/